Έτσι θα ελέγχει η εφορία τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Σύνθετους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb έχει προγραμματίσει για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει ειδικό λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούν οι πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και το οποίο βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα για μισθώσεις.

Το λογισμικό αυτό έχει τη δυνατότητα να «κουμπώνει» πάνω στις ιντερνετικές πλατφόρµες και να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου.

Έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ (αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα, παροχή πρωινού, κ.α..).

Αλλά οι έλεγχοι δεν θα σταματούν εκεί. Οι εφοριακοί για να εντοπίσουν όσους κρύβουν από την Εφορία τα ακίνητα που εκμισθώνουν θα προσποιούνται και τους πελάτες, ήτοι θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους.

Για το 2019 το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνει περισσότερους από 100.000 ελέγχους σε φορολογουμένους.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ελεγχθούν περίπου 1.000 ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.

Πηγή: cnn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας λόγω Airbnb

«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ στις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Σχετικά άρθρα