Ποιo είναι το πιο ισχυρό παυσίπονο για τον πονόδοντο;

Ποιo είναι το πιο ισχυρό παυσίπονο για τον πονόδοντο;

Στο ερώτημά σας απαντά η Αγνή Γιακουμή DDS, MSc Γναθολόγος-Οδοντίατρος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε πόνος ισοδυναμεί με ιστική βλάβη (διαταραχή δομών περιοχής). Στην περίπτωση των δοντιών, η συνηθέστερη αιτιολογία είναι φλεγμονώδους προέλευσης. Δηλαδή, μπορεί να εγκατασταθεί οξεία φλεγμονή στον πολφό (αγγειονευρώδης ιστός στο εσωτερικό του δοντιού) ή στους ιστούς γύρω από το δόντι (περιοδόντιο).

Επομένως, τα ιδανικότερα παυσίπονα είναι εκείνα που αναστέλλουν το μηχανισμό της φλεγμονής, δηλαδή τα αντιφλεγμονώδη. Τέτοιες φαρμακευτικές ουσίες είναι η ιβουπροφένη, η ναπροξένη, η νιμεσουλίδη, το σαλυκιλικό οξύ (ασπιρίνη) κτλ. Η παρακεταμόλη δεν έχει ειδική δράση στη φλεγμονή, καθώς δεν αναστέλλει το μηχανισμό τής, συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Όμως σαφέστατα υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις στη χρήση των αντιφλεγμονωδών αναλγητικών όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες ασθενών, πχ με υπέρταση, ευαισθησία στομάχου, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, κτλ. Σε αυτή την περίπτωση σαφώς και είναι σκοπιμότερη η χρήση ουσιών, όπως η παρακεταμόλη και το μεφαιναμικό οξύ.

Ο πόνος, και πιο πολύ από όλους ο πονόδοντος, είναι ένα πολύ δυσάρεστο αίσθημα, που όμως είναι ταυτοχρόνως απαραίτητος, γιατί δρα ως συναγερμός ειδοποίησης για κάποια παθολογική διαταραχή που επισυμβαίνει στον οργανισμό.

Συνεπώς, ο ασθενής καλό είναι να λάβει κάποιο παυσίπονο παρηγορητικά, όμως σε κάθε περίπτωση οφείλει άμεσα να επισκεφτεί το οδοντίατρο, χωρίς να επαναπαύεται προσωρινά με την αναλγητική δράση των φαρμάκων.

Στην αντίθετη περίπτωση, με τη χρήση αναλγητικών και χωρίς την αναζήτηση θεραπείας, έχοντας αδρανοποιήσει τον «συναγερμό» τού, αφήνει την φλεγμονή να εξελίσσεται με δυσάρεστες επιπτώσεις στην πάσχουσα περιοχή αλλά και τη γενικότερη υγεία τού στο εγγύς μέλλον.

Αγνή Γιακουμή, DDS, MSc

Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Κλινική εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου, Κροταφογναθικών Διαταραχών και Άπνοιας Ύπνου

τηλ. επικ. : 2107014376

gnathologos.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πόνος στο πρόσωπο: Πού οφείλεται και γιατί μπορεί να γίνει αφόρητος;

Σχετικά άρθρα