Οι μεγάλοι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες και η «Η Ευνοούμενη»

Σε μια λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Beverly Hilton στην Καλιφόρνια με παρουσιαστές τη Σάντρα Ο και τον Άντι Σάμπεργκ, απονεμήθηκαν οι 76ες Χρυσές Σφαίρες στις ταινίες εκείνες που ξεχώρισαν κατά την περασμένη χρονιά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τα επερχόμενα Όσκαρ.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το «Bohemian Rhapsody», η συναρπαστική βιογραφία του τραγουδιστή των Queen Φρέντι Μέρκιουρι που έχει σπάσει τα ταμεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το «Bohemian Rhapsody» κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας σε Δράμα καθώς και Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα για τη συγκλονιστική ερμηνεία του Ράμι Μάλεκ που ενσάρκωσε με τόλμη τον θρύλο της ροκ Φρέντι Μέρκιουρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία διακρίθηκε και στις δύο κατηγορίες για τις οποίες ήταν υποψήφια.

Στους μεγάλους νικητές της βραδιάς και η πολυσυζητημένη κινηματογραφική βιογραφία του Άνταμ ΜακΚέι «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία» που απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την απίστευτη ερμηνεία του Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος για τις ανάγκες του ρόλου μεταμορφώθηκε στον 46ο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ. Η ταινία που συνεχίζει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες είναι και αυτή που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες στη φετινή διοργάνωση.

Και βέβαια, ο Γιώργος Λάνθιμος και «Η Ευνοούμενη» δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα των βραβευθέντων, με την Ολίβια Κόλμαν να παραλαμβάνει τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την υπέροχη ερμηνεία της ως Βασίλισσα Άννα της Αγγλίας στην πολυαναμενόμενη ταινία εποχής του Έλληνα δημιουργού. Μετά τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και δεκάδες υποψηφιότητες και βραβεύσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις, «Η Ευνοούμενη» είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα φαβορί και για τα φετινά Όσκαρ.

Τα βραβεία που απέσπασαν οι 3 ταινίες που ξεχώρισαν:

Bohemian Rhapsody

• Καλύτερη Ταινία – Δράμα
• Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Δράμα – Ράμι Μάλεκ

Λίγα λόγια για την ταινία

To Bohemian Rhapsody είναι μια ωδή στους Queen, τη μουσική τους και τον ξεχωριστό τραγουδιστή τους Φρέντι Μέρκιουρι. O Φρέντι αψήφησε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς για να γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του πλανήτη. Η ταινία ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο της μπάντας μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Γνωρίζουν απαράμιλλη επιτυχία αλλά σε μια απροσδόκητη τροπή ο Φρέντι, περιτριγυρισμένος από κακές επιρροές, παρατάει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα. Έχοντας υποφέρει πολύ χωρίς τους Queen, καταφέρνει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία «Live Aid». Ενώ έχει μόλις διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS, ο Φρέντι οδηγεί με γενναιότητα την μπάντα σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι Queen αφήνουν μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τους ασυμβίβαστους, τους ονειροπόλους και τους λάτρεις της μουσικής μέχρι και σήμερα.

 

Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία

• Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ – Κρίστιαν Μπέιλ

Λίγα λόγια για την ταινία

Η κινηματογραφική βιογραφία του αμφιλεγόμενου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ και ο καθοριστικός ρόλος του στην εμπόλεμη εξωτερική πολιτική της Αμερικής επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Η ταινία σκιαγραφεί κωμικά και γλαφυρά πώς ένας γραφειοκράτης από την Ουάσιγκτον ανελίχθηκε αθόρυβα σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Τσένεϊ αναδιαμόρφωσε την Αμερική και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα. Από τον βραβευμένο με Όσκαρ συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας «Το Μεγάλο Σορτάρισμα».

 

Η Ευνοούμενη

• Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ – Ολίβια Κόλμαν

Λίγα λόγια για την ταινία

Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειό τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) βρίσκεται στον θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν η νέα υπηρέτρια Άμπιγκεϊλ (Έμμα Στόουν) καταφτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο της…

 

 

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη λίστα των νικητών:

Καλύτερη δραματική ταινία: Bohemian Rhapsody

Καλύτερη μουσική ή κωμική ταινία: Green Book

Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία: Ολίβια Κόλμαν (The Favourite)

Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε δραματική ταινία: Γκλεν Κλόουζ (The Wife)

Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική ταινία: Κρίστιαν Μπέιλ (Vice)

Καλύτερος Β’ ανδρικός ρόλος σε ταινία: Μαχερσάλα Αλί (Green Book)

Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε δραματική ταινία: Ράμι Μάλεκ (Bohemian Rhapsody)

Καλύτερος Β’ γυναικείος ρόλος σε ταινία: Ρετζίνα Κινγκ (Seven Seconds)

Καλύτερη δραματική σειρά: The Americans

Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε δραματική σειρά: Σάντρα Ο (Killing Eve)

Βραβείο Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ: Τζεφ Μπρίτζες

Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι: “Shallow” (A Star Is Born)

Καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση: First Man

Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε δραματική σειρά: Ρίτσαρντ Μάντεν (Bodyguard)

Καλύτερος σκηνοθέτης σε ταινία: Αλφόνσο Κουαρόν (Roma)

Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά: Μάικλ Ντάγκλας (The Kominsky Method)

Καλύτερο σενάριο σε ταινία: Green Book

Καλύτερος Β’ γυναικείος ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία: Πατρίσια Κλάρκσον (Sharp Objects)

Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μουσική ή κωμική σειρά: Ρέιτσελ Μπρόσναχαν (The Marvelous Mrs. Maise)

Καλύτερος Β’ ανδρικός ρόλος σε σειρά, μίνι σειρά ή τηλεταινία: Μπεν Γουίσοου (A Very English Scandal)

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Roma

Καλύτερος Α’ γυναικείος ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Πατρίσια Αρκέτ (Escape at Dannemora)

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Spider-Man: Into the Spider-Verse

Καλύτερη μίνι σειρά ή τηλεταινία: The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Ντάρεν Κρις (The Assassination of Gianni Versace: American Crime)

Καλύτερη μουσική ή κωμική σειρά: The Kominsky Method

Golden Globe Carol Burnett Award: Κάρολ Μπέρνετ

Σχετικά άρθρα