Ερωτικό παρελθόν: Μπορεί να καταστρέψει μία σοβαρή σχέση;

Έχω μια σχέση εδώ και 6 μήνες. Είναι η 1η φορά που ερωτεύτηκα στη ζωή μου και ζω ότι ακριβώς ήθελα ψυχικά και σωματικά… Πηγαίνουμε σοβαρά… Ήδη έχουμε δώσει λόγο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα  στη σχέση μας, πέρα από το ότι σκέφτεται το παρελθόν μου.

Συγκεκριμένα, έναν πρώην μου τον οποίο έτυχε να γνωρίζει, να έχει γνωστό και να μην το συμπαθεί εξαρχής. Τι να κάνω για να του φύγει από το μυαλό και να μην συγκρίνει τον εαυτό του; Γιατί πραγματικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης σε τίποτα. Τι να κάνω για να τον βοηθήσω να το ξεπεράσει και να το βγάλει από μυαλό του και να μην τον βασανίζει; Και να μην μαλώνουμε συνέχεια γιατί δεν νιώθει καλά όταν το σκέφτεται;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος, Μίρκα Πλέσσα:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Διαβάζοντας όσα γράφετε και χωρίς να γνωρίζω περισσότερα για εσάς και τον σύντροφό σας γράφω κάτι γενικό το οποίο όμως είναι σημαντικό να θυμάστε όταν υπάρχουν ζητήματα ανασφάλειας και ζήλειας στις ερωτικές σχέσεις.

Εφόσον, μας προσφέρεται  συναισθηματική ασφάλεια από τον σύντροφό μας, συνήθως είναι δικό μας ζήτημα το αν έχουμε ιδιαίτερη ενασχόληση με το παρελθόν του άλλου ή νιώθουμε συναισθήματα ζήλειας, πράγμα το οποίο  συνήθως σχετίζεται με δικά μας ζητήματα άσχετα με τον σύντροφό μας. Οπότε αρχικά μη νιώθετε ενοχικά και αμυντικά.

Εκφράστε του το πώς αισθάνεστε εσείς η ίδια όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ξεκαθαρίστε και βάλτε όριο στο ότι από την πλευρά σας δεν έχετε να πείτε και να αποδείξετε τίποτα περισσότερο και στη συνέχεια μείνετε ανοιχτή να ακούσετε εκείνον, τις αγωνίες του τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του και ίσως να τον βοηθήσετε να έρθει και αυτός σε επαφή με το τι του συμβαίνει πραγματικά πέρα από τις εμμονικές σκέψεις.

Μίρκα Πλέσσα

Ψυχολόγος Msc και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

www.mirkaplessa.com

Δαιδάλου 16, Ηλιούπολη, Αθήνα

6977745989

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το ερωτικό παρελθόν μιας γυναίκας: Μπορεί ένα νούμερο να καθορίζει την αξία ενός ανθρώπου;

Όταν το παρελθόν προκαλεί πρόβλημα στη σχέση: «Τσακωνόμαστε για παλιά γεγονότα. Πώς διορθώνεται;»

Νόμιζα ότι βρήκα τη γυναίκα της ζωής μου αλλά με προβληματίζει το παρελθόν της

Σχετικά άρθρα