Τι να κάνεις αν δεις καφέ αίμα στην περίοδό σου

Μια από τις πιο… επώδυνες μέρες στη ζωή μιας γυναίκας είναι και αυτές της περιόδου. Κράμπες, πονοκέφαλοι, φουσκώματα και εναλλαγές στη διάθεση είναι μερικά μόνο από τα (δυσάρεστα) συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις περισσότερες από εμάς.

Μέσα σε όλα, η απώλεια αίματος έρχεται να… δέσει το γλυκό, προκαλώντας αδιαθεσία, ατονία και σε πολλές περιπτώσεις έντονη κόπωση.

Το αίμα στην περίοδο είναι πιθανό να γίνει αντιληπτό σε δάφορες αποχρώσεις του κόκκινου. Τι σημαίνει, όμως, αν δεις ότι το αίμα σου είναι χρώματος καφέ;

Τι λένε οι ειδικοί

Στην περίπτωση που δεις ότι έχεις καφέ αίμα στην περίοδό σου, το πρώτο πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι να πανικοβληθείς. Και τούτο, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πάντα έχουν την λογική και επιστημονική τους εξήγηση. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και το καφέ χρώμα που μπορεί να δεις στην περίοδό σου.

Παλιό αίμα

Το καφέ αίμα, λοιπόν, δεν είναι κάτι άλλο από παλιό αίμα. Καθώς το αίμα και ο ιστός επένδυσης της μήτρας σπάει και φεύγει από το σώμα, εκτίθεται στον αέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, το αίμα περνάει από μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση, η οποία την μετατρέπει σε καφέ – επομένως το καφετί σας αίμα.

Συχνά, θα βρεις καφέ αίμα στην αρχή του κύκλου σου, όταν μπορεί να έχει απομείνει λίγο από την προηγούμενη περίοδό σου. Άλλες φορές, μπορεί να το εντοπίσεις στο τέλος του κύκλου, όταν η ροή σου είναι πλεόν ελαφρύτερη και λιγότερη.

Όπως επισημαίνουν οι γυναικολόγοι, σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα «κάθεται» λίγο ή βγαίνει πιο αργά, αφήνοντας το χρόνο για να οξειδωθεί και να γίνει καφέ. Αντίθετα, όταν το αίμα ρέει γρηγορότερα και βαρύτερο, είναι πιο πιθανό να είναι φωτεινό ή σκούρο κόκκινο.

Μπορεί να φταίνε τα αντισυλληπτικά;

Ναι, σύμφωνα με τους ειδικούς σημαντικό ρόλο στην καφέ απόχρωση του αίματος της περιόδου σου παίζουν και τα αντισυλληπτικά χάπια που είναι πιθανό να λαμβάνεις.

Η αντισύλληψη χωρίς οιστρογόνα ή χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να κάνει την επένδυση της μήτρας λιγότερο σταθερή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία κατά τη διάρκεια του κύκλου σας – και επειδή η αιμορραγία κατά την είσοδο είναι συνήθως ελαφριά, μπορεί επίσης να εμφανιστεί καφέ, και πάλι λόγω οξείδωσης.

Αλλά έχε κατά νου ότι αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, όταν σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.

Πρέπει να ανησυχήσεις αν δεις καφέ αίμα;

Τις περισσότερες φορές, όταν το καφέ αίμα συνδέεται με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, λίγες μέρες πριν ή μετά την περίοδο σου είναι εντελώς φυσιολογικό.
Αλλά, όταν αρχίσεις να βλέπεις καφέ αίμα που δεν σχετίζεται με τον κύκλο σου, μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό.
Το καφέ αίμα έξω από τον τυπικό κύκλο ή μετά το σεξ, μπορεί να είναι ένα σημάδι μηκυτίασης, ουρολοίμωξης, σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων ή ακόμα και ενός προβλήματος που σχετίζεται με πρώιμη εγκυμοσύνη, όπως αποβολή ή έκτοπη κύηση.
Επίσης, μπορεί να είναι και ένδειξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι υπεύθυνο για το να χάνεις περιόδους. 
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεις διαφορετικό χρώμα αίματος καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, αν και συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.
Με πληροφορίες απόwomenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σχετικά άρθρα