Η 38χρονη Μίνα ρωτά

Καρδιοπάθεια: «Έχω ενοχλήσεις στο στήθος και ανησυχώ…»

Έχω ενοχλήσεις στο στήθος αριστερά. Είναι ξαφνικά τσιμπήματα σε οποιαδήποτε στιγμή και κρατάνε λίγα δευτερόλεπτα. Μια μέρα μπορεί να μην έχω την επόμενη πάλι τα ίδια ή μπορεί να το έχω δεξιά στο στέρνο. Πήγα στο νοσοκομείο οι εξετάσεις αίματος και της καρδιάς καθαρές και το υπέρηχο και το καρδιογράφημα. Oι ενοχλήσεις, όμως, συνεχίζονται…

Στο ερώτημά σας απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Λάζαρος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον έχει πραγματοποιηθεί ο βασικός καρδιολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και κατά περίπτωση ηχοκαρδιογράφημα και εφόσον αυτά έχουν εκτιμηθεί από ειδικό καρδιολόγο, τότε το ενδεχόμενο καρδιοπάθειας είναι μάλλον απομακρυσμένο.

Επιπρόσθετα η περιγραφή των ενοχλημάτων και η ηλικία ενισχύουν την παραπάνω υπόθεση. Επειδή τα συμπτώματα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν μυοσκελετικά άλγη, η ανάπαυση για λίγες ημέρες μπορεί να βοηθήσει.

Ωστόσο, εάν αυτά επιμένουν ή επιδεινώνονται τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό, ο οποίος και αναλόγως θα σας κατευθύνει.

Γιώργος Λάζαρος

Καρδιολόγος

Υπεύθυνος του τμήματος ηχωκαρδιογραφίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

glaz35@hotmail.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Καρδιακή ανακοπή: «Υπάρχουν σημάδια που μας προειδοποιούν. Τι να προσέξω»;

Τρίπλεξ καρδιάς: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X