Γογγύλι: Το μωβ… διαμάντι της χειμερινής διατροφής μας!

Μπορεί το γογγύλι να μην είναι ανάμεσα στα πιο… μοντέρνα trends διατροφής για τον χειμώνα (κι όχι μόνο), όμως πρόκειται για ένα από τα πλέον βασικά λαχανικά της εποχής, μαζί με το καρότο και το πράσο.

Πλούσιο σε θερμίδες

Το γογγύλι είναι ένα λαχανικό γεμάτο θερμίδες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα 100 γραμμάρια περιέχουν 20 θερμίδες, περισσότερες από ό, τι περιέχουν το σπανάκι, το μπρόκολο ή ακόμα και το πράσο. Αυτό το καθιστά υπερπολύτιμο σε περίπτωση που κάνεις δίαιτα ή προσέχεις γενικά τη διατροφή σου.

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα

Το γογγύλι είναι, επίσης, πλούσιο σε κάλιο, καθώς ωμό περιέχει 193 mg ανά 100 gr, ενώ μαγειρεμένο 235 mg. Σημειώνεται ότι το κάλιο είναι καλό και χρήσιμο για την καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Στα ιχνοστοιχεία που περιέχει συγκαταλέγονται ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το νικέλιο, και το σελήνιο που είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Με τι να συνδυάσεις το γογγύλι;

Το γογγύλι, για ακόμα πιο θρεπτικά αποτελέσματα, μπορεί να συνδυαστεί με τις ακόλουθες τροφές:

  • Το μέλι, που περιέχει αντιοξειδωτικά και με το οποίο μπορείς να καραμελώσεις τα γογγύλια
  • Το κρέας, και ειδικότερα τη σπάλα, πλούσιο επίσης σε ψευδάργυρο, σίδηρο και πρωτεΐνες, συνοδευόμενο από γογγύλια
  • Τα μούρα, που βοηθάνε πολύ στη διαδικασία της πέψης

3 καλοί λόγοι για να το καταναλώσετε

Το γογγύλι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα: Το γογγύλι περιέχει περίπου 2.2 g / 100 g ίνας, ως επί το πλείστον αδιάλυτο. Δεν απορροφώνται από το έντερο, οι ίνες γεμίζουν με νερό και προάγουν τις συσπάσεις του εντέρου, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου: Περιέχει μια σημαντική ποσότητα ενώσεων θείου (μέχρι 40 mg / 100 g) που είναι γνωστό ότι είναι επωφελείς για την πρόληψη του κινδύνου καρκίνου, καθώς και αντιοξειδωτικά που διεγείρουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες: Τα φύλλα του είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την ωχρά κηλίδα και τον αμφιβληστροειδή από αυξημένους κινδύνους εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Πώς θα κάνεις τη σωστή επιλογή;

Κατά την αγορά του στη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ, το γογγύλι πρέπει να είναι σφικτό και βαρύ, με απαλό, απαλό δέρμα.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες:

  • Το σφαιροειδές γογγύλι, που έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση εσπεριδοειδών
  • Το στρογγυλό γογγύλι με μωβ κολάρο, που είναι σταθερό και γλυκό
  • Το μακρύ λευκό γογγύλι, που είναι πολύ γλυκό
  • Το κόκκινο γογγύλι, που έχει μια λεπτή γεύση

Προσοχή! Τα γογγύλια μπορούν να αποθηκευτούν για 7 ημέρες στο ψυγείο. Μετά το πέρας των 7ημερών, αφυδατώνονται και έχουν περίεργη γεύση, οπότε καλό θα είναι να αποφύγεις την κατανάλωσή τους.

Πώς θα τα χωνέψεις καλύτερα;

Εάν έχεις ευαίσθητο έντερο, τα γογγύλια λόγω των αδιάλυτων ινών που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή ακόμα και πόνο. Καλό θα είναι να τα βράσεις για λίγα λεπτά, πριν τα μαγειρέψετε.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σωστοί συνδυασμοί διατροφής στην πράξη

 

Σχετικά άρθρα