Ανασφάλεια: Αφού του αρέσει τόσο το πορνό εμένα τι με θέλει;

Εδώ και αρκετούς μήνες έχω σχέση με έναν άνδρα. Αρχικά όλα ήταν πολύ καλά. Υπήρχε συνεννόηση και τα βρίσκαμε και στο σεξουαλικό κομμάτι, τόσο στη συχνότητα όσο και στα πράγματα που θέλαμε ο ένας από τον άλλον. Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ…

Κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι ο φίλος μου αρέσκεται να παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο, δείχνοντας μία προτίμηση σε γυναίκες που δεν έχουν καμία σχέση με εμένα, και πιο συγκεκριμένα γυναίκες με πολλά παραπάνω κιλά, τεράστια στήθη  και καμπύλες.

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι όταν κάνουμε σεξ, φαντασιώνεται τέτοιου τύπου γυναίκες…

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Το φαινόμενο ένας άντρας να παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό ενώ βρίσκεται σε σχέση δεν είναι καθόλου σπάνιο και ειδικά στην εποχή μας που η πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε τέτοιου περιεχομένου ιστοσελίδες πραγματοποιείτε εύκολα και γρήγορα ακόμα και από το smartphone μας.

Ας τα πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών και η ποιότητα αυτών μπορεί να επέλθει για πολλούς λόγους. Θα πρέπει να εξετάσετε αν αυτή η αλλαγή οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που δεν βασίζονται απαραιτήτως στη δική του συνήθεια παρακολούθησης πορνογραφικού υλικού. Σκεφτείτε τη σχέση σας, αν έχει αλλάξει κάτι μεταξύ σας ή στο περιβάλλον σας, και των δύο, ή αν υπάρχει περισσότερο άγχος στη δική του καθημερινότητα και γενικότερα προσπαθήστε να κάνετε μια εσωτερική και εξωτερική διερεύνηση της σχέσης σας αυτό τον ένα χρόνο για να δείτε τι μπορεί να έχει αλλάξει ή τι μπορεί να έχει συμβεί. Αν η συχνότητα με την οποία ασχολείται ο σύντροφος σας με αυτό το υλικό, όποιου είδους, είναι τόσο συχνή, ενδεχομένως να υπάρχει ένα είδος εθισμού που από κάπου και για κάποιο λόγο ξεκίνησε. Στην περίπτωση αυτή μπορεί και για εκείνον να σταθεί αυτό εμπόδιο στη σχέσης σας αλλά και σε οποιαδήποτε σχέση κι αν είχε, καθώς επίσης είναι ολοφάνερο ότι εσάς σας ενοχλεί, σας παραξενεύει και σας κάνει να αναρωτιέστε αν για εκείνον αξίζετε σαν γυναίκα.

Σε όποια περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να γνωστοποιήσετε στον σύντροφο σας ότι το γνωρίζετε και ότι είναι κάτι που σας έχει προβληματίσει για τη σεξουαλική σας ζωή, για τη σχέσης σας στο σύνολο της, αλλά και για τη δική σας θέση στη ζωή του και στο μυαλό του. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο σύντροφος σας δεν σας επιθυμεί ή δε θέλει τη σχέση αυτή και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε με το τι συμβαίνει στη σχέση σας εκτός της σεξουαλική σας ζωής. Μιλάτε, μοιράζεστε πράγματα, βγαίνετε οι δυο σας, διασκεδάζετε μαζί, είναι τρυφερός μαζί σας και τον νιώθετε κοντά σας πέρα από το σεξ; Αν όλα αυτά υπήρχαν στη σχέση και συνεχίζουν να υπάρχουν τότε το θέμα αφορά μόνο το σεξ και η αφετηρία του προβλήματος ενδεχομένως να αφορά περισσότερο εκείνον και λιγότερο εσάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το συζητήσετε και να βρείτε μαζί μια λύση. Αν όλα τα παραπάνω δεν υπήρξαν ή έχουν πάψει να υπάρχουν στη σχέση σας, τότε η σχέση έχει στο σύνολο της νιώσει τριγμούς και πρέπει να εξετάσετε αν μπορεί να επιβιώσει ή δεν έχει τη δύναμη να συνεχίσει.

Ένας εθισμός μπορεί να ξεκινήσει χωρίς το άτομο να συνειδητοποιεί το πόσο έντονα ασχολείται με το αντικείμενο του ενδιαφέροντος. Ίσως ο σύντροφος σας να μην έχει καταλάβει καν ότι εσείς το έχετε ανακαλύψει. Ακόμα όμως κι αν του το έχετε ήδη πει δεν σημαίνει ότι εκείνος απαραιτήτως συμφωνεί ότι είναι εθισμένος και ότι όλο αυτό ενοχλεί εσάς και επηρεάζει τη σχέση σας.

Προσεγγίστε τον με τη λογική ότι εσάς όλο αυτό σας προσκαλεί δυσφορία και σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και ανησυχείτε για το που πάει η σχέση σας. Αν έχετε την επιθυμία και την πρόθεση να μείνετε σε αυτή την σχέση καλό θα ήταν να μην ενεργήσετε επιθετικά αλλά να του δείξετε ότι είστε εδώ για να βρείτε μαζί μια λύση. Σκεφτείτε επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί να δείτε και ένα ψυχολόγο σαν ζευγάρι αν κι εκείνος επιθυμεί να σας ακούσει και να προσπαθήσει.

Όσο για τη θεματολογία, τον σωματότυπο των γυναικών που παρακολουθεί, κατανοώ ότι προβληματίζεστε μιας και διαφέρουν αρκετά από εσάς, όμως αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως ότι δε του αρέσετε κι εσείς. Εξάλλου αυτό είναι κάτι που αναμφισβήτητα θα αναφέρετε στην συζήτηση σας. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να μάθετε γιατί το κάνει και τι του προσφέρει και όχι γιατί επιλέγει τις συγκεκριμένες γυναίκες που δε μοιάζουν με εσάς. Ίσως βέβαια να πάρετε πιο άμεσα όλες τις απαντήσεις που θέλετε αν καθίσετε να μιλήσετε για αυτό.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο άνδρας μου θέλει να βλέπει πορνό, όταν κάνουμε σεξ. Γιατί το κάνει; Δεν του φτάνω εγώ;

Βλέπω πορνό μαζί με τον σύντροφό μου και μας αρέσει πολύ. Είναι κακό για τη σεξουαλική μας ζωή;

Ο σύντροφός μου βλέπει πορνό και αυτοϊκανοποιείται.

Σχετικά άρθρα