Πόνος στον πρωκτό: Τι σοβαρό μπορεί να κρύβει;

Είναι πολύ πιθανό να έχεις βιώσει ή ακόμα και να βιώνεις αυτή τη στιγμή πόνο στην περιοχή του πρωκτού.

Ο πόνος στον πρωκτό ή πρωκτικός πόνος έχει διάφορους τρόπους με τον οποίο μπορεί να εκδηλωθεί σε μια γυναίκα: Από μια απότομη σουβλιά, μέχρι την αίσθηση ότι έχεις ένα κόψιμο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ποιες, όμως, μπορεί να είναι οι αιτίες για τον πόνο στον πρωκτό ή τον πρωκτικό πόνο;

Έχεις περίοδο

Οι ορμονικές ενώσεις που ονομάζονται προσταγλανδίνες και κάνουν τη μήτρα να συσπάται προκαλώντας σου κράμπες είναι πιθανό να… μπερδεύονται με τη φυσική λειτουργία του πρωκτού, την αφόδευση. Ειδικότερα, επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου κάνοντας ορισμένες να πηγαίνουν συχνότερα τουαλέτα όταν έχουν περίοδο.

Οι προσταγλανδίνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν και διάρροια. Όταν τα επίπεδά τους ανεβαίνουν, είναι λογικό να δεις πιο χαλαρά κόπρανα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κατώτερη κοιλιακή περιοχή, τον οποίο μπορεί να μπερδέψεις με πόνο στον πρωκτό.

Έχεις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν στο εσωτερικό του πρωκτού ή και έξω από αυτόν. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις εγκύους, καθώς και σε γυναίκες που είτε στέκονται όρθιες ή κάθονται πολλές ώρες την ημέρα, αλλά και στις δυσκοίλιες.

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο τύποι αιμορροΐδων: Οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Φαγούρα και πόνος γύρω από τον πρωκτό, μαζί με ένα μικρό ογκίδιο (πρησμένο αιμοφόρο αγγείο) σημαίνει εξωτερική αιμορροΐδα.

Από την άλλη, οι εσωτερικές αιμορροΐδες προκαλούν εκτός των άλλων πόνο στο ορθόν και μπορεί να συνοδεύονται από αιμορραγία.

Συνήθως, οι αιμορροΐδες φεύγουν από μόνες τους ή με και με τη βοήθεια κάποιας αλοιφής. Εάν πάντως επιμένουν, καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Έχεις ενδομητρίωση

Ένα πολύ μικρό ποσοστό περιπτώσεων πόνου στον πρωκτό συνδέονται με ενδομητρίωση, που συμβαίνει όταν ιστοί που κανονικά βρίσκονται εντός της μήτρας αναπτύσσονται εκτός αυτής.

Η υπερανάπτυξη αυτού του ιστού εντοπίζεται συχνότερα στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και την εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, αλλά μπορεί επίσης να εκτείνεται και στην περιοχή του εντέρου.

Εάν ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται και εκεί, μπορεί να προκαλέσει οδυνηρές κινήσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα να νιώσεις πόνο στον πρωκτό σου.

Η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται είτε χειρουργικά είτε με κάποια αγωγή.

Έχεις έρπη των γεννητικών οργάνων

Εάν έχεις εντοπίσει μικρές πληγές και φουσκαλίτσες με πύον στον πρωκτό ή τα γεννητικά σου όργανα, τότε έχεις έρπη των γεννητικών οργάνων. Εφόσον συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να εξεταστείς για διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά να ενημερώσεις όλους τους συντρόφους σου να εξεταστούν και εκείνοι.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν θεραπεύεται, αλλά είναι ιατρικά διαχειρίσιμος. Ο γιατρός σου θα σου συνταγογραφήσει αντιβίωση για να μειωθεί ο αριθμός των εστιών και να είναι μικρότερη η ένταση πιθανής έξαρσής του.

Έχεις ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου ή πρωκτικά αποστήματα

Πρόκειται ουσιαστικά για μια σχισμή στον πρωκτό σου, η οποία προκύπτει είτε όταν τα περιττώματά σου είναι πολύ σκληρά ή πολύ νερουλά.

Οι σχισμές αυτές εκθέτουν τον μυ που ελέγχει τις κινήσεις του εντέρου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κάψιμο ή αιμορραγία μετά από την άμβλυνση. Το σκίσιμο αυτό είναι εύκολα ορατό και αρκεί μια επίσκεψη στον γιατρό για να το επιβεβαιώσεις.

Τα πρωκτικά αποστήματα προκύπτουν όταν οι αδένες στο εσωτερικό του πρωκτού μπλοκάρονται ή οι σχισμές μολυνθούν και γεμίσουν με πύον. Και σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Φαγούρα και ερεθισμός στον πρωκτό: Ποια τα αίτια και πώς αντιμετωπίζονται;

Σχετικά άρθρα