Διαίτα: Πώς θα χάσεις λίπος και όχι μυϊκή μάζα

Το να μπει κανείς στη διαδικασία της δίαιτας και της απώλειας περιττών κιλών είναι μια δύσκολη απόφαση, που απαιτεί συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα και πειθαρχία, ώστε να επιτυεθχεί ο στόχος.

Πώς όμως λειτουργεί ο μηχανισμός του οργανισμού μας, εφόσον αντιλαμβάνεται ότι έχει μπει σε δίαιτα;

Αποτελούμενο σε ποσοστό 65% από νερό, η σύσταση του σώματός μας χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο αναλογίες, πάντα με βάση την ηλικία, το φύλο και τη φυσική μας κατάσταση: Στην μάζα λίπους και τη μυϊκή μάζα.

Ιδανικά, η απώλεια βάρους εφόσον αποφασίσουμε να μπούμε στη διαδικασία της δίαιτας, θα έπρεπε να γίνεται μόνο με το σωματικό λίπος, διατηρώντας τη μυϊκή μας μάζα αναλλοίωτη.

Όμως, όταν μπαίνουμε στη διαδικασία απώλειας κιλών, οι μηχανισμοί του σώματός μας λειτουργούν έτσι ώστε να έχουμε απώλειες και σε λίπος, αλλά και σε μυϊκή μάζα, σε μικρότερη σχετικά αναλογία.

Ενεργοποίησε τα αποθέματα λίπους σου

Όταν μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων, ο οργανισμός πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ενεργειακό έλλειμμα χρησιμοποιώντας τα αποθέματα λίπους του.

Η πτώση του σακχάρου στο αίμα (σάκχαρο αίματος) είναι ένα προειδοποιητικό σήμα για το σώμα, που χρειάζεται τη γλυκόζη, το κύριο καύσιμο των οργάνων μας, από την οποία ο εγκέφαλός μας καταναλώνει σε ποσότητα το ισοδύναμο ενός κύβου ζάχαρης ανά ώρα για έναν ενήλικα (και τρία για παιδιά).

Για να συμβεί αυτό, θα εκκρίνονται ορμόνες (γλυκαγόνη και αδρεναλίνη) που θα βάλουν σε λειτουργία τις αποθήκες λίπους του οργανισμού, που βρίσκονται στο συκώτι ως γλυκογόνα, αλλά και τα τριγλυκερίδια (μόρια που αποτελούνται από 3 λιπαρά οξέα και μια γλυκερόλη και ονομάζονται «λίπος»), τα οποία με τη σειρά τους είναι αποθηκευμένα στα λιποκύτταρα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση λιπαρών οξέων, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους μύες. Το ήπαρ μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτή τη γλυκερόλη για να το μετατρέψει σε γλυκόζη.

Στην περίπτωση μιας αυστηρής δίαιτας, η παραγωγή γλυκόζης θα γίνει με άλλον τρόπο (γλυκονεογένεση) από τα αμινοξέα (τα οποία αποτελούν τις πρωτεΐνες) της μυϊκής μάζας.

Συνεπώς, θα πρέπει να προσέξουμε να μην μειώσουμε πάρα πολύ τις θερμίδες που λαμβάνουμε, ούτε να βιαστούμε, επειδή η απώλεια βάρους θα είναι, εκτός από τη μάζα λίπους και στη μυϊκή μάζα, δηλαδή μαζί με το λίπος θα χάσουμε και μυς.

Πού πάει το λίπος;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η απώλεια βάρους είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου που περιέχονται σε λιπαρά κύτταρα.

Έτσι, σε 10 κιλά λίπους που εξαλείφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, 8,4 κιλά εκκενώνονται από τους πνεύμονες σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Το υπόλοιπο, 1,6 kg, μετατρέπεται σε νερό και στη συνέχεια εξαλείφεται με ούρα, ιδρώτα, δάκρυα και άλλα σωματικά υγρά.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τοπικό πάχος: «Υπάρχει δίαιτα για να φύγει το λίπος από τους μηρούς μου»;

Μπορώ να χάσω κιλά, χωρίς να κάνω δίαιτα;

Σχετικά άρθρα