Παιδί και διατροφή: Πώς θα του περιορίσετε τα γλυκά;

Έχω έναν ανιψιό που δεν έχει κλείσει τα 4. Δεν τρώει σχεδόν καθόλου λαχανικά και λατρεύει τα γλυκά. Τώρα στις γιορτές έτρωγε πάρα πολλά αλλά και στην καθημερινότητά του τρώει τουλάχιστον ένα γλυκό την ημέρα… Πώς μπορεί να μάθει να τρώει τα πάντα και να μη ζητάει γλυκά;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή ( www.diatrofi.gr)

Τα παιδιά, όπως άλλωστε και οι ενήλικες, θα προτιμήσουν να φάνε ένα γλυκό από οτιδήποτε άλλο θρεπτικό π.χ. φρούτο ή λαχανικό… εφόσον είναι διαθέσιμο!!! Ακόμα και οι πιο συνειδητά διατρεφόμενοι ενήλικες θα προτιμήσουν τα γλυκά από ό,τι τα φρούτα σε έναν μπουφέ!

Ο περιορισμός λοιπόν της κατανάλωσης γλυκών είναι εφικτός μόνο εάν δεν υπάρχουν συνεχώς μέσα στο σπίτι και δεν προσφέρονται καθημερινά στο παιδί. Εναπόκειται στην ευθύνη του γονιού λοιπόν το να επιλέξει ποιες τροφές θα υπάρχουν διαθέσιμες στο σπίτι και πόσο συχνά θα δώσουν γλυκό στο παιδί!

Ακόμα και το πόσο συχνά θα φάει λαχανικά λειτουργεί με τον αντίστοιχο τρόπο… Πόσο συχνά τρώνε λαχανικά οι γονείς και τα υπόλοιπα άτομα με τα οποία το παιδί βρίσκεται στην καθημερινότητά του;

 

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr
Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα μάθω το παιδί μου να τρώει τα πάντα;

Παιδί και διατροφή: Τι να φάει για να μην αρρωστήσει αυτόν τον χειμώνα

Ο «δεκάλογος» της σωστής διατροφής του παιδιού σου το πρώτο έτος της ζωής του

Υγιεινές επιλογές για τη σωστή διατροφή του παιδιού μου

 

Σχετικά άρθρα