Πολιτικές εξελίξεις ενόψει Συμφωνίας Πρεσπών και σεναρίων αποχώρησης ΑΝΕΛ

Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα για την κυβέρνηση, στη σκιά των σεναρίων περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ. Την Παρασκευή αναμένεται τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, ενώ σήμερα συνεδριάζουν ορισμένα όργανα πολιτικών κομμάτων.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος φαίνονται αποφασισμένοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους, σχετικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η κυβέρνηση, δια στόματος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, διαμηνύει ότι έχει την πλειοψηφία, όχι μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία και ταυτόχρονα καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Στις 10:00 το πρωί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και στις 11:00 η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή. Στην τελευταία δεν θα συμμετάσχει η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, καθώς, όπως ανέφερε, δεν ενημερώθηκε έγκαιρα και όταν προσκλήθηκε τηλεφωνικά, δεν της γνωστοποιήθηκε η ατζέντα.

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει στις 16:30, η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ που αναδείχθηκε από το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Ναι στη συμφωνία των Πρεσπών – Οχι σε ψήφο εμπιστοσύνης» αποφάσισε το ΠΟΤΑΜΙ, επισημαίνοντας ότι

αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Δηλώσεις και αντιδράσεις

Δεν θα έχει θέμα η κυβερνητική πλειοψηφία ακόμη κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, εκτιμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Μιλωντας στο πρώτο πρόγραμμα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της βουλής να φέρει πρόταση δυσπιστίας. Τότε -τόνισε- χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας επανέλαβε ο κος Κουβέλης.

Οι πολιτικές συμμαχίες δεν γίνονται στα λόγια, αλλά στα προγράμματα, δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Οποιαδήποτε αλλαγή στην κυβέρνηση είναι απόφαση του πρωθυπουργού, τόνισε και κατηγόρησε τη ΝΔ για ατζέντα καταστροφικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα