Καρκίνος: Γιατί η χημειοθεραπεία προκαλεί απώλεια μαλλιών;

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πρώτα από όλα είναι ότι ο καρκίνος αυτός καθ’ αυτός δεν προκαλεί την απώλεια των μαλλιών. Αντίθετα, τα μαλλιά πέφτουν κατά τη διάρκεια της χημιοθεραπείας που εφαρμόζεται στην ασθενή σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου, έχοντας κυρίως συνέπειες στο ψυχολογικό κομμάτι.

Γιατί η χημιοθεραπεία προκαλεί τριχόπτωση;

Η αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών οφείλεται στο γεγονός ότι τα χρησιμοποιούμενα προϊόντα καταστρέφουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα αντιπροσωπεύονται κυρίως από καρκινικά κύτταρα και θυλάκια τριχών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταστροφή τους προκαλεί την πτώση των μαλλιών και των τριχών σε όλο το σώμα (βλεφαρίδες, φρύδια, μασχάλες, ηβική περιοχή …).

Η τριχόπτωση εμφανίζεται δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη πορεία χημειοθεραπείας. Δεν υπάρχει πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε αυτή την παρενέργεια. Ωστόσο, μετά την τελική διακοπή της χημειοθεραπείας, τα μαλλιά και οι τρίχες ξαναβγαίνουν πανομοιότυπα με αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν, ακόμα κι αν μπορεί προσωρινά να έχουν διαφορετική εμφάνιση.

Ποιοι τύποι καρκίνου απαιτούν χημιοθεραπεία;

Όλες οι χημειοθεραπείες δεν προκαλούν τριχόπτωση. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για παράσειγμα για την καταπολέμηση του καρκίνου του πεπτικού συστήματος δεν οδηγούν, συνήθως, στην εξαφάνιση των μαλλιών και των μαλλιών.

Η χρήση μικρών δόσεων χημειοθεραπείας περιορίζει επίσης την απώλεια μαλλιών. Αντίθετα, οι χημειοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι πιο επιθετικές και προκαλούν συνεχώς τριχόπτωση ή αλωπεκία. Αυτές είναι οι λεγόμενες κυτταροτοξικές χημειοθεραπείες.

Η απώλεια μαλλιών μπορεί ωστόσο να ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο, ανάλογα με τη φύση του τριχωτού της κεφαλής και την αντοχή του στην τοξικότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, αλλά μόνο εάν η ακτινοβολία λαμβάνει χώρα σε μια τριχωτή περιοχή (για παράδειγμα θεραπεία όγκων ή εγκεφαλικών μεταστάσεων).

Η ιντερφερόνη, που χρησιμοποιείται μερικές φορές εκτός από τη χημειοθεραπεία για τη θεραπεία ορισμένων όγκων, μπορεί να επιβραδύνει την αναγέννηση των τριχών.

Ποιες οι επιπτώσεις της απώλειας μαλλιών στη γυναίκα;

Η απώλεια μαλλιών συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο του μαστού, έτσι μπορεί να επηρεάσει τις σχετικά νεαρές γυναίκες. Η αμφισβήτηση της θηλυκότητας προκαλείται ήδη από την ίδια την ασθένεια και αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια προσθέτει σημαντικό βάρος στην ψυχολογική ταλαιπωρία των ασθενών.

Η απώλεια μαλλιών είναι συχνά η πρώτη ερώτηση του ασθενούς για το γιατρό του, όταν δίνεται η εξήγηση της θεραπείας και αν, για τους φροντιστές και τους φροντιστές, αυτό είναι μόνο μια δευτερεύουσα ασθενή, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η θηλυκότητα. Ο… εφιάλτης να δει τις τρίχες της στο μαξιλάρι, όταν ξυπνά, είναι συχνά μια δύσκολη στιγμή για να ζήσει μια γυναίκα.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η απώλεια μαλλιών;

Δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της τριχόπτωσης κατά τη διάρκεια ορισμένων χημειοθεραπειών.

Συνήθως, οι ειδικοί συστήνουν στις ασθενείς να κόβουν τα μαλλιά τους πολύ κοντά, όσο το δυνατόν πιο σύντομα πριν ξεκινήσουν τις συνεδρίες χημειοθεραπείας. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της τριχόπτωσης είναι τότε λιγότερο σημαντικός. Ο γιατρός θα πρέπει επίσης να εξηγήσει στον ασθενή ότι η αναγέννηση των τριχών εμφανίζεται πάντα στο τέλος κάθε χημειοθεραπείας.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

«Τέλος εποχής» για τη συμβατική χημειοθεραπεία;

Το συγκινητικό βίντεο της Μ. Τουμασάτου με ανιψιά της που κάνει χημειοθεραπεία

 

 

 

Σχετικά άρθρα