3 βασικά θέματα που απασχολούν όλους τους εφήβους!

Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους εφήβους δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου με εκείνα που μπορεί να τους απασχολούσαν ή να τους προβλημάτιζαν δέκα ή και είκοσι χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς τα δεδομένα της κάθε εποχής αλλάζουν τη βαρύτητα και τη σημασία των θεμάτων, ενώ και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει παίξει τον δικό της ρόλο.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποια θέματα αναμένεται να απασχολήσουν τους εφήβους και το 2019.

Κατάθλιψη

Βάσει πρόσφατων ερευνών, 20% των εφήβων αναμένεται να βιώσει την κατάθλιψη πριν ενηλικιωθεί. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τα κορίτσια να κερδίζουν στη… μάχη των φύλων.

Μερικοί ερευνητές κατηγορούν την τεχνολογία για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η δαπάνη υπερβολικού χρόνου για ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να εμποδίζει τους νέους να ασκούν αθλητικές ή ομαδικές δραστηριότητες που βοηθούν στην αποφυγή της κατάθλιψης.

Οι καταθλιπτικές διαταραχές είναι θεραπεύσιμες, αλλά είναι σημαντικό να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια. Τα συμπτώματα είναι μια αλλαγή στις συνήθειες ύπνου του ή μια ξαφνικά κακή απόδοση στο σχολείο.

Εκφοβισμός (Bullying)

Η άνοδος των κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιούν οι έφηβοι έχει κάνει τον εκφοβισμό πολύ πιο δημόσιο και πιο διαδεδομένο.

Συζητήστε με τον έφηβο για τον εκφοβισμό τακτικά. Συζητήστε τι μπορεί να κάνει όταν γίνεται μάρτυρας εκφοβισμού και μιλήστε για τις επιλογές που έχει, αν γίνει στόχος.

Η προληπτική δύναμη μπορεί να εμποδίσει να είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει έναν φοβερό. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας για το πότε και πώς μπορείτε να λάβετε βοήθεια από έναν ενήλικα.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Η σεξουαλική δραστηριότητα στην εφηβεία είναι πλέον μια πραγματικότητα και μάλιστα η ηλικία στην οποία οι έφηβοι ξεκινάνε σήμερα να έχουν σεξουαλικές επαφές έχει μειωθεί ιδιαίτερα. Καλό θα είναι οι γονείς να μιλάνε στο έφηβο παιδί τους για τους κινδύνους του απροφύλαχτου σεξ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη) και φυσικά να το καθοδηγήσουν, όσο αυτό είναι εφικτό.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τα 5 πιο συχνά προβλήματα των εφήβων: Κατανοήστε τα!

 

 

Σχετικά άρθρα