Πώς μπορείς να βοηθήσεις ένα αλκοολικό μέλος της οικογένειας σου;

Ο θείος μου είναι 50 ετών. Κατά καιρούς ξεφεύγει με το ποτό. Πριν 2 χρόνια, τον χώρισε η γυναίκα του επειδή ολοένα και συχνότερα γυρνούσε σπίτι μεθυσμένος. Ένα μήνα μετά έχασε τη δουλεία του μετά από 15 χρόνια. Από τότε έχει αλλάξει πάνω από 10 δουλείες ως φανοποιός αυτοκινήτων που είναι, αφού μία με δύο φορές τη βδομάδα μετά από βραδινή έξοδο πηγαίνει μεθυσμένος στη δουλεία.

Ενώ πάντα έπαιρνε καλά λεφτά σε σχέση με τις υποχρεώσεις του, χρωστάει σε τράπεζες και δημόσιους φορείς, δημιουργούνται συνέχεια εντάσεις μέσα στην οικογένεια, ενώ αρνείται ότι έχει πρόβλημα και ισχυρίζεται ότι περνά απλώς μια δύσκολη περίοδο.

Τουλάχιστον 4 φορές τη βδομάδα είναι μεθυσμένος. Έχει τύχει να έρθει σπίτι και να τον πάρει ο ύπνος μέσα στο αμάξι, έχει τρακάρει το αμάξι πολλές φορές, έχει ξεχάσει το μάτι της κουζίνας ανοιχτό με αποτέλεσμα να γεμίσει το σπίτι καπνούς.

Το θέμα είναι ότι τον βλέπω να καταστρέφεται και δεν ξέρω τι να κάνω, από τη στιγμή που και να του εξηγήσω τι βλέπουμε όλοι οι υπόλοιποι, όπως έχει γίνει πολλές φορές από άτομα του οικείου του περιβάλλοντος, δε θα παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

Τι πιστεύετε ότι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα υποφέρουν σιωπηλά και μακροχρόνια τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοολισμού κάποιου εκ των μελών τους, αποκρύπτοντας το πρόβλημα στο όνομα του καλού κλίματος στο σπίτι και μη θέλοντας να εκτεθούν κοινωνικά, οδηγούμενες στην κατάσταση που η ψυχιατρική κοινότητα αποκαλεί συν-εξάρτηση της οικογένειας με το αλκοολικό άτομο. Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ δεν καταστρέφει μόνο το άτομο, αλλά ολόκληρη την οικογένεια και πρέπει πολύ σύντομα να γίνει ευαισθητοποίηση της οικογένειας για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα από κοινού από όλα τα μέλη της.

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει ένα αλκοολικό μέλος της οικογένειας του;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ένας αλκοολικός είναι ότι δεν αναγνωρίζει την ασθένειά του. Για να τον κάνετε να κατανοήσει το πρόβλημά του χρειάζεται να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις για το θέμα αυτό. Επικοινωνήστε με τις ομάδες αυτοβοήθειας, συζητήστε το θέμα με κάποιον ειδικό, με κάποιον που εμπιστεύεστε ή με κάποιον που είχε την εμπειρία του αλκοολισμού, είτε προσωπικά είτε ως μέλος της οικογένειας.

Αν αποφασίσετε να μιλήσετε με έναν αλκοολικό, διαλέξτε μια στιγμή που δεν έχει πιει ποτό, προσπαθήστε με ήρεμο τρόπο και χωρίς να τον κάνετε να νιώθει ένοχος να του εξηγήσετε πως το ποτό τού δημιουργεί προβλήματα. Δημιουργήστε ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι και προσπαθήστε να περιλάβετε το αλκοολικό μέλος στην οικογενειακή ζωή. Αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά εξηγήστε τους ότι ο αλκοολισμός είναι μια αρρώστια. Επίσης, ενθαρρύνετε το αλκοολικό μέλος της οικογένειας να επισκέπτεται τους φίλους του και να λαμβάνει μέρος σε δραστηριότητες που του αρέσουν. Μη μιλάτε για το πρόβλημα αν ο αλκοολικός έχει πιει ποτό ή είναι μεθυσμένος. Δεν θα καταφέρετε τίποτε.

Τέλος, δώστε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο αλκοολισμός είναι θεραπεύσιμη ασθένεια. Η πλειοψηφία των αλκοολικών που ζήτησαν βοήθεια, έχουν απελευθερωθεί από την ασθένεια του αλκοολισμού. Απελευθέρωση από το αλκοόλ σημαίνει τόλμη και θέληση. Δεν πρέπει να νιώθετε ένοχοι για τη συμπεριφορά κάποιου άλλου. Στον αλκοολικό απομένει η λήψη της μεγάλης απόφασης και η αναζήτηση βοήθειας.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός, ο αδελφός μου ακολουθεί τα βήματά του. Πώς να τον βοηθήσω;

Ο σύντροφός μου είναι αλκοολικός. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Αλκοολικός πατέρας: Τι συμβαίνει στην οικογένεια και τα παιδιά

Σχετικά άρθρα