Ο σύντροφός σάς παραμελεί; Ποιες ψυχικές ασθένειες μπορεί να κρύβονται πίσω από την αδιαφορία του;

«Δεν μπορείς ποτέ να βασιστείς στη Γιώτα ότι θα κάνει αυτό που της ζήτησες εγκαίρως».

«Ο Μάριος μονίμως κάτι θα βάζει στη σωστή θέση. Είναι αδύνατον να κάτσουμε ήσυχα και να μιλήσουμε για όσα με απασχολούν».

«Ο Κώστας προτιμά να παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο με τις ώρες, από το να μου κάνει μία αγκαλιά».

«Η Ελένη βλέπει τηλεόραση από το πρωί μέχρι το βράδυ, αντί να ασχοληθεί με εμένα και τα παιδιά μας».

Οι σύντροφοί των 4 αυτών ανθρώπων έχουν παράπονα από τη συμπεριφορά τους. Τη θεωρούν εγωκεντρική, ενώ πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους  δεν νοιάζονται για κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό τους.

Αυτό ναι σε κάποιες περιπτώσεις  μπορεί ισχύει. Υπάρχουν εγωκεντρικοί άνθρωπου που δεν νοιάζονται για το πώς αισθάνεται ο σύντροφός τους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες πίσω από αυτή την στροφή του ατόμου στον εαυτό του, κρύβεται κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα… που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί πλήρως  ή με τον συνήθη τρόπο ή βρίσκεται ακόμα  σε αρχικό στάδιο.

Κατάθλιψη

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι όταν κάποιος είναι καταθλιπτικός κάθεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι όλη την ημέρα, δεν μπορεί να κοιμηθεί, χάνει ή παίρνει κιλά, και η απάντησή του σε όλα είναι «ποιος νοιάζεται;» ή «δεν έχει καμία σημασία». Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα έχει στο μυαλό του ακόμη και την αυτοκτονία.

Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως μία παραίτηση ή μία έλλειψη ενδιαφέροντος για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Σε μία τέτοια κατάσταση το καταθλιπτικό άτομο δεν μιλάει με τους γύρω του, μοιάζει να μην ενδιαφέρεται καν για τον σύντροφό του, δεν θέλει να κάνουν πράγματα μαζί και νιώθει πάντα κούραση. Πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβονται καταθλιπτικές σκέψεις ή ενοχές και για το παρελθόν και μία έλλειψη ενέργειας,  ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΔΨ)

Όπως και στην κατάθλιψη έτσι και στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή έχουμε στο μυαλό μας μία στερεοτυπική εικόνα για ανθρώπους που πλέον 10 φορές την ώρα τα χέρια τους. Λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφορα στάδια και μορφές της ασθένειας που δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν.

Ένας άνθρωπος σαν τον Μάριο εξωτερικά μπορεί να φαίνεται ότι δεν δίνει σημασία σε τίποτα και ασχολείται όλο με μικροπράγματα, όπως στην πραγματικότητα μπορεί το μυαλό του να «βομβαρδίζεται» από 1000 πράγματα γύρω του που πρέπει να μπουν σε τάξη. Να μαζευτούν τα παιχνίδια από το πάτωμα, να μπει στη θέση του κάδρο που κάθεται στραβα. Ο ίδιος μπορεί να αισθάνεται ότι δεν θα ηρεμήσει αν δεν τακτοποιήσει όλα όσα έχει στο μυαλό του και όλα αυτά σε μία κατάσταση άγχους που τα κάνει τα πάντα χειρότερα.

Μετατραυματικό στρες

Στην ταινία «American Sniper»  βλέπουμε τον Chris Kyle να επιστρέφει από τον πόλεμο και να κάθεται με τις ώρες μπροστά σε μια τηλεόραση παρακολουθώντας πολεμικές ταινίες, αγνοώντας την οικογένειά του. Αυτό είναι ένα  σύμπτωμα του μετατραυματικού στρες που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε. Αλλά αυτό το ψυχικό πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί και με πιο ήπιο και λιγότερο δραματικό τρόπο όταν δεν έχουμε να κάνουμε με ένα βετεράνο του πολέμου, όπως στην περίπτωση της Ελένης, που ως έφηβη είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και ενώ έμοιαζε να έχει αφήσει αυτή την ιστορία πίσω της, μία είδηση στην τηλεόραση έφερε όλες αυτές τις μαύρες αναμνήσεις ξανά στην επιφάνεια.

Όπως και στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, εφόσον κάποιος δεν ξέρει τι συμβαίνει στο μυαλό της Ελένης, είναι εύκολο να πιστέψει ότι η Ελένη απλά δεν νοιάζεται και είναι στον κόσμο της.

Αυτισμός

Άνθρωποι με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας μπορεί  επίσης να μην διαγνωστούν ποτέ. Συχνά είναι έξυπνοι και επιτυχημένοι στη δουλειά τους αν και στις προσωπικές τους σχέσεις δείχνουν απόμακροι και αποστασιοποιημένοι. Δεν τους αρέσει πολύ η σωματική επαφή, δεν αισθάνονται άνετα όταν βρίσκονται μέσα σε μία ομάδα, ενώ δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις που αφορούν ανθρώπους ή συναισθήματα, αλλά προτιμούν εκείνες που εστιάζουν στα πράγματα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Έχοντας αυτά τα δεδομένα μπορείτε να δείτε τον σύντροφό σας και τη σχέση σας από μία άλλη οπτική γωνία και να κατανοήσετε ότι τα προβλήματα δεν ξεκινούν από εσάς ή από την αδιαφορία τους συντρόφου σας απέναντί σας, αλλά από άλλα βαθύτερα αίτια που βασανίζουν τον άνθρωπό σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθείτε και να αφήσετε τα πράγματα ως έχουν, αλλά μάλλον ότι θα πρέπει να κάνετε  μία ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας και να αναζητήσετε μαζί τις λύσεις στο κοινό σας πρόβλημα.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η αδιαφορία στη σχέση: Πώς μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι σε χωρισμό

Ξαφνικά με εγκατέλειψε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το παγωμένο βλέμμα!

Σχετικά άρθρα