Σεροτονίνη: Τι την κάνει τόσο σημαντική για την υγεία μας;

Η σεροτονίνη είναι μια πολύ βασική ορμόνη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες τόσο του σώματος, όσο και του εγκεφάλου μας.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποια είναι τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την σεροτονίνη.

Έχει ρόλο ρυθμιστή

Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός παράγοντας. Συχνά λέγεται ότι είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Επιστημονικά, είναι μάλλον ένας νευροδιαμορφωτής, υπεύθυνος για τη ρύθμιση και τη ρύθμιση διαφορετικών συστημάτων που εμπλέκονται σε συναισθήματα, όρεξη, ύπνο, επιθετικότητα.

Δεν βρίσκεται μόνο στον εγκέφαλο

Το 90% της σεροτονίνης βρίσκεται στο σώμα, ειδικά στον πεπτικό σωλήνα και στο αίμα. Αυτά τα διαφορετικά συστήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Η σεροτονίνη από το αίμα και από την πεπτική οδό δεν μπορεί να περάσει στον εγκέφαλο.

 

Αλλά υπάρχουν σίγουρα δεσμοί, ειδικά ο αντίκτυπος στα νεύρα. Επιπλέον, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα – τα οποία αυξάνουν τα αποτελέσματα της σεροτονίνης – χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του κοιλιακού άλγους.

Σημαντικός ο ρόλος της κατά της κατάθλιψης

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων βασίζονται στη σεροτονίνη και αυξάνει τα αποτελέσματά της, καθώς δεν επιτρέπουν την απότομη μείωση της στην εγκεφαλική παραγωγή της. Κατά την κατάθλιψη, υπάρχει πιθανώς ένα ελάττωμα στην ισορροπία της σεροτονίνης, παρά ένα ελάττωμα παραγωγής.

Αλλά δεν είναι τόσο απλό, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ινσουλίνης στον διαβήτη. Επιπλέον, δεν μπορούμε να πούμε ότι η σεροτονίνη είναι «η ορμόνη της ευτυχίας». Είμαστε μακριά από αυτό. Η επούλωση από την κατάθλιψη δεν θα σας κάνει απαραιτήτως ευτυχισμένη, ακόμα κι αν απομακρύνει την ασθένεια. Όπως λένε οι ειδικοί, σημασία έχει πώς νιώθει κανείς μέσα του.

Δεν μετριέται

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί μια ανεπάρκεια σεροτονίνης στο αίμα ή στα ούρα. Δεν υπάρχει αξιόπιστη δοσολογία, ακόμη και αν ορισμένα εργαστήρια το προσφέρουν. Από την άλλη πλευρά, η αξονική τομογραφία (MRI) δείχνει ότι το σύστημα λειτουργεί λιγότερο καλά στους εγκεφάλους των ασθενών με κατάθλιψη.

Δεν ρυθμίζεται μόνο με φάρμακα

Στη διατροφή, βρίσκουμε πρόδρομες ουσίες όπως η τρυπτοφάνη, η οποία καθιστά δυνατή τη δημιουργία σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Βρίσκεται κυρίως σε μπανάνες ή ντομάτες. Γνωρίζουμε ότι εάν στερήσουμε κάποιον από την τρυπτοφάνη, θα κατασταλεί η έκκριση σεροτονίνης. Αλλά, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια δίαιτα στη λογική αυτή.

Είναι καλύτερα να τρώτε κανονικά, ισορροπημένα, για να αποφύγετε έλλειψη τρυπτοφάνης και κατ’ επέκταση της σεροτονίνης. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, αλλά δεν αρκεί για να θεραπεύσει την κατάθλιψη, αν και μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική της επίδραση στη διάθεση.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σεροτονίνη: Η «ορμόνη της ευτυχίας» θα σου αλλάξει τη ζωή!

Σχετικά άρθρα