Ιδέες ήρεμης δημιουργικής απασχόλησης για τα πιο μικρά παιδιά

Πλησιάζει Σαββατοκύριακο και ψάχνετε τρόπους να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά σας μέσα στο σπίτι, χωρίς να κάνουν χαμό και να μην μπορείτε να ηρεμήσετε λεπτό! Παρακάτω θα βρείτε διάφορους τρόπους… ήρεμης δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σας!

Κατασκευές – Χειροτεχνίες

Ο πιο κλασικός αλλά και διασκεδαστικός τρόπος δημιουργικής απασχόλησης! Μπορείτε να φτιάξετε μια γωνίτσα κατασκευών στο σαλόνι σας και να αφήσετε το παιδί σας να… δημιουργεί κάτω από τη… χαλαρή σας επίβλεψη όσο εσείς κάνετε δουλειές!

Πάρτε εδώ κάποιες ιδέες:

Δημιουργική απασχόληση: Διασκεδαστικές κατασκευές για τα παιδιά σας

Εύκολες origami κατασκευές για τα παιδιά σας

Παιχνίδι “Ψάξε και βρες”

mama paidia paizoyn

Υπάρχουν διάφορα βιβλία και σε διάφορα μεγέθη που εξασκούν την παρατηρητικότητα του παιδιού σας. Αυτά τα βιβλία είναι κατάλληλα για παιδιά άνω των 3 ετών ενώ μπορούν να απασχολήσουν -σε διαφορετικές πίστες- και πολύ μεγαλύτερα παιδιά! Υπάρχουν και ανάλογα επιτραπέζια όπως για παράδειγμα το Pictureka.

Παζλ!

Από τα 3 και έπειτα μπορείτε να στρώσετε το παιδί σας στα παζλ! Υπάρχουν διάφορα παζλ με μικρότερα ή με μεγαλύτερα κομμάτια ενώ πολλά παζλ μπορούν να γίνουν και παιχνίδι “Ψάξε-βρες”. Το παζλ είναι ένας τρόπος για να απασχολήσεις και τα πιο μεγάλα παιδιά και αποτελεί ένα ωραίο οικογενειακό project Σαββατοκύριακου: πχ να φτιάξετε όλοι μαζί ένα 3D παζλ!

Παιχνίδι μνήμης

Το παιχνίδι μνήμης μπορεί να απασχολήσει από παιδιά 3-4 ετών μέχρι και πολύ μεγαλύτερα, ανάλογα με τη δυσκολία του και τις παγίδες του. Παιχνίδι μνήμης μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας ή σε κατασκευή με τα παιδιά σας!

Απλή ζωγραφική!

Η ζωγραφική είναι πάντα η εύκολη λύση! Μπορείτε να πάρετε διάφορα μπλοκ ζωγραφικής και είτε να το βάλετε να χρωματίσει είτε να φτιάξει τις δικές του ζωγραφιές. Υπάρχουν και στένσιλ σε διάφορα σχέδια που μπορούν να το βοηθήσουν να βάλει σχέδια στις ζωγραφιές του. Για τα πιο μικρά επιλέξτε παστέλ και ξυλομπογιές ή τους ειδικούς μαρκαδόρους που δεν μουτζουρώνουν τα ρούχα.

Φυσικά τα πιο μεγάλα παιδιά μπορείτε να τα μυήσετε σε διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής! Πάρτε παρακάτω μερικές ιδέες:

Μια μοναδική τεχνική ζωγραφικής που θα ξετρελάνει τα παιδιά σας!

Μοναδικό diy τρικ ζωγραφικής που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

Δημιουργική απασχόληση: Ζωγραφίστε παίζοντας με τα χρώματα και τα σχήματα!

Ανάγνωση!

Μπορείτε από νωρίς να μυήσετε το παιδί σας στον μαγικό δρόμο της… ανάγνωσης! Πάρτε διάφορα βιβλία με εικόνες και χρώματα και διαβάστε τα του, όχι μόνο για να κοιμηθεί αλλά και για να απασχοληθεί δημιουργικά. Θα δείτε ότι σε λίγο καιρό το παιδί σας θα ξέρει να διηγείται τις ιστορίες “διαβάζοντας” τις εικόνες!

paidia-goneis

Πλαστελίνη!

Τη λατρεύουν όλα τα παιδιά και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις! Ωστόσο χρειάζεται προσοχή! Υπάρχει ειδική φυτική πλαστελίνη για τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Επίσης, καλό είναι να μην αφήνετε και μεγαλύτερα παιδιά να παίζουν με πλαστελίνη χωρίς τη δική σας επίβλεψη! Αν πάρετε Playdoh τότε φροντίστε να κλείνετε καλά τα κουτάκια για να κρατήσει περισσότερο! Φυσικά επειδή η πλαστελίνη κολλάει παντού και μπορεί να κάνει χάλια το σπίτι, φροντίστε να παίξει με αυτή σε μη επικίνδυνα σημεία του σπιτιού!

Διάφορα επιτραπέζια

Υπάρχουν σε βιβλιοπωλεία και σε μαγαζιά παιχνιδιών διάφορα επιτραπέζια που μπορεί να παίξει μόνο του το παιδί. Ωστόσο, το πιο διασκεδαστικό αλλά και πιο… φασαριόζικο είναι τα επιτραπέζια που παίζονται και με άλλα παιδιά ή και μαζί σας! Ιδανικό για να περάσετε όμορφες διασκεδαστικές οικογενειακές στιγμές!

Μαγείρεμα!

Πολλά παιδιά έχουν τη δική τους παιδική κουζίνα! Τους αρέσει πολύ να… μαγειρεύουν για σας! Ωστόσο το πιο διασκεδαστικό είναι να τους βάλετε τις παιδικές τους ποδιές και να μαγειρέψετε μαζί τους στα αλήθεια! Φτιάξτε μαζί τους πρωινό, brunch, το αγαπημένο τους γλυκό! Να περιμένετε ότι η κουζίνα θα γίνει σίγουρα χάλια αλλά θα το απολαύσετε και εσείς και εκείνα!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Cocooning μαζί με τα παιδιά στο σπίτι!

Όταν το παιδί βαριέται: Πώς να το απασχολήσετε δημιουργικά;

Παραμύθια: πώς καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Δημιουργική απασχόληση: Διασκεδαστικές κατασκευές για τα παιδιά σας

Δημιουργική απασχόληση: Ζωγραφίστε παίζοντας με τα χρώματα και τα σχήματα!

 

Σχετικά άρθρα