Εξέταση προγεστερόνης: «Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται»;

Έχω κύκλο κάθε 26 ημέρες συνήθως. Τον τελευταίο μήνα, όμως, ήταν 31 μέρες. Θέλω να κάνω μια εξέταση προγεστερόνης, η οποία πρέπει να γίνει μεταξύ 19-21ης μέρας του κύκλου, αλλά λόγω της διαταραχής της τελευταίας περιόδου δεν ξέρω ποια είναι η σωστή μέρα για την εξέταση.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γενικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν η διαταραχή είναι μεμονωμένη, τότε η γυναίκα μπορεί να υπολογίσει την ημέρα που θέλει να γίνει η εξέταση, σαν να μην έγινε ποτέ αυτή η διαταραχή.

Αν η διαταραχή είναι συνηθισμένη, τότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξεταστεί ενδελεχώς γιατί συμβαίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος για να σας απαντήσει απόλυτα είναι ο γυναικολόγος που σας έχει συστήσει τη συγκεκριμένη εξέταση. Αυτός γνωρίζει για ποιο λόγο ζήτησε την εξέταση και τι αναζητά στα αποτελέσματα αυτής.

Η καλή επικοινωνία με τον ιατρό, και η ποιότητα της συνεργασίας γυναικολόγου-ασθενούς είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε παθολογικής κατάστασης.

Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει άριστη επικοινωνία και συνεργασία με τον ιατρό της, ο οποίος ειδικά στην περίπτωση των γυναικολογικών προβλημάτων πρέπει να είναι διαθέσιμος και να δίνει απλές αλλά ολοκληρωμένες απαντήσεις σε κάθε απορία της ασθενούς.

Αν η ποιότητα της επικοινωνίας δεν είναι ικανοποιητική τότε η γυναίκα πρέπει να αναζητήσει ένα γυναικολόγο με τον οποίο θα μπορεί να συνεργαστεί με αρμονία και εμπιστοσύνη.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είχα ελεύθερη επαφή και μου ήρθε περίοδος. Μπορεί να είμαι έγκυος;

 

Σχετικά άρθρα