Εντερόκοκκος: Τι είναι και πώς μεταδίδεται;

Ο εντερόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί; Αν όχι, ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι μετάδοσής του;

Στο ερώτημά σας απαντά η η Φωτεινή Ντζιώρα, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι εντερόκοκκοι είναι βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο γαστρεντερικό και ουρογενητικό σύστημα χωρίς να προκαλούν προβλήματα στον άνθρωπο.

Τα βακτήρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη αν βρεθούν στο αίμα, σε πληγές στο δέρμα ή στα ούρα. Ασθενείς με συνοσηρότητες ή νοσηλεία σε νοσοκομείο μπορεί να είναι πιο ευπαθείς.

Πού βρίσκονται οι Enterococci και πώς μπορούν να μεταδοθούν;

Οι Enterococci μπορεί να βρεθούν σε όλες τις επιφάνειες στο περιβάλλον, όπως στο ακουστικό του τηλεφώνου ή το πόμολο της πόρτας) αν προηγουμένως το έχει ακουμπήσει κάποιος που έχει λοίμωξη από Enterococcus και δεν έχει πλύνει καλά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό κυρίως μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Οι Enterococci μπορεί να μεταδοθούν και από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της επαφής με τα χέρια αν δεν τηρούνται καλά οι κανόνες υγεινής.

Στο περιβάλλον του Νοσοκομείου δίνεται ιδιαίτερη σημασία από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για την υγιεινή των χεριών πριν και μετά την επαφή με τον ασθενή που έχει λοίμωξη από Enterococcus και το άμεσο περιβάλλον του (κρεβάτι, κομοδίνο, σεντόνια) ώστε να προληφθεί ή μετάδοση και σε άλλους ασθενείς.

Οι Enterococci μπορεί να μεταδοθούν και με κοινή χρήση πετσετών, σαπουνιών, σφουγγαριών με ασθενή που έχει λοίμωξη από Enterococcus. Κοινή χρήση βιβλίων, εφημερίδων ή  άλλων μη προσωπικών ειδών δε φαίνεται να σχετίζεται με μετάδοση της λοίμωξης από Enterococci.

Τι είναι οι ανθεκτικοί Enterococci και ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν λοίμωξη από ανθεκτικό παθογόνο;

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η επίπτωση των Enterococci που είναι ανθεκτικοί στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη (VRE).

Οι ασθενείς στους οποίους έχει προηγούμενα χορηγηθεί το αντιβιοτικό βανκομυκίνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών. Οι VRE μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, όπως και οι κοινοί Enterococci.

Στην περίπτωση που απομονωθεί ανθεκτικό στέλεχος Enterococcus στο νοσοκομείο λαμβάνονται ειδικά μέτρα από την Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ώστε να προληφθεί η μετάδοση των ανθεκτικών στελεχών.

Φωτεινή Ντζιώρα

Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

Επιμελήτρια ΕΣΥ-Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γονόρροια: «Φοβάμαι ότι έχω κολλήσει από τον σύντροφό μου. Ποια είναι τα συμπτώματά της»;

Σχετικά άρθρα