Πότε πρέπει να πας για πρώτη φορά το παιδί σου σε οδοντίατρο;

Όταν γεννιέται ένα παιδί ο κατεξοχήν γιατρός για όλα είναι ο παιδίατρος, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για να κατευθύνει τους γονείς για κάθε ζήτημα που αφορά την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού αλλά και να τους συστήσει άλλους γιατρούς σε περίπτωση που εκείνος το κρίνει. Ένας από αυτούς τους άλλους γιατρούς είναι ο οδοντίατρος ή για την ακρίβεια ο παιδο-οδοντίατρος. Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνετε την πρώτη επίσκεψη μαζί με το παιδί σας; Πότε πρέπει να ξεκινήσετε το βούρτσισμα των δοντιών;

Το παιδί βγάζει δοντάκια!

Το πρώτο δόντι του νεογέννητου εμφανίζεται περίπου όταν εκείνο είναι 6 μηνών και ακολουθούν σιγά σιγά τα υπόλοιπα. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με αργούς και ενίοτε βασανιστικούς για τα μωρά σας ρυθμούς μέχρι εκείνα να φτάσουν στην ηλικία των 2,5 ετών. Τα δόντια αυτά λέγονται νεογιλά και θα τα αλλάξει όλα με καινούρια σιγά σιγά. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν: επειδή είναι νεογιλά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα φροντίζετε! Αντιθέτως μάλιστα! Η καλή στοματική υγιεινή του ανθρώπου ξεκινά από τη βρεφική ηλικία!

Πότε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο;

Είναι καλό να πάτε το παιδί σας σε ένα παιδο-οδοντίατρο τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Και να τον επισκέπτονται τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο! Ειδικά όταν ξεκινήσουν να τρώνε κανονικά και πιο ανθυγιεινά, είναι πολύ πιθανό να γεμίσει το στόμα τους βακτήρια, μικρόβια ή και πέτρα και να χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα και συμβουλές από τον ειδικό!

paidi odontiatros2

Μήπως το παιδί μου θα φοβηθεί τον οδοντίατρο;

Ο οδοντίατρος είναι ένας γιατρός που φοβίζει και τους ίδιους τους ενήλικες, οπότε το να πάνε το παιδί τους σ΄εκείνον σίγουρα προκαλεί άγχος στους γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν εξειδικευμένοι παιδο-οδοντίατροι! Αλλά και κάθε οδοντίατρος ξέρει πώς να φροντίσει και να προσεγγίσει ένα μικρό παιδί. Συχνά για να το εξετάσουν μπορεί να το καθίσουν πάνω σε έναν από τους δυο γονείς στην οδοντιατρική καρέκλα. Και φυσικά η εξέταση δεν είναι πολύ εύκολη αλλά μπορεί ο κατάλληλος γιατρός να την κάνει… διασκεδαστική! Άλλωστε η κατεξοχήν εξέταση του παιδιού δεν θα διαρκέσει πολύ. Είναι κυρίως οι γονείς που πρέπει να ακούσουν και να αποβάλουν κάποιες κακιές συνήθειες, όπως να αφήνουν το παιδί να αποκοιμιέται με το μπιμπερό ή να βουτάνε την πιπίλα μέσα στη ζάχαρη!

Πότε να αρχίσουμε το βούρτσισμα των παιδικών δοντιών;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δόντι, πρέπει να ξεκινήσουν τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για το ευαίσθητο παιδικό στοματάκι και στην αρχή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτές μέχρι να μεγαλώσει αρκετά. Στην αρχή θα τα βουρτσίζετε εσείς μέχρι να μάθει μόνο του να φροντίζει τον εαυτό του!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί πρέπει να βοηθάτε τα παιδιά σας στο βούρτσισμα των δοντιών

Παιδική στοματική υγιεινή: Πώς να φροντίσετε τα πρώτα του δοντάκια;

 

 

 

Σχετικά άρθρα