Γνωρίζετε ποια είναι τα πρώτα σημάδια της σχιζοφρένιας;

Ο γιος σας τα πάει καλά στο σχολείο και φυσικά έχει τις παρέες του, αλλά καμιά φορά φαίνεται λίγο απόμακρος. Αργότερα, μπορεί να δείτε ότι οι βαθμοί του στο σχολείο πέφτουν και ότι παύει να ασχολείται με ότι του άρεσε μέχρι πρότινος. Σταματάει από την ομάδα ποδοσφαίρου ή δεν θέλει να πάει πια στα μαθήματα κιθάρας ή αποφεύγει συστηματικά τους φίλους του.

Μπορεί επίσης να παρατηρείται αλλαγές στον ύπνο του. Μπορεί να μένει ξάγρυπνος ή να ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί. Μετά από κάποιο καιρό μπορεί να σας πει ότι κάποιες στιγμές ακούει φωνές ανθρώπων που δεν βρίσκονται μαζί του στον χώρο, ή ότι αισθάνεται  ότι τον παρακολουθούν.

Αυτές οι φωνές ή οι παράξενες ιδέες μπορεί να σταματήσουν γρήγορα και να μην οδηγήσουν στην εκδήλωση μίας σοβαρής ψυχικής νόσου. Ωστόσο, θεωρούνται αρχικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και δεν θα πρέπει να τα αγνοήσουν τα μέλη της οικογένειας του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αξιολόγηση από έναν ειδικό με εμπειρία στους εφήβους. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καθυστερήσετε την εκδήλωση της νόσου, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής του Northwestern University, Herbert Meltzer.

Αν στην οικογένεια σας υπάρχει ιστορικό, είναι χρήσιμο να κάνετε μία ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά σας. Θα πρέπει να τα ενημερώστε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι πιο επικίνδυνη για εκείνα συγκριτικά με άλλα άτομα. Αν κάποιος παππούς, γονιός ή αδελφός πάσχει από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, ίσως τα παιδιά να  φέρουν γονίδια που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση αυτών των ασθενειών.

Η μαριχουάνα μπορεί να θεωρείται μία ναρκωτική ουσία χαμηλού κινδύνου, αλλά όχι για ανθρώπους με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει μία γρηγορότερη εκδήλωση της ασθένειας. Το ίδιο ισχύει για τις κεταμίνες, την κοκαΐνη αλλά και τις μεθαμφεταμίνες.

Επιπλέον, στρεσογόνες καταστάσεις, όπως το bulling, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πρόωρη εκδήλωση της νόσου. Ένας γονιός σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δουλέψει με το παιδί του και να ελαχιστοποιήσει το στρες στο σχολικό του περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον του σπιτιού. Αν για κάποιο λόγο η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, καλό θα ήταν το παιδί να απομακρυνθεί.

Στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι πληροφορίες σχετικά με την πορεία της ασθένειας άλλων συγγενών αλλά και τη θεραπεία τους, καθώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για το τι θα λειτουργήσει καλύτερα στον πάσχοντα.

Τέλος, τα πρώτα σημάδια της σχιζοφρένειας εμφανίζονται νωρίτερα στα αγόρια, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 16 και 25. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι 18 στους άνδρες και 25 στις γυναίκες. Όσο αργότερα εκδηλωθεί η πάθηση, τόσο καλύτερη και πιο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Με πληροφορίες από το Psychology Today

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια: Ποια συμπτώματα μπορούν να μπερδέψουν την οικογένεια αλλά και τον θεραπευτή;

Είναι κληρονομική η σχιζοφρένεια;

Σχιζοφρένεια: «Έλεγα δεν θα τύχει σε μένα. Λάθος, μπορεί να τύχει στον καθένα»

Το στίγμα της ψυχικής νόσου: Μπορούν οι ασθενείς με σχιζοφρένεια να έχουν φίλους;

Σχετικά άρθρα