Επανάληψη: Γιατί τα παιδιά θέλουν να τους διαβάζετε συνεχώς τις ίδιες ιστορίες;

Ως γονείς έχετε ακούσει συχνά τόσο δασκάλους όσο και ψυχολόγους να λένε πόσο καλό είναι να διαβάζετε στο παιδί σας, ποιες είναι οι ευεργετικές συνέπειες της ανάγνωσης. Γιατί όμως το παιδί σας προτιμά να του διαβάζετε τις ίδιες ιστορίες, ενώ τις έχει ακούσει τόσες φορές; Τι λένε οι ψυχολόγοι για την… αγάπη των παιδιών για την επανάληψη;

Έχει κάποια σχέση η επανάληψη με τη μάθηση; Οι ειδικοί λένε πως ναι. Όταν ένα παιδί ακούει και ξανακούει την ίδια ιστορία, ανακαλύπτει σιγά σιγά κάθε άγνωστη πτυχή της και την παραμικρή φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια. Και αυτό του προκαλεί ευχαρίστηση αλλά και το βοηθάει να μάθει πράγματα!

Τα παιδιά αγαπούν τις επαναλήψεις

Η επανάληψη προσφέρει ασφάλεια στα παιδιά, ειδικά στα μικρότερα. Τους αρέσει να βρίσκονται συνεχώς με τα ίδια άτομα, να διαβάζουν τα ίδια βιβλία, να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα… Μια ρουτίνα που μπορεί να σας φαίνεται βαρετή αλλά για εκείνα  είναι καθησυχαστική!

Η… ποικιλία των εικόνων εξαρτάται από την ηλικία

Τα παιδιά λατρεύουν τις επαναλήψεις γιατί φοβούνται το άγνωστο. Ωστόσο, παράλληλα τους αρέσει να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν νέες εικόνες. Όσο μεγαλώνει το παιδί, η ικανότητα αφομοίωσης μεγαλώνει. Ένα μωρό 6 μηνών θέλει περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει νέα δεδομένα από ένα μωρό ενός έτους για παράδειγμα. Και όσο μεγαλώνουν γίνονται σιγά σιγά “σφουγγαράκια” αφομοίωσης πληροφοριών!

Εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους

Όσο περισσότερες φορές διηγηθείτε σε ένα παιδί μια ιστορία, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει στη συνέχεια να την αναπαράγει, με όλες της τις λεπτομέρειες, χρησιμοποιώντας ακόμη και καινούριες λέξεις. Οι περισσότερες ιστορίες που διηγείστε στα παιδιά έχουν πάρα πολλές άγνωστες λέξεις για εκείνα, τις οποίες μπορούν να μάθουν πολύ πιο εύκολα αν η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Καλό είναι για να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο το παιδί, να του κάνετε διάφορες στοχευμένες ερωτήσεις πάνω στην ιστορία για να το ωθήσετε να απαντήσει αλλά και να του λύσετε τις πιθανές απορίες του. Η επανάληψη των ιστοριών βοηθά τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, ειδικά στις ηλικίες 3-5 ετών.

Κάντε κάθε επανάληψη διαφορετική!

Κάθε φορά που διαβάζετε την ίδια ιστορία στο παιδί σας, προσπαθείστε να… δουλέψετε σε κάτι καινούριο για εκείνο. Τη μια φορά δώστε έμφαση στο κείμενο, την άλλη στις εικόνες, την τρίτη στην ανάλυση των βαθύτερων νοημάτων κοκ…

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι γρήγορα θα βαρεθεί αυτό το βιβλίο και θα στραφεί σε άλλο αγαπημένο βιβλίο!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από psychologies.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδέες ήρεμης δημιουργικής απασχόλησης για τα πιο μικρά παιδιά

Παραμύθια: πώς καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί μου;

Smartphone: πώς σχετίζεται με τα προβλήματα γραφής και ανάγνωσης των μαθητών;

Μυήστε το παιδί σας στη μάθηση και στις διακοπές

 

 

Σχετικά άρθρα