Γονείς που είναι ακόμα «παιδιά»: Πώς να «μεγαλώσεις» όταν έχεις ήδη την ευθύνη ενός ανθρώπου;

Θα ήθελα να μιλήσω σε κάποιον να πω τα προβλήματα μου. Δεν έχω όρεξη για τίποτα. Έχω ένα παιδάκι 1,5 χρονών  και έναν άντρα πλεγμένο στα ναρκωτικά. Οι οικογένειες μας δεν ήθελαν το μωρό, όταν έμεινα έγκυος. Μας φιλοξενεί η οικογένεια του άντρα μου, οι οποίοι ανακατεύονται σε όλα και μας δημιουργούν συνέχεια πρόβλημα.  Νιώθω ότι έχω εξαντληθεί. Δεν έχω κουράγιο για τίποτα όλα τα βλέπω μαύρα γύρω μου. Δεν έχω στήριξη από κανέναν, ούτε από την οικογένεια μου, ούτε από φίλες.  Τίποτα…

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη:

Φαίνεται πως αποφασίσατε να γίνετε γονείς πριν ακόμα βγείτε οι ίδιοι από τη θέση του παιδιού, δηλαδή πριν ανεξαρτητοποιηθείτε και είστε σε θέση να φροντίσετε για τον εαυτό σας και για το παιδί σας η ίδια. Αυτό δυστυχώς συχνά επιφέρει τέτοιου είδους συνέπειες όπως αυτές που αναφέρετε στο μήνυμά σας (π.χ. γονείς που είτε αποσύρονται και εγκαταλείπουν, είτε δημιουργούν θέματα και έχουν τις δικές τους απαιτήσεις και τη δική τους ατζέντα).

Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με το μεγάλωμα του παιδιού σας θα πρέπει να ασχοληθείτε επειγόντως και με το δικό σας «μεγάλωμα». Κοιτάξτε τώρα που μεγαλώνει το μωρό να το στείλετε σε κάποιον παιδικό σταθμό ώστε να μπορέσετε να βρείτε κάποια δουλειά και να ανεξαρτητοποιηθείτε οικονομικά, αυτό είναι το βασικότερο. Επίσης, επενδύστε σε χρόνο επικοινωνίας με την οικογένειά σας και τις φίλες σας ώστε να μπορέσετε να ανατρέψετε την υπάρχουσα κατάσταση και να μπορέσετε να διευρύνετε τον υποστηρικτικό σας κύκλο.

Και τα δύο αυτά βήματα χρειάζονται χρόνο, υπομονή και μαχητική διάθεση. Δεν είστε πια μόνη σας, έχετε ένα παιδί και φέρετε αυτό που λέμε «γονεϊκή ευθύνη», οπότε κοιτάξτε να ανασυνταχτείτε το συντομότερο δυνατό. Το  απότομο «μεγάλωμά» δεν είναι εύκολο για κανέναν.

Σε περίπτωση που μπορείτε, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή σε κάποια ομάδα υποστήριξης ώστε να αντιμετωπίσετε τις προσωπικές ή συναισθηματικές σας δυσκολίες. Ρωτήστε στον δήμο που υπάγεστε και θα ξέρουν να σας καθοδηγήσουν και προτρέψτε το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

Φυσικά, σε περίπτωση που υπάρχουν θέματα κακοποίησης προς εσάς ή το παιδί σας (είτε από τον άνδρα σας είτε από το περιβάλλον του) φροντίστε να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε κάποια δομή υποστήριξης ώστε να απομακρυνθείτε άμεσα από το τοξικό περιβάλλον.

Ζωή Στραβοπόδη

Ψυχολόγος

Τηλ.: 6972462110

email: [email protected]

website: www.psychotherapy4all.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παγιδευμένη σε έναν γάμο χωρίς αξιοπρέπεια: Πώς μπορείς να ξεφύγεις;

«Μένω μαζί σου μόνο για τα παιδιά»: Έχει νόημα να συντηρείς έναν διαλυμένο γάμο;

Οικογενειακή θεραπεία: Δώστε μια ευκαιρία σ’ έναν γάμο που μοιάζει διαλυμένος!

 

Σχετικά άρθρα