7 «χρυσοί» κανόνες για να αυξήσεις τη συγκέντρωση στο διάβασμά σου!

Οι διακοπές έχουν τελειώσει προ πολλού και η εξεταστική είναι προ των πυλών. Αν δεν διάβασες καθόλου μέσα στις γιορτές – δεν είσαι η μόνη!- έχει έρθει ο καιρός να αναλάβεις τις ευθύνες σου, να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου και να συγκεντρωθείς στη μελέτη σου! Κι όμως, το κλίμα είναι πολύ βαρύ, κάνει κρύο, βρέχει, δεν έχεις συνέλθει ακόμα από τις εξόδους και το πολύ φαγητό… Τέρμα τα ψέματα! Ήρθε η ώρα να συγκεντρωθείς στο διάβασμά σου! Πώς θα τα καταφέρεις; Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα και τηρώντας σχεδόν ευλαβικά τα παρακάτω:

Να είσαι αισιόδοξη και χαρούμενη!

Η θετική διάθεση είναι το No1 της καλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπότε αν η μελαγχολία των γιορτών δεν σου έχει περάσει ακόμα, τότε ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι’ αυτό! Συμβουλεύσου έναν ειδικό για παράδειγμα αν πιστεύεις ότι η διάθεσή σου δεν σε βοηθάει να συγκεντρωθείς και να αποδώσεις!

meleti diabasma

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για να σου φτιάξει τη διάθεση και να μεταδώσει θετική ενέργεια στον εγκέφαλό σου! Μέσω της γυμναστικής απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, που μειώνουν το στρες και αυξάνουν την παραγωγικότητα του εγκεφάλου! Αν δεν είσαι φαν της γυμναστικής, μπορείς να βρεις μια δραστηριότητα που να σου αρέσει: πχ χορός με φίλες: συνδυάζει διασκέδαση και γυμναστική!

Κάνε μικρά και συχνά διαλείμματα

Αν διαβάζεις σερί όλη τη μέρα κάποια στιγμή θα κουραστείς και θα… σταματήσει να λειτουργεί ο εγκέφαλος! Μη δοκιμάζεις τις αντοχές σου! Κάνε μικρά και συχνά διαλείμματα και θα είσαι πολύ πιο αποδοτική από ό,τι πιστεύεις!

Απόφυγε όσο μπορείς το βραδινό διάβασμα – Ακολούθησε το φως της ημέρας!

Όσο μπορείς, προσπάθησε τις μέρες που διαβάζεις εντατικά να ξυπνάς νωρίς και να κινείσαι σε περιβάλλον που έχει φυσικό φως! Η έκθεση στο φυσικό φως βελτιώνει τη διάθεση και την απόδοση και σε κάνει πιο παραγωγική. Αντιθέτως η συνεχής δραστηριότητα σε σκοτεινά μέρη, με τεχνητό φως αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό, κάτι που ρίχνει τη διάθεση και την ενέργειά σου! Φυσικά αν ζεις σε εξοχή και έχει καλό καιρό, μπορείς να διαβάζεις έξω!

koritsi diabasma

Κλείσε κινητά και τά μπλετ!

Όσο κι αν σου φαίνεται σχεδόν αδιανόητο, όταν διαβάζεις είναι καλύτερο να είσαι 100% συγκεντρωμένη! Τα smartphones και σε αποσυντονίζουν αλλά και είναι στρεσσογόνοι παράγοντες! Οπότε συνδέσου μόνο όταν είναι απαραίτητο για τη μελέτη σου!

Κοιμήσου!

Είναι λάθος να πηγαίνεις στις εξετάσεις άυπνη και να διαβάζεις τελευταία στιγμή! Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός τόσο για το διάβασμά σου όσο και για την απόδοσή σου την ημέρα των εξετάσεων! Δόμησε την ημέρα σου με τέτοιο τρόπο ώστε να κοιμάσαι αρκετά για να είσαι πιο συγκεντρωμένη στον στόχο σου και να μην αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη!

Βάλε προτεραιότητες!

Τον καιρό της εξεταστικής ο στόχος είναι ένας: να περάσεις όλα τα μαθήματα που δίνεις. Για να πετύχεις, χρειάζεται συγκέντρωση και “θυσία” κάποιων πραγμάτων που σου αρέσουν και σε διασκεδάζουν! Πες στους φίλους σου ή το αγόρι σου -αν δεν βρίσκονται στην ίδια φάση με σένα- να δείξουν κατανόηση αυτό το διάστημα και να σε στηρίζουν χωρίς να σου γκρινιάζουν ότι τους παραμελείς! Φυσικά αν όλοι είστε στην ίδια φάση, κανονίστε study groups! Προσοχή και πάλι: ο στόχος είναι να διαβάσετε όχι να διασκεδάσετε!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 tips για να κάνεις πιο αποδοτικό το διάβασμά σου

5 χρήσιμα tips για να πετύχεις μεγαλύτερη συγκέντρωση στο διάβασμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα