Μύθοι και αλήθειες για τη σκολίωση και τη μυωπία που εμφανίζονται στα σχολικά χρόνια

Η σκολίωση και η μυωπία που εμφανίζονται στα σχολικά χρόνια αποτελούν δυο από τις πιο… συχνές χρόνιες παθήσεις που απασχολούν και ταλαιπωρούν τα παιδιά μας. Υπάρχει τρόπος να καταφέρεις να αποτρέψεις την εμφάνισή τους; Οι επιστήμονες απαντούν σε αυτό το ερώτημα που αφορά πολλούς γονείς, ειδικά όσους είχαν δεινοπαθήσει στα παιδικά τους χρόνια! Κάποιοι είχαν και σκολίωση και μυωπία!…

Ο… μύθος της βαριάς σχολικής τσάντας

Δεν παθαίνει σκολίωση ένα παιδί εξαιτίας της βαριάς σχολικής τσάντας! Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Pr Jean-Luc Jouve, η σκολίωση οφείλεται σε μια γενετική ανωμαλία ενός μικρού αδένα του εγκεφάλου, της επίφυσης.  Οπότε η εμφάνισή της είναι αναπόφευκτη. Αντιθέτως, όσο πιο γρήγορα την ανακαλύψετε, τόσο πιο… ανώδυνη θα είναι η ζωή του παιδιού σας στην ενήλικη ζωή. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει στην αρχή της ήβης, στα 11 για τα κορίτσια και στα 13 για τα αγόρια. Τι περιλαμβάνει; Αυτό ποικίλει ανά περίπτωση: ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, φυσικοθεραπείες και ειδικός κορσές (κηδεμόνας) αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Καμιά δραστηριότητα δεν απαγορεύεται σε ένα παιδί με σκολίωση. Αντιθέτως μπορεί να κάνει τα πάντα και είναι καλό να γυμνάζει σωστά από νωρίς όλο του το σώμα και να το κρατάει σε μια ισορροπία! Από την άλλη, αν και το κολύμπι ενδείκνυται για παιδιά με σκολίωση, αν το παιδί δεν επιθυμεί να κάνει αυτή τη δραστηριότητα, βρείτε άλλες λύσεις γυμναστικής που να του αρέσουν! Όσο για τη σχολική τσάντα, είναι πιθανώς να του προκαλεί κάποιους πόνους αλλά αυτοί είναι περαστικοί!

Το τελευταίο θρανίο και η μυωπία

Μύθος είναι και η σύνδεση του τελευταίου θρανίου με τη μυωπία! Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες των τελευταίων ετών, η αύξηση του ποσοστού μυωπίας των μαθητών έχει να κάνει με τη μείωση των δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι και την αύξηση της έκθεσης στις οθόνες… Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Gilles Renard εξηγεί ότι για να “σώσουμε” τα παιδιά από τη μυωπία πρέπει να τα βγάλουμε έξω από το σπίτι! Όσο κάθονται μέσα στο σπίτι και βλέπουν συνεχώς αντικείμενα που είναι πολύ κοντά τους, όπως οι οθόνες των κινητών, δεν εξασκούν την μακρινή τους όραση με αποτέλεσμα να καταλήγουν να παθαίνουν μυωπία.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μυωπία στα παιδιά: το παιχνίδι στην ύπαιθρο προστατεύει τα μάτια

Τι κακό μπορεί να προκαλέσουν τα smartphones στα 2χρονα;

Η σκολίωση στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζεται

 

 

Σχετικά άρθρα