Καρκίνος του δέρματος: Ποια μέρη του σώματος είναι πιο ευάλωτα; thumbnail
Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου γενικότερα. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εμφανίζονται 800.000 νέα περιστατικά βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων και καθώς ο γενικός πληθυσμός γηράσκει ο αριθμός των νοσούντων μπορεί μόνο να αυξάνεται.Το 80% αυτών εμφανίζεται σε ατομα άνω των 50 ετών.

Καρκίνος του δέρματος: Ποια μέρη του σώματος είναι πιο ευάλωτα;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι  η πιο συνήθης μορφή καρκίνου γενικότερα. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εμφανίζονται 800.000 νέα περιστατικά βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων και καθώς ο γενικός πληθυσμός γηράσκει ο αριθμός των νοσούντων μπορεί μόνο να αυξάνεται.Το 80% αυτών εμφανίζεται σε ατομα άνω των 50 ετών.


  


Γράφει η Ευπραξία Πιπίνη, Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου.


Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο,όπως το τριχωτό της κεφαλής,στα αυτιά,στο λαιμό,στο στέρνο και στα άκρα.Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα αναπτύσονται συνήθως σε περιοχές όπου το δέρμα έχει υποστεί βλάβες, όπως ουλές και εγκαύματα.


Το αακανθοκυτταρικό  καρκίνωμα είναι η δεύτερη πι συνηθισμένη μόρφή καρκίνου του δέρματος μη μελανωτικού τύπου,με 200.000 περιστατικά ετησίως. Όπως και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σχετίζεται με την ηλικία,η πλειονότητα των περιστατικών είναι άτομα με ηλικία άνω των 50 ετών.


Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει βραδεία εξέλιξη και δεν δημικουργεί μετατσάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.Όμως,αν αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσφορία,επειδή μπορεί να εξαπλωθεί σε βάθος των ιστω'ων,των μυών,χόνδρων,οστών και να τα κατασρτέψει.Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι περισσότερο επιθετικό,αλλά βραδέως αναπτυσσόμενο και θεραπεύσιμο.


 


Η ΕΙΚΟΝΑ


Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκινώματων και κάθε ένας από αυτόυς έχει μοναδικά χαρακτηριστικά.Ταβασικοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές του ΄δερματος που εκτείθεντα στον ήλιο ,όπως στο τριχωτό της κεφαλής,στα αυτιά,στο λαιμό,στο στέρνο και στα άκρα.Το πρόσωπο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο, με το 85% των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων εκεί,ενώ περίπου το 1 στα 4 εντοπίζεται στη μύτη.


Ο συνηθέστερος τύπος βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων εμφανίζεται σαν ημιδιαφανές ,λευκό ή κόκκινο εξόγκωμα ,έντος του οποίου μπορεί να είναι ορατά λεπτά αγγεία.Ατά τα καρκινωματα συχνά αναπτύσουν έλκη ,εσχάρες (κακάδι) ,αλλά δεν επουλώνονται ποτέ πλήρως. Όπως τα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα,τα ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα έχει τη τάση να εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος που έχουν εκτεθεί στον ήλιο, όπως στο κεφάλι, στο λαιμο, στους ώμους και στην πλάτη.Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε περιοχές όπου το δέρμα έχει υποστεί βλάβες, όπως σε ουλές ή εγκαύματα. Η κατάσταση του δέρματος που είναι γνωστή σαν ακτινική υπερκεράτωση – η υπερτροφία της κερατίνης στιβάδας του δερματος- μπορεί να είναι πρόδρομος του ακανθωκυτταρικού. Μπορεί να είναι ροζ, κοκκινωπές, γκρίζες ή καφέ ή να ταιριάζουν με το χρώμα του υπόλοιπου δέρματος. Περίππου 1% των περιπτ΄σεων ακτινικής υπερκεράτωσης εξελίσσεται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Το ακανθκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί επίσης να έχει μορφή ανοιχτής πληγής και περιοδικά να αιμορραγεί έιναι πάντα ύποπτη,δεν πρεέπει να περιμένει κανείς να αρχίσει η αιμορραγία για να ανησυχεί. Μεταστάσεις του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος συμβαίνουν,αλλά είναι σχετικά σπάνιες.


 


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 


Οι θεραπευτικές επιλογές ποικιλουν ανάλογα με τη θέση και την επιθετικότητα ενός νεοπλάσματος.


Αποξέση και διαθερμοπληξία.Αυτός ο τύπος επέμβασης ενδείκνυται συνήθως για μικρότερες και λιγότερο επιθετικές βλάβες.Μια βελόνα χρησιμοποιείται ακολούθως για να καυτηριάσει τα καρκινικά κύτταρα που απομένουν.Η τεχνική αυτή διατηεί την κατώτερη στιβάδα του δέρματος ,περιορίζοντας τον κίνδυνο σχηματισμό ουλής.


Μικρογραφική εγχείρηση του Μohs. Η μικροχειρουργική αυτή μέθοδος είναι η χρυσή μέθοδος αναφοράς στη χειρουργική για μεγάλες νεοπλασίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.Μετά την αφαίρεση της ορατής νεοπλασίας , ο χειρουργός αφαιρεί μια λεπτή στιβάδα δέρματος και μελετά εαν υπάρχουν ακόμα καρκινικά κύτταρα,όποτε επιστρέφει και αφαιρεί περισσότερο ιστό.Η διαδικάσια αυτή συνεχίζεται μέχρις ότου δεν διαπιστώνονται πλέον στο μικροσκόπιο καρκινικά κύτταρα. ΜΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ.Ακτινοθεραπεία, αυτή αποτελεί επιλογή για ασθενείς οι οποίοι δεν μπορόυν να ανεχθούν μια εγχείρηση,καθώς καισε περιπτώσεις στος οποίες είναι σημαντική η διατήρηση του δέρματος, όπως κοντά στα βλέφαρα ή στα χείλη. Ωστόσο , η συχνοτητα υποτροπής είναι μεγαλύτερη. Χρειάζονται επίσης μερικές πρόσθετες επισκέψεις στο γιατρό κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός. ΤΟΠΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ.Όταν είναι πολύ σημάντικό να διατηρήθεί η καλή εμφάνιση ή όταν υπάρχουν πολλές βλέβες, οι τοπικές γωγές βοηθούν εν μερεί. Η τοπική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με εχγείρηση. Έχει υψηλό κόστος και δεν έχει δοκιμαστεί βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του προσώπου και του λαιμού, παρά μόνο του κορμού. Δεν χρησιμοποιείται για την αντιμετώιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. ΘΕΡΑΠΕΙΑ με lΑsΕr. Η θεραπεία με Laser  ,που ήδη εφαρμόζεται γαιτην αντιμετώπιση της ακτινικής υπερκερατωσης , ίσως σύντομα χρησιμοποιηθεί για επιφανειακούς καρκινους του δέρματος.Η θεραπεία γίνεται με στενή δέσμη φωτεινής ακτινοβολίας, που σκοπεύει τα νεοπλασματικά κύτταρα. Πριν από την έναρξη της αγωγής εφαρμόζεται στο δέρμα αμινολεβουλινικό οξύ, το οποίο προκαλεί φωτοευαισθητοποίηση.Με την ακτινοβολία ,τα κύτταρα της νεοπλασίας πεθαίνουν,ενω τα υγιή μένουν άθικτα. Η θεραπεία  με laser είναι η πλέον αισθητικά αποδεκτή θεραπευτική αγωγή που μπορεί να επιλεγει για τον καρκίνο του δέρματος ,αλλά υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις.Είναι βραχεία σε διάρκεια και ανώδυνη ,αλλα΄αποδίδει μόνο σε επιφανειακές νεοπλασίες (πάχους μικρότερου των 2 χιλιοστών). Η καλύτερη συμβουλή γαι άτομα με κινδυνο να εμφανιστούν καρκίνο του δέρματος είναι να επισκέπτονται τακτικά το δερματολόγο.Μια περιοδική εξέταση είναι ακόμα περισσότερο σημαντική ,εαν στο παρελθόν είχατε λάβει   διάγνωση οποιαδήποτε μορφής καρκίνου του δέρματος ,καθώς στην περίπτωση αυτή η πιθανοτητα υποτροπής φτάνει στο 50%. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X