ocd-kathariotita

Ψυχαναγκαστικές ιδέες: Πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτό το βάσανο;

Η Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή (ΨΚΔ) είναι μία πολύμορφη και συχνά χρόνια διαταραχή στην οποία παρατηρούνται ψυχαναγκαστικές ιδέες, εικόνες ή παρορμήσεις που επιμένουν, είναι δυσάρεστες, προκαλούν άγχος και δυσφορία στο άτομο που πάσχει. Το τελευταίο, προσπαθώντας να τις αποφύγει, καταφεύγει σε καταναγκασμούς, με άλλα λόγια επαναλαμβανόμενες, επίμονες κι επίπονες, μερικές φορές, συμπεριφορές.

Στη χώρα μας η Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή (ΨΚΔ) αφορά περίπου 250.000 άτομα. Το 83-93% του γενικού πληθυσμού έχει ψυχαναγκαστικές ή ανεπιθύμητες ιδέες, αλλά εκείνο που διαχωρίζει όλα αυτά τα άτομα από εκείνα με ΨΚΔ είναι ότι δεν δίνουν σημασία σε αυτές. Αντιθέτως, όσοι έχουν ΨΚΔ τις παίρνουν στα σοβαρά και οι ιδέες αυτές και ως απάντηση σε αυτές έρχονται οι καταναγκασμοί, οι οποίοι είναι συμπεριφορές νοερές ή ορατές. Επιπλέον, τα ψυχαναγκαστικά καταναγκαστικά άτομα επιμένουν να διώξουν αυτές τις σκέψεις και όσο προσπαθούν να τις διώξουν αυτές επανέρχονται με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερες φορές την ημέρα.

ocd-ataksia

Έτσι, ένα άτομο με ΨΚΔ αναρωτιέται αν κλείδωσε την πόρτα και επιστρέφει πολλές φορές για να ελέγξει ξανά και ξανά, επιστρέφει πολλές φορές για να δει αν έχει σβήσει το «μάτι» της κουζίνας, ή αν έχει βγάλει το σίδερο από τη πρίζα. Σε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις έχει ψυχαναγκαστικές ιδέες ανθρωποκτονικού περιεχομένου, δηλαδή αναρωτιέται αν π.χ. του έρθει να σκοτώσει το παιδί του και πανικοβάλλεται, δεν μπορεί να κοιμηθεί, δεν παίρνει αγκαλιά του παιδί του και δεν μένει μόνο μαζί με το παιδί εάν δεν υπάρχει ένας έμπιστος ενήλικας.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχίατρος και καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος, με αφορμή επιστημονική εκδήλωση, με θέμα την ΨΚΔ, που θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου και την Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, στο μέσο ακριβώς της εβδομάδας, 13-19 Ιανουαρίου, η οποία τείνει να καθιερωθεί ως «Εβδομάδα της Ψυχαναγκαστικής Καταναγκαστικής Διαταραχής ή Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής» και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ocd-plusimo xerion

Πώς μπορεί να θεραπευτεί ένα άτομο με Ψυχαναγκαστικής Καταναγκαστικής Διαταραχής;

Επικαλούμενος στοιχεία μελετών, ο κ. Σίμος, αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία, ή την αναζήτηση βοήθειας, είναι τα επτά χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς παιδεύεται για επτά χρόνια μέχρι του σημείου όπου η κατάστασή του έχει χρονίσει και αυτές οι ιδέες τον απασχολούν πολλές ώρες και παρεμβαίνουν στη λειτουργικότητά του. Στα πρώτα χρόνια τα άτομα αυτά φοβούνται και ντρέπονται να αναζητήσουν θεραπεία. Οι θεραπείες που έχουμε είναι τριών ειδών. Η φαρμακευτική, η ψυχοθεραπεία και η νευροχειρουργική με μία τεχνική η οποία σπάνια εφαρμόζεται και ίσως δεν εφαρμόζεται», προσθέτει ο κ. Σίμος.

Φαρμακευτική θεραπεία

Η φαρμακευτική θεραπεία γίνεται με χορήγηση αντικαταθλιπτικών, αλλά σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

«Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά μοιάζει να έχει μια ευεργετική επίδραση πάνω στην ΨΚΔ. Μπορεί κάποιους να τους ανακουφίσει 100%, κάποιους μόνο 30%, ή και καθόλου. Το ότι κάποιος με ΨΚΔ πήρε φάρμακο δεν σημαίνει ότι έγινε καλά, αλλά ότι μπορεί να βελτιωθεί από ένα άλφα ποσοστό μέχρι 100%. Δεν χορηγούμε αγχολυτικά πρώτον διότι αυτά δίνουν μια πολύ πρόσκαιρη βελτίωση, που σημαίνει ότι πρέπει να τα παίρνει κανείς συνέχεια και δεύτερον τα αγχολυτικά από ένα σημείο και πέρα θα προκαλέσουν σωματική και ψυχολογική εξάρτηση», αναφέρει ο καθηγητής.

Ψυχοθεραπεία

Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία η πιο αποτελεσματική, με βάση αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες, είναι η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

«Είναι αρκετά δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια και φάνηκε πως είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματική συγκριτικά. Βεβαίως, ούτε αυτή είναι πανάκεια. Κάποιους μπορεί να τους ανακουφίσει 100% και κάποιους σε ένα ποσοστό. Αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτήν. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο και το φάρμακο ή και αντίστροφα. Αυτό βεβαίως βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, επειδή “κόβοντας” κανείς το φάρμακο έχει ένα ποσοστό πιθανότητας να υποτροπιάσει, η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από το φάρμακο», τονίζει ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Σίμος αναφέρει ότι κάποιο προτείνουν έναν συνδυασμό των δύο μεθόδων, ο οποίος κατέληξε: «Είπανε κάποιοι “αφού αυτά τα δύο είναι αποτελεσματικά αν τα συνδυάσουμε μήπως θα έχουμε πιο αποτελεσματική θεραπεία;”. Σε αυτό το σημείο οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός είναι πιο αποτελεσματικός και κάποιοι που λένε ότι δεν είναι αποτελεσματικός. Η γενική παραδοχή είναι ότι αν έχουμε ένα άτομο με βαριά ΨΚΔ σαφέστατα θα δώσουμε και φάρμακο και ψυχοθεραπεία».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Πώς οδηγεί στην κατάθλιψη;

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: 3 γυναίκες θυμούνται τη στιγμή που ανακάλυψαν ότι έχουν πρόβλημα

Πώς είναι η ζωή με ένα σύντροφο με Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X