Το παιδί μου έχει έναν φανταστικό φίλο. Να ανησυχήσω;

Δεν είναι καθόλου σπάνιο για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να έχει ένα φανταστικό φίλο. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλούς γονείς και αναρωτιούνται αν θα πρέπει να επισκεφθούν γι’ αυτό κάποιον ειδικό. Μην ανησυχείτε! Είναι απολύτως υγιές και μάλιστα μπορεί να είναι και πολύ ωφέλιμο για το παιδί σας!

Ένας φανταστικός φίλος: ο πιστός σύντροφος στη διαδικασία της ανάπτυξής του

Όταν η Διδώ κάθεται να φάει, υπάρχει πάντα μια κενή θέση δίπλα της για τη Θάλεια. Γιατί κενή; Οι μεγάλοι δεν μπορούν να δουν τη Θάλεια. Μόνο η Διδώ μπορεί!

“Όταν ένα παιδί σκαρφίζεται έναν φανταστικό φίλο, αυτό δείχνει ότι έχει δημιουργικότητα και φαντασία και δεν είναι διόλου ανησυχητικό”, εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Andrée Sodjinou. Ένας φανταστικός φίλος είναι το alter ego του παιδιού, που το συνοδεύει στην ανάπτυξή του και του προβάλλει όλα τα προβλήματα που δεν μπορεί μόνο του να διαχειριστεί. Το παιδί αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του, του αποδίδει όλους τους φόβους και τις ανασφάλειές του για να τους “ξορκίσει” ουσιαστικά! Και φυσικά, όσο και αν σας νευριάζει ή αν σας αγχώνει, πρέπει να αντιμετωπίζετε με ευαισθησία και κατανόηση τον φανταστικό φίλο του παιδιού σας γιατί είναι πολύτιμος για εκείνο!

Ένας φίλος στα παιχνίδια και στις… σκανδαλιές!

Το ίδιο δεν κάνει και με τα κουκλάκια του; Δεν τα αγκαλιάζει,τους μιλάει, τα ταΐζει; Κάτι τέτοιο είναι και ο φανταστικός φίλος. Άλλωστε το παιδί σε αυτήν την ηλικία δεν είναι ακριβώς σε θέση να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο! Μπορείτε να του πείτε ότι ξέρετε ότι ο φανταστικός του φίλος δεν υπάρχει, χωρίς ωστόσο να προσπαθήσετε να το πείσετε! Άλλωστε ακόμα και αν δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ως εικόνα, υπάρχει μέσα στην παιδική του καρδούλα και γι΄αυτό είναι το ίδιο πράγμα.

Ένας πραγματικός φίλος που το βοηθάει να ωριμάσει και να μεγαλώσει!

Ένας πραγματικός φίλος βοηθά το παιδί να ωριμάσει και να διαχειριστεί με έναν πιο ανώδυνο για εκείνο τρόπο θέματα και προβλήματα που το απασχολούν. Αν για παράδειγμα ο φανταστικός του φίλος πιάνει πολύ μεγάλο χώρο στη ζωή του για ένα διάστημα είναι γιατί τα θέματα που το απασχολούν και τον δυσκολεύουν πιάνουν πολύ χώρο στην καρδιά του.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό

Αν ο φανταστικός φίλος ξαφνικά γίνει πηγή προβλημάτων και συνεχών εντάσεων με το παιδί σας, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, καθώς τόσο το παιδί σας όσο και εσείς χρειάζεται να βρείτε τους τρόπους να… ξεκλειδώσετε το παιδί σας, ώστε να αναπτυχθεί ομαλά η προσωπικότητά του!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Oι φανταστικοί φίλοι των παιδιών: Φαινόμενο της προσχολικής ηλικίας

O φανταστικός κόσμος των παιδιών!

Έχει όρια η φαντασία των παιδιών;

4 απλοί και έξυπνοι τρόποι να… εξάψεις τη φαντασία των παιδιών σου!

 

 

 

Σχετικά άρθρα