Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Παιδί και όρια: «Χτυπάει και δαγκώνει όταν δεν του κάνω τα χατίρια»!
paidi klaiei tablet

Παιδί και όρια: «Χτυπάει και δαγκώνει όταν δεν του κάνω τα χατίρια»!

Έχω ένα αγοράκι τριών ετών και δύο μηνών. Έχω κάποιον προβληματισμό και δεν ξέρω πώς να τον αντιμετωπίσω. Ο μικρός μου λοιπόν δεν με ακούει σχεδόν ποτέ ειδικά όταν είμαστε έξω. Δηλαδή: Όταν μπαίνουμε σε ένα μαγαζί πρέπει οπωσδήποτε να πάρει κάτι είτε έχω χρήματα είτε όχι. Είτε είναι σωστό να το πάρει είτε όχι. Αν πάμε κάπου για φαγητό μετά από λίγη ώρα σηκώνεται και τρέχει μέσα στο μαγαζί. Όταν δεν του κάνω αυτά που θέλει με χτυπάει με δαγκώνει. Έχω απελπιστεί. Πέρα από το σπίτι δεν μπορώ να πάω πουθενά. Θα εκτιμούσα κάθε σας βοήθεια. Ευχαριστώ πολύ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητή αναγνώστρια,
Γιατί όταν μπαίνετε σε ένα μαγαζί πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε κάτι; Μήπως είναι ένας τρόπος για να σταματήσουν οι φωνές του παιδιού σας; Αισθάνεστε πως έχετε χάσει τον έλεγχο; Το να πάτε έξω για φαγητό και μετά από λίγο να παρουσιάζει σημάδια ανίας είναι απόλυτα λογικό. Δεν γίνεται να αναμένουμε από ένα τρίχρονο παιδί να καθίσει με τις ώρες σε μία ταβέρνα. Γι’αυτό τον λόγο παίρνουμε μαζί μας ζωγραφικές, παιχνίδια κ.α. για να το απασχολήσουμε.
Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό να σας δαγκώνει και να χτυπάει όταν δεν γίνεται το δικό του. Εδώ τίθεται το θέμα της χρησιμότητας και της αναγκαιότητας των ορίων. Τα όρια χαρίζουν ασφάλεια στα παιδιά. Τα ηρεμούν, τα καθοδηγούν, γνωρίζουν τι να περιμένουν και τι δεν επιτρέπεται. Είναι αναγκαίο να αρχίσετε να λέτε «όχι» κάποιες φορές στο παιδί σας και να του εξηγείτε το γιατί. Επίσης, να προειδοποιείτε το παιδί σας για τυχόν στέρηση προνομίων, μην πράττετε απροειδοποίητα (π.χ. Να του πάρετε από τα χέρια κάτι που κρατά) γιατί αυτό θα φέρει ξέσπασμα.
Παραμείνετε σταθερή στα λόγια σας, όπως και αν αντιδράσει το παιδί σας, διότι έτσι θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του καθενός, θα κατανοήσει ότι η κάθε πράξη έχει συνέπειες (θετικές ή αρνητικές), γι’αυτό δεν ξεχνάμε να επαινούμε τα παιδιά για τη θετική τους συμπεριφορά. Δεν είναι δεδομένο το τι περιμένουμε από εκείνα. Για παράδειγμα, όταν τους λέμε «Να είσαι καλό παιδί», είναι μια πού γενική πληροφορία.
Πρέπει να τους πούμε συγκεκριμένα τι περιμένουμε να κάνουν και να μην κάνουν. Είναι μια καλή ευκαιρία να εκπαιδεύσετε το παιδί σας χωρίς φωνές και ένταση. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αύξηση της υπομονής του παιδιού σας, στη σχέση του με τους συνομηλίκους, στην ακολουθία κανόνων στα παιχνίδια αλλά και στην ένταξή του σε προσχολικό πλαίσιο.
Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός- MA Special Educational Needs
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και όρια: Θα με αγαπάνε τα παιδιά μου αν βάλω όρια;

Κανόνες και όρια: Πόσο δύσκολο είναι να… εκπαιδεύσετε το παιδί σας;

Η ασφάλεια της καθημερινής… ρουτίνας ενός παιδιού

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X