Παρέμβαση Μόσχας: Θέτει ζήτημα νομιμότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών η Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να θέτει σήμερα ανοιχτά θέμα νομιμότητας της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος στη γειτονική πΓΔΜ.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια του 2018, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται σε ένα νέο όνομα της χώρας αλλά στη διαδικασία που ακολουθείται.

«Υποστηρίζαμε πάντα ενεργά αυτόν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Μιλούσαμε πάντα για μια λύση που θα βρεθεί με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για τον λαό, τα έθνη και φυσικά της κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Μακεδονίας», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

H βουλή των Σκοπίων άναψε προ ημερών το «πράσινο φως» για τις Συνταγματικές Αλλαγές που θα επιτρέψουν την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία αναμένεται να έρθει στην ελληνική βουλή την Πέμπτη, εάν φυσικά η κυβέρνηση Τσίπρα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεύτερη παρέμβαση σε μια εβδομάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα παρεμβαίνει στο ζήτημα και εξαπολύει «πυρά» εναντίον της Ελλάδας, των Σκοπίων αλλά και των ΗΠΑ για το ονοματολογικό.

Μόλις τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έγραφε σε ανακοίνωσή του ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ δέχτηκαν έξωθεν πιέσεις.

Η Ρωσία έστρεψε, μάλιστα, τα «βέλη» της και κατά της Αθήνας, λέγοντας ότι αγνοεί τη γνώμη του λαού και δεν συζητά καν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του ζητήματος.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει το ονοματολογικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ισχυριζόταν, επίσης, ότι η συμφωνία «υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Βαλκανίων και έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» λόγω της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Πηγή:cnn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σκόπια: Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ βρήκε τις 80 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θρίλερ» στην πΓΔΜ: Θα βρει τελικά  ο Ζάεφ τις 80 ψήφους;

Σχετικά άρθρα