Τι να προσέχω όταν τρώω στην καραντίνα μετά τη νηστεία; Υγιεινά tips από μια διαιτολόγο!

Μετά από τόσες μέρες αυστηρής καραντίνας για τους περισσότερους, πολλοί ήδη μετρούν παραπάνω κιλά. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και το φαγητό της «παρηγοριάς» δεν συγχωρούν και έτσι έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν μέσα από τα ρούχα.

Σε αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα έρθουν να προστεθούν και τα κιλά που προσθέτουν κάθε χρόνο τα πασχαλινά εδέσματα. Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Αναστασία Δουλγέρη εξηγεί στο ΑΠΕ τι πρέπει να προσέχουν όλοι και παράλληλα δίνει χρήσιμες συμβουλές. Πρωτίστως όμως, τονίζει τη σημασία της φυσικής άσκησης που σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύριος Τσιόδρας ενθάρρυνε τους πολίτες να στέλνουν τον αριθμό 6 και να βγαίνουν για 45 λεπτά περπάτημα την ημέρα. Η φυσική δραστηριότητα αυτές τις ημέρες της καραντίνας είναι πολύ σημαντική γιατί ενισχύει την φυσική μας κατάσταση και ισχυροποιεί έτσι και το ανοσοποιητικό. Άλλωστε, ίσως δεν θα έχουμε ποτέ ξανά την ευκαιρία να διαθέσουμε τόσο ελεύθερο χρόνο για φυσική δραστηριότητα»!

Άσκηση vs τσιμπολόγημα!

Μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις και στο σπίτι, μιας και ήδη στο διαδικτύου κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό, αλλά φυσικά και σε εξωτερικούς χώρους τώρα που ο καιρός έχει βελτιωθεί πολύ! Είναι πολύ έξυπνο να προγραμματίζουμε τη φυσική μας δραστηριότητα την ώρα που νιώθουμε περισσότερο ευάλωτοι στο φαγητό!

Αν για παράδειγμα έχουμε παρατηρήσει πως μετά τις 18.00 το απόγευμα μας πιάνει μια μανία να τσιμπολογήσουμε, αν βγούμε εκείνη την ώρα για περπάτημα είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο του τσιμπολογήματος καθώς οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση δημιουργούν το αίσθημα της ευφορίας.

Άλλωστε, μπορεί κανείς να διατηρήσει το βάρος του κάνοντας τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, όπως δείχνουν πολλές έρευνες, καθώς καίει αρκετές θερμίδες όταν καθαρίζει με ηλεκτρική σκούπα, σφουγγαρίζει ή καθαρίζει τον κήπο του. Αρκετές θερμίδες καίει επίσης κάποιος στο παιχνίδι με τα παιδιά του. Επίσης, επειδή κανένα τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να προκαλέσει απώλεια βάρους, είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε σημασία στο σύνολο των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε και να αποκτήσουμε περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πρέπει να στερούμαστε φαγητά όπως το ψωμί;

«Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο λίπος που καταναλώνουμε καθώς αυτό προσδίδει πολλές θερμίδες. Σε αυτά ανήκουν όλα τα λίπη και έλαια από το ορατό λίπος του κρέατος μέχρι το ελαιόλαδο, καθώς και οι ξηροί καρποί. Ένα γραμμάριο λίπους προσδίδει 9 θερμίδες σε αντίθεση με το 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα που προσδίδει μόλις 4 θερμίδες. Δεν έχει λοιπόν, καμία αξία να στερούμαστε τα φρούτα ή το ψωμί και να τρώμε χωρίς μέτρο ξηρούς καρπούς ή λάδι στη σαλάτα μας».

Ο στόχος αυτές τις ημέρες είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα που θα μας προκαλέσουν κορεσμό χωρίς πολλές θερμίδες. Αυτό το επιτυγχάνουμε καταναλώνοντας σαλάτες με μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα λαχανικά προκαλούν διάταση του στομάχου και αυτό σηματοδοτεί το αίσθημα του κορεσμού. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε και βελουτέ χορτόσουπες με τα λαχανικά μας και να φάμε μεγάλη ποσότητα από αυτές χωρίς ενοχές.

«Θεωρώ ότι τα μανιτάρια και οι πιπεριές επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και είναι λίγο δύσπεπτα τις περισσότερες φορές μπορούν να μας βοηθήσουν στο στόχο μας. Μια άλλη σούπερ τροφή που προσδίδει λίγες θερμίδες και μεγάλη πληρότητα αλλά και ποικιλία βιταμινών είναι το βραστό αυγό!». Η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μια διατροφή στο πλαίσιο του μεσογειακού τύπου είναι το κλειδί για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

Τροφές που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας

Επιπρόσθετα, τροφές όπως οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί, τα μικρά ψάρια, το αβοκάντο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές τροφές που θα μας βοηθήσουν να ισχυροποιήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αυτές οι ημέρες του εγκλεισμού είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους μας να μαγειρέψουμε στο σπίτι μας! Βέβαια ίσως το κάναμε με λίγο ανορθόδοξο τρόπο! Ψήσαμε όλοι ψωμί, φτιάξαμε κουλουράκια, πίτσες, μακαρονάδες, γλυκά. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που πολλοί είδαν τον δείκτη της ζυγαριάς τους να ανεβαίνει 2-3 κιλά.

Ακόμη και αυτές τις ημέρες που είμαστε στο σπίτι είναι καλό να έχουμε οριοθετημένα τα γεύματα μας και να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ αυτών. Πώς θα τα καταφέρουμε; Καταναλώστε μεγάλη ποσότητα λαχανικών, πιείτε πολύ νερό και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και φάτε φρούτα μεταξύ των γευμάτων μας. Πάντως, πριν καταναλώσουμε κάτι είναι καλό να περιμένουμε 5 – 10 λεπτά. Ακόμη και αν θέλουμε να τσιμπολογήσουμε κάτι ας το τοποθετήσουμε σε ένα πιάτο για να αποτυπωθεί η εικόνα του γεύματος στο μυαλό μας.

«Η ημέρα του Πάσχα ήταν πάντα μια ημέρα συνδυασμένη με το φαγητό! Τσουρέκια, κουλουράκια, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, αρνί ή κατσίκι πάντα υπήρχαν στο γιορτινό τραπέζι! Μην μαγειρέψετε ποσότητες που θα περισσέψουν, μην ξεχάσετε τα φρούτα και τις σαλάτες σας που θα σας βοηθήσουν στο αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού, πιείτε πολύ νερό και αναζητήστε τον ήλιο στις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών σας»!

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

#μένουμεσπίτι. Καθημερινές ασκήσεις για κοιλιακούς και γλουτούς με ένα μαξιλάρι!

«Έχω πάρει κιλά λόγω καραντίνας και Πάσχα… Θα βοηθήσει μια εβδομάδα αποτοξίνωσης;»

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα