Αποκτήστε ψυχική και σωματική ευεξία στις διακοπές σας…  

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση οι άνθρωποι να αναζητούν διακοπές και αναψυχή με γνώμονα όχι μόνο την ξεκούραση και τη διασκέδαση, αλλά  τον συνδυασμό του πολύτιμου χρόνου των διακοπών με εναλλακτικές δραστηριότητες που προάγουν την σωματική και την ψυχική ευεξία.

Παράλληλα, αναφύεται όλο και πιο συχνά η ανάγκη για συνταίριασμα των διακοπών με την σωματική δραστηριοποίηση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του εαυτού. Για τους λόγους αυτούς, οι ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη  ξεπερνούν κατά πολύ τις επιταγές του μαζικού τουρισμού. Άλλωστε, η προτεραιότητα στις ποιοτικές διαστάσεις της αναψυχής που δίνεται από εκείνα τα άτομα που θέλουν πραγματικά να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και των διακοπών, είναι συνυφασμένη με την ανάγκη του απαιτητικού, σύγχρονου δυτικού πολίτη να αξιοποιήσει τον χρόνο του δημιουργικά και να επενδύσει σε ένα μοντέλο ευψυχίας και ευζωίας, όχι μόνον κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

petres yoga xalarosi

Όπως επισημαίνεται στο μοντέλο του Pearce σχετικά με τα κίνητρα που καθοδηγούν ένα άτομο όταν πρόκειται να επιλέξει χώρο, χρόνο και τρόπο διακοπών είναι: η ανάγκη για ξεκούραση, η ανάγκη για ασφάλεια, η επιθυμία για κοινωνικές συναναστροφές, η ανάγκη προσωπικής ανάπτυξης και η ανάγκη αυτοεκπλήρωσης. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εν λόγω κινήτρων διαδραματίζουν, εκτός από τους εσωτερικούς, ψυχολογικούς παράγοντες και εξωτερικοί, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η επιρροή του κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς βέβαια και οι πολιτισμικές καταβολές  του καθενός.

Πώς οι διακοπές επηρεάζουν  την καθημερινότητα όλης της χρονιάς;

Επίσης, τα άτομα προσμένουν από τις διακοπές τους να βιώσουν κάτι λίγο ή πολύ πρωτότυπο, να γνωρίσουν νέα άτομα, καινούργιους πολιτισμούς, να συλλέξουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους.  Επιπλέον, οι εμπειρίες που θα βιώσει κάποιος κατά τη διάρκεια των διακοπών έχουν καθοριστική σημασία για τη νοηματοδότηση της καθημερινής  ζωής του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

yoga-stasi peristeri

Οι όμορφες αναμνήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα της καθημερινότητας, τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν και να απαλύνουν το αίσθημα της κόπωσης. Μάλιστα, η ερευνήτρια Elizabeth Dunn υποστηρίζει ότι οι πρώτες ημέρες των διακοπών είναι αυτές που αφήνουν το πιο σημαντικό αποτύπωμα στη μνήμη του ατόμου και καθορίζουν το αν οι συγκεκριμένες διακοπές «θα πάνε καλά» και αν «θα μείνουν αξέχαστες». Γενικότερα, οι εμπειρίες που επιλέγει κανείς να ζήσει αποτελούν στη συνέχεια σημαντικό κομμάτι του εαυτού και της προσωπικότητας του, επηρεάζουν την ψυχολογία του και συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησης του.

Τι είναι ο ψυχολογικός τουρισμός;

Οι προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού – και ειδικότερα εκείνες του «ψυχολογικού τουρισμού» που έχει διαμορφώσει εδώ και αρκετά χρόνια για το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό το Δίκτυο Psy – Counsellors, συνδυάζουν τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου με την οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης των ατόμων με τον εαυτό τους. Επιτρέπει παράλληλα στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με νέα πιο ολιστικά μοντέλα καθημερινής διαβίωσης, να αθληθούν, να δραστηριοποιηθούν σωματικά και πνευματικά, να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικές δεξιότητες, να κοινωνικοποιηθούν και να επικοινωνήσουν.

pasxa-sugxoresi-psuxologia

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που δημιούργησε το  Δίκτυο Psy – Counsellors, ονομάζεται  Anima Travelling και διαρθρώνεται σε δύο αλληλο-συμπληρωματικούς άξονες, το soul experience και το body experience, επιδιώκοντας την εναρμόνιση των ψυχικών και σωματικών διαστάσεων του εαυτού.

Μέσα από έναν συνδυασμό ομάδων προσωπικής ανάπτυξης και βιωματικής ψυχολογικής παρέμβασης και συμβουλευτικής, μαζί με μαθήματα yoga ή/και pilates, επιδιώκεται ένα ταξίδι που ως στόχο έχει την απελευθέρωση από αγωνίες, ψυχοσωματικούς πόνους, αίσθημα αδιεξόδου, αίσθημα κενού και αβίωτου καθημερινού χρόνου. Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος που προσεγγίζονται μέσα από μια ολιστική και συνθετική ψυχοσωματική παρέμβαση είναι η διαχείριση άγχους, η επίλυση προβλημάτων, η λήψη απόφασης, η διαχείριση συγκρούσεων, η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η αυτοέκφραση, η αναζήτηση της ταυτότητας και η καλλιέργεια της θέλησης και των θετικών συναισθημάτων, αλλά και η ισορροπία, η αρμονία, η δύναμη, η ευλυγισία.

Ευγενία Σαρηγιαννίδη

Ψυχολόγος, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας

Επιστημονική Διευθύντρια Δικτύου Psy-Counsellors

www.animatravelling.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι «Μεγάλες Προσδοκίες» των διακοπών: Μήπως τελικά μας κάνουν κακό;

8 λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνεις διακοπές με τους φίλους σου

Θλίψη και μελαγχολία στο τέλος των διακοπών ή των γιορτών: Δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Σχετικά άρθρα