Αληθινός φίλος ή τοξικός; Το τεστ που σε βοηθάει να τους ξεχωρίσεις!

Κατά τη διάρκεια της ζωής σου θα γνωρίσεις πολύ κόσμο. Λίγοι θα είναι όμως εκείνοι που θα μείνουν, λίγοι τελικά είναι εκείνοι που είναι αληθινοί φίλοι. Δεν χρειάζεσαι άλλωστε πάρα πολλούς! Δυστυχώς θα γνωρίσεις και κόσμο που θα προσπαθήσει να σε εκμεταλλευτεί, θα σου κάνει τον φίλο ενώ ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται για σένα, μόνο και μόνο για να πετύχει συγκεκριμένους σκοπούς. Ο David J. Lieberman, ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά και Δόκτωρ Ψυχολογίας προτείνει το τεστ των 6 αστεριών, που ξεχωρίζει αληθινούς από τοξικούς φίλους, που δείχνει κατά πόσο ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι σωστός, αν σε νοιάζεται πραγματικά ή αν εντέλει υποκρίνεται.

Τα 6 αυτά σημάδια θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις τους ψεύτες και τους τοξικούς ανθρώπους στην παρέα σου. 

Ενδιαφέρον

Για να μάθεις αν κάποιος φίλος σου ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα, προσπάθησε να δεις πώς αντιδρά σε θετικά και αρνητικά πράγματα που σου συμβαίνουν, πόσο χαίρεται με τη χαρά σου και πόσο σου στέκεται όταν δεν είσαι καλά. Αν δεις πλήρη αδιαφορία, τότε δεν είναι αληθινός φίλος σου. Αν είναι δύσκολο να το καταλάβεις αυτό γιατί δεν συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό στη ζωή σου -καλό ή κακό- τότε μοιράσου μαζί του ανησυχίες και ελπίδες ή σχέδια για το μέλλον και δες κατά πόσο θα ενδιαφερθεί πραγματικά.

Εμπιστοσύνη

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι να “τεστάρεις” την εμπιστοσύνη που μπορείς να έχεις σε αυτό το άτομο. Πώς θα το κάνεις; Να του εμπιστευτείς ένα μυστικό για κοινό σας φίλο και να προσπαθήσεις να διερευνήσεις αν θα σε “προδώσει”. Επικίνδυνο αλλά δείχνει πόσο εχέμυθος είναι.

Περηφάνια

Ένα πολύ σπουδαίο τεστ για να δεις αν ενδιαφέρεται κάποιος αληθινά για σένα είναι κατά πόσο εκείνος καταφέρνει να χαρεί με τη χαρά σου, αν θα νιώσει περήφανος για σένα, για κάποια επιτυχία σου. Συνήθως οι τοξικοί άνθρωποι δεν μπορούν να υποκριθούν ότι χαίρονται, θα τους βγει βεβιασμένα. Αντιθέτως τους είναι πιο εύκολο να σε παρηγορήσουν όταν όλα σου πάνε στραβά και να το “παίζουν” καλοί και συμπονετικοί φίλοι, ενώ ενδεχομένως κατά βάθος χαίρονται που υποφέρετε…

Ειλικρίνεια – Ευθύτητα

Το τέταρτο και πολύ σημαντικό σημείο του τεστ είναι το θέμα της ειλικρίνειας και της ευθύτητας. Ένας αληθινός φίλος δεν σου “χαϊδεύει” τα αυτιά. Πρέπει να σου λέει ευθέως αυτό που πιστεύει για σένα, ακόμα και αν έρθετε σε σύγκρουση. “Ο αληθινός φίλος είναι εκείνος που θα σου πει τα πράγματα που δεν θέλεις να ακούσεις”, όπως αναφέρει ο ειδικός. Αλλά το κάνει για το καλό σου, γιατί ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα.

Σεβασμός

Ένας φίλος πρέπει να σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Αν συμβαίνει κάτι στη ζωή σου αλλά δεν έχεις την όρεξη ή τη δύναμη να το μοιραστείς, εκείνος οφείλει να το σεβαστεί, να σου δώσει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεσαι αλλά ταυτόχρονα να είναι διακριτικά δίπλα σου. Αν αρχίσει τις αδιάκριτες ερωτήσεις και σε πιέζει να του μιλήσεις γιατί προφανώς είναι περίεργος να μάθει, τότε ούτε σε σέβεται αλλά ούτε ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα.

Αυτοθυσία – Συμβιβασμός

Το τελευταίο στοιχείο του τεστ είναι να ελέγξεις κατά πόσο ο φίλος σου είναι έτοιμος να θυσιάσει πράγματα για σένα, να θυσιάσει για παράδειγμα τη διασκέδασή του για να έρθει να σε παρηγορήσει όταν δεν είσαι καλά. Επίσης, ο Lieberman σε καλεί να σκεφτείς κατά πόσο ο φίλος σου είναι διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για σένα, για μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα…

Προσοχή στα βιαστικά συμπεράσματα!

Ο Lieberman ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους από μεμονωμένα περιστατικά! Όλοι περνάμε τις φάσεις μας, που μπορεί να μας απορροφούν και να μη “βλέπουμε” τους γύρω μας, ακόμα και αν είναι φίλοι μας. Οπότε, προτού χαλάσεις αδίκως μια φιλία, παρατήρησε για ένα εύλογο διάστημα αυτά τα 6 σημεία και βγάλε τα συμπεράσματά σου από μια σειρά συμπεριφορών.

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από marieclaire.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

3 ευεργετικές ιδιότητες μιας πραγματικής φιλίας

10 σημάδια τοξικής φιλίας που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Φιλία: Η πρώτη μεγάλη αγάπη;

6 σημάδια που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις τη… φίλη-φίδι

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα