Απότομες αλλαγές διάθεσης: Πού μπορεί να οφείλονται;

Τα τελευταία χρόνια έχω πολύ περίεργη συμπεριφορά. Έχω σχέση 3 χρόνια και τον τελευταίο 1 χρόνο όσο πάει χειροτερεύει η συμπεριφορά μου. Πολλές φορές προκαλώ τους γύρω μου για να τσακωθώ, βάζω τα κλάματα γιατί στεναχωριέμαι, αλλά ταυτόχρονα σκέφτομαι άσχημα και άσχετα πράγματα.

Παθαίνω πολύ συχνά κρίσεις και συνεχώς θέλω να τραυματίζω το σώμα μου να με κάνω να νιώθω σωματικό πόνο. Μπορώ να αλλάξω διάθεση στο άσχετο. Εκεί που είμαι καλά, μπορώ να γίνω υστερική! Όλοι μου λένε ότι έχω ψυχολογικά και μου έχουν αναφέρει επίσης ότι είμαι μια διχασμένη προσωπικότητα.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να έχουμε ένα πλήρες ιστορικό και μια εικόνα της προηγούμενης  ψυχολογικής κατάστασης. Σε γενικές γραμμές διακρίνω μια κυκλοθυμία με αγχώδεις εκδηλώσεις.

Ο αυτοτραυματισμός είναι σύμπτωμα διαφόρων ψυχικών διαταραχών ( οριακή διαταραχή προσωπικότητας, διαταραχές πρόσληψης τροφής, αγχώδεις διαταραχές,  μείζων καταθλιπτική διαταραχή, οι διαταραχές που σχετίζονται με ουσίες, οι διαταραχές προσωπικότητας κλπ) αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια μιας διαταραχής.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση τα αίτια αναζητούνται σε ενδοψυχικές συγκρούσεις που μπορούν να επιλυθούν με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς αντιμετωπίζονται οι έντονες αλλαγές στη διάθεση; «Τη μια έχω κατάθλιψη και μετά είμαι “ανεβασμένη”»

Αλλάξτε διάθεση με «όπλο» τις αυτόματες σκέψεις

Κυκλοθυμία: Οι έντονες αλλαγές στη διάθεσή μού έχουν διαλύσει τη ζωή

Σχετικά άρθρα