Οι παρενέργειες των αντιβιοτικών και πώς να προφυλαχτείς

Για να καταπολεμηθεί μια ίωση είναι συνήθως απαραίτητη η λήψη κάποιας συγκεκριμένης αγωγής με αντιβίωση. Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά, όμως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες, που κάνουν την καθημερινότητά σου αρκετά δυσάρεστη.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες είναι οι παρενέργειες αυτές που προκαλούνται από την πιθανή λήψη αντιβίωσης:

Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Ναυτίες, τάση για εμετό, διάρροια, πόνος στην κοιλιά και φουσκώματα είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες σε ανθρώπους που παίρνουν αντιβίωση. Αυτό συμβαίνει διότι τα αντιβιοτικά «χτυπούν» βακτήρια που βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα, όμως σε πολλές περιπτώσεις στο στόχαστρό τους βρίσκονται και τα «καλά» βακτήρια του οργανισμού μας. Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η ισορροπία του πεπτικού συστήματος, με τις παρενέργειες να εμφανίζονται συνήθως αμέσως ή λίγες μέρες μετά την λήψη τους, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η ευαισθησία που φέρει κανείς από την κληρονομικότητα που έχει.

Προσοχή! Ακόμα κι αν αυτά τα αποτελέσματα είναι ενοχλητικά και άβολα, μην σταματήσετε τη θεραπεία σας. Στην πραγματικότητα, μια θεραπεία που σταμάτησε πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή ανάκτηση της λοίμωξης και να συμμετάσχει στην εμφάνιση βακτηρίων αντοχής στα φάρμακα. Μπορείτε να πάρετε προβιοτικά για να αποτρέψετε αυτές τις διαταραχές και να απαλύνει τα συμπτώματα των φαρμάκων για τον πόνο στο στομάχι και τις εντερικές διαταραχές. Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτηρίδια, μύκητες) που ασκούν ευεργετική δράση αποκαθιστώντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Μυκητιάσεις

Λόγω του ότι οι αντιβιώσεις λειτουργούν… ισοπεδωτικά αναφορικά με τα βακτήρια του οργανισμού, έχουν ως αποτέλεσμα να εξολοθρεύουν εκτός από τα κακά βακτήρια και τα καλά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της λήψης της αγωγής ο οργανισμός μας είναι εκτεθειμένος σε νέα βακτήρια, μύκητες κλπ., που βρίσκουν δίοδο και εισέρχονται στον οργανισμό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μυκητιάσεις κλπ. Όπως προαναφέρθηκε, το… αντίδοτο είναι τα προβιοτικά που πρέπει να συνδυάζονται με την αντιβίωση.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Εάν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεις μια αντιβίωση, είναι πιθανό να αναπτύξεις κάποια αλλεργική αντίδραση. Πρήξιμο στο πρόσωπο, κλείσιμο της φωνής, διόγκωση του λαιμού, φαγούρα, ακόμα και εξανθήματα στο δέρμα είναι μερικά μόνο από τα σχετικά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν.

Εφόσον αυτά δεν φεύγουν και επιβαρύνονται με αδυναμία να ανασάνεις, πονοκέφαλο και εμετό, καλό θα είναι να σε δει ένας γιατρός ώστε να σου πει τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει. Σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, θα πρέπει να σου γίνει μια ένεση αδρεναλίνης. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης η λήψη της αντιβίωσης πιθανώς να πρέπει να διακοπεί.

Φωτοευαισθησία

Μια ακόμα παρενέργεια της λήψης αντιβίωσης είναι η ευαισθησία στο φως. Εάν για παράδειγμα παρατηρήσεις ότι κατά την έκθεσή σου στον ήλιο το δέρμα σου κοκκινίζει ή έχεις εξανθήματα καλό θα είναι να την αποφύγεις. Πιο… ύποπτες είναι οι αντιβιώσεις που περιέχουν κινολόνες ή κυκλίνες. Στην περίπτωση που περιέχονται στην αντιβίωση που λαμβάνεις, προσπάθησε να μην εκτίθεσαι στο φως.

Πρόβλημα σε συκώτι και νεφρά

Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να είναι τοξικά για το ήπαρ ή τα νεφρά. Στην πρώτη περίπτωση, οι γιατροί μιλούν για ηπατοτοξικότητα και στη δεύτερη περίπτωση νεφροτοξικότητας. Το ήπαρ και τα νεφρά συμμετέχουν στη μεταβολική εξάλειψη των ναρκωτικών. Η δραστική τους ουσία είναι πιθανόν να μεταβάλει τη λειτουργία αυτών των οργάνων.

Η ηπατοτοξικότητα των αντιβιοτικών επηρεάζει έναν στους 10.000 ή 100.000 ανθρώπους και τα αντιβιοτικά είναι η πιο κοινή αιτία της ηπατίτιδας που προκαλείται από φάρμακα μετά την παρακεταμόλη. Μερικοί μεμονωμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο τοξικότητας από τα αντιβιοτικά σε αυτά τα δύο όργανα.

Για το ήπαρ, ο κίνδυνος τοξικότητας είναι υψηλότερος εάν το άτομο στα αντιβιοτικά πάσχει από ιική ηπατίτιδα, ηπατική νόσο που σχετίζεται με τον αλκοολισμό, την παχυσαρκία ή τον υποσιτισμό. Ο κίνδυνος τοξικότητας στα νεφρά αυξάνεται εάν το άτομο που πάσχει από αντιβιοτική αγωγή είναι άνω των 65 ετών, αν είναι γυναίκα, εάν πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο ή από ασθένεια που συνιστά κίνδυνο για τα νεφρά όπως ο καρκίνος, ο ιός HIV, ο διαβήτης, η κίρρωση ή οι καρδιακές παθήσεις.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μπορεί λόγω της αντιβίωσης να μην έπιασε το χάπι της επόμενης μέρας;

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις όταν παίρνεις αντιβίωση

Σχετικά άρθρα