Συμφωνία Πρεσπών: Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε το Ποτάμι

Μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού το κόμμα αποφάσισε οι βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπήρξαν πολλές αιχμές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα, ωστόσο τονίστηκε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου: «το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα μέλη ομόφωνα κατέληξαν επίσης στα εξής:

  • Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.
  • Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.
  • Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις.

Επίσης, έκριναν «πολιτικά ανήθικη» τη «ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος» και ως εκ τούτου «επιβεβλημένη» την απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».

Νωρίτερα ο επικεφαλής του κόμματος είχε σύσκεψη με τους κυρίους Ψαριανό, Αμυρά και Μαυρωτά, καθώς οι απόψεις ήταν τρεις: Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς πρόκριναν την ψήφιση της συμφωνίας, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης θεωρεί θετική τη συμφωνία, αλλά θα καθορίσει τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές Μιλτιάδης Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος.

Όμως, απουσίασε ο Σπύρος Λυκούδης επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Βουλή. Ο τελευταίος είναι συνεργαζόμενος με το κόμμα της Σεβαστουπόλεως και η Κίνηση «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» της οποίας ηγείται θα συνεδριάσει την Παρασκευή προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Πηγή: efsyn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συμφωνία των Πρεσπών: «Όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια»

«Τον Ιανουάριο στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών»

ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ βρήκε τις 80 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά άρθρα