Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Χωρίς διαδικασίες fast track η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Χωρίς διαδικασίες fast track η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην κοινοβουλευτική μάχη για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στρέφεται το ενδιαφέρον μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση. Η Αθήνα έχει πλέον στα χέρια της τη ρηματική διακοίνωση από τη γειτονική χώρα και οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν, όπως αναφέρει το Μαξίμου, με τρόπο ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για κάθε πτυχή της συμφωνίας. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την πρόσκληση για debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόταση που απορρίπτει η ΝΔ. Debate μπορεί να μην γίνει όμως έχει δημοσιοποιηθεί ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.

Για ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα της χώρας από τη Βουλή κάνει λόγο το Μαξίμου και ξεκαθαρίζει σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν θα επιλέξει διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ η κατά των εθνικών μας συμφερόντων.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση:

«Θα σας δώσουμε όσο χρόνο θέλετε Πόσο χρόνο θέλετε;»

Η Αθήνα έχει πλέον στα χέρια της την ρηματική διακοίνωση από τη γειτονική χώρα, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, φέρνοντας την συμφωνία προς έγκριση στην Ελληνική Βουλή.

Με την ρηματική διακοίνωση διευκρινίζονται τέσσερα ζητήματα σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ:

α) Ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της πΓΔΜ.
β) Ο όρος «εθνικότητα» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια.
γ) Η ιθαγένεια (ως Μακεδονική) δεν καθορίζει εθνότητα.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού στην γειτονική χώρα ζουν δύο έθνη.
δ) Η γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των «Νοτιοσλαβικών γλωσσών»
αλλά πλέον με την Συνταγματική αναθεώρηση το κράτος είναι δίγλωσσο παντού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε: Είναι λογικό άνθρωποι με αναφορά στο κέντρο ή την κεντροαριστερά να ξαναδιαβάζουν τις εξελίξεις με κριτήριο τη μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που είναι η απαρχή μιας μεγάλης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού». » Η απάντηση στη συγχώνευση δεξιάς και ακροδεξιάς είναι το προοδευτικό μέτωπο» είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχεια στη χθεσινή πρόκληση – πρόσκληση από τον πρωθυπουργό προς τον πρόεδρο της ΝΔ για τη διεξαγωγή DEBATE με θέμα της Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε σήμερα το Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός είπε χτες στη Βουλή απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ: «Σάς προσκαλώ για debate κ. Μητσοτάκη όπου εσείς θέλετε».

Η ΝΔ απορρίπτει την πρόταση του πρωθυπουργού για μια διακαναλική μονομαχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στη βουλή γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί.

«Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα. Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019».

Πώς σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τη στάση της ΝΔ για τη ρηματική διακοίνωση

κυβερνητικές πηγές έλεγαν απόψε ότι μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αφού κατέρρευσε το παραμύθι περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, θα αρχίσει τώρα νέο τροπάρι ότι δήθεν εκχωρούμε λαό… Μπορεί στα επιχειρήματα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά η ΝΔ, αλλά από φαντασία σκίζει, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Η αντίδραση της ΝΔ στη ρηματική διακοίνωση

Η διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!», αναφέρει σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα η ΝΔ.

Η Πειραιώς τονίζει: «Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας μακεδονική γλώσσα».

Στο ίδιο ενημερωτικό η ΝΔ προσθέτει: «Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. ‘Αλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά».

Η Ρηματική Διακοίνωση

Πλέον όλα τα κείμενα είναι δημόσια και μεταφρασμένα και έτσι όλοι οι πολίτες αλλά και πολιτικοί μπορούν να ενημερωθούν επακριβώς για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Παρότι νομικό κείμενο είναι απλό και κατανοητό.

Η Ρηματική Διακοίνωση με την οποία κοινοποιείται στην Ελληνική πλευρά η ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών περιλαμβάνει ως συνημμένο όλες τις τροπολογίες που έγιναν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αλλά και τον συνταγματικό εφαρμοστικό νόμο.

Κάνει όμως ειδική αναφορά με τις αναγκαίες διευκρινήσεις για δυο θέματα που είναι στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης: Την εθνικότητα και την γλώσσα και αυτό γίνεται σε ένα διπλωματικό έγγραφο ώστε να έχει και τυπική ισχύ.

Έτσι διευκρινίζεται αυτό που περιλαμβάνει ο συνταγματικός νόμος στο άρθρο 2, ότι η Εθνικότητα που στην Συμφωνία δεν ορίζεται απλώς ως «της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά προστίθεται και το «Μακεδονική», αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνικό δεσμό η εθνότητα. Διευκρίνηση που ενδιαφέρει φυσικά την Ελλάδα αλλά και τους Αλβανούς βουλευτές που είχαν εκφράσει ανησυχία ότι η αναφορά της εθνικότητας και σε «μακεδονική» και όχι μόνο «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» ουσιαστικά αφομοίωνε την δική τους αλβανική εθνική ταυτότητα.

Όσο για την γλώσσα επαναλαμβάνει πάλι η Ρηματική Διακοίνωση την (αναφορά του άρθρου 1 παρ 3 εδάφιο γ και του άρθρου 7) της Συμφωνίας ότι η γλώσσα είναι «μακεδονική» όπως έχει αναγνωρισθεί κατά την Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977 και ανήκει στην ομάδα νοτιοσλαβικών γλωσσών. Βεβαίως θα ήταν μάλλον δύσκολο να υπάρξει ισχυρισμός ότι μια σλαβική γλώσσα με την κυριλλική γραφή έχει σχέση με την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Μακεδονία.

Αναφέρθηκε το άρθρο 7 που είναι κομβικό άρθρο της Συμφωνίας καθώς ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η χρήση του όρου Μακεδονία και Μακεδόνας από τα δυο μέρη, με την διάκριση της διαφορετικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Προστίθεται ακόμη ότι ο Συνταγματικός νόμος προβλέπει ότι όλες οι αλλαγές οι συνταγματικές αλλαγές θα ισχύσουν όταν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και όταν επικυρωθεί από την Ελλάδα το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ert.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συμφωνία των Πρεσπών: «Όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια»

«Τον Ιανουάριο στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών»

ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ βρήκε τις 80 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X