Ελ Τσάπο: O βαρόνος των ναρκωτικών που ξεκίνησε να διακινεί από τα 15 – Οι 2 αποδράσεις, η δωροδοκία του πρώην προέδρου του Μεξικού και η συνέντευξη στον Σον Πεν

Η δική του Χοακίν Γκουζμάν γνωστός με το ψευδώνυμο «Ελ Τσάπο» είναι από εκείνες που θα μείνουν στην ιστορία. Ο βαρώνος των ναρκωτικών εφάμιλλος του Εσκομπάρ αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες για τις οποίες δηλώνει αθώος αθώος. Εκείνος υποστηρίζει ότι είναι «αποδιοπομπαίος τράγος» της μεξικανικής κυβέρνησης αλλά η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της 300.000 έγγραφα και 117.000 ηχητικά αρχεία, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ήταν ο «εγκέφαλος» του καρτέλ Σιναλόα ) από το 1989 ως το 2014. Υπό τη διεύθυνσή του, το συγκεκριμένο καρτέλ φέρεται να εισήγαγε παράνομα στις ΗΠΑ πάνω από 154 τόνους κοκαΐνης, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δίκη αλλά και η ζωή του Ελ Τσάπο θυμίζει κινηματογραφική περιπέτεια. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και το τεράστιο δίκτυο που φέρετε να διηύθυνε είναι το ένα μέρος του έργου. Το άλλο αφορά τις… γυναίκες του. Τόσο τη νόμιμη όσο και τις παράνομες. Οι αποκαλύψεις που γίνονται στη δίκη ίσως δεν αφορούν μόνο τους ενόρκους αλλά και τη γυναίκα του «Ελ Τσάπο» που μάλλον τώρα μαθαίνει όλες τις… ασχολίες του συζύγου της.

lucero-guadalupe-ssanchez
Φωτογραφία: facebook/Dip. Lucero Guadalupe Sánchez López

Η ερωμένη έδινε κατάθεση και η σύζυγος γελούσε

 

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου κατέθεσε στη δίκη η… ερωμένη του η οποία φέρεται να τον βοηθούσε στις δουλειές του. Πρόκειται για την 29χρονη Λουσέρο Γουαδαλούπε Σάντσεζ Λοπεζ, η οποία περιέγραψε την ερωτική σχέση που είχε με τον βαρόνο μπροστά στην σύζυγό του Εμα Κορονέλ Αϊσπούρο.

«Μέχρι σήμερα παραμένω μπερδεμένη. Ήρθα εδώ πιστεύοντας ότι είχαμε ακόμη δεσμό» είπε η Σάντσεζ, σύμφωνα με τη New York Post, ατάκα που έκανε την σύζυγο του 61χρονου αρχηγού του καρτέλ Σιναλόα να αρχίζει να γελά θυμίζοντας σκηνή από Μεξικάνικη σαπουνόπερα. Ο ερωτικός δεσμός τους ξεκίνησε πριν 8 χρόνια όταν η γυναίκα του βαρώνου ναρκωτικών ήταν έγκυος στις δίδυμες κόρες του.


Ένα άλλο σημείο από την ιστορία της νεαρής Σαντσεζ που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι εξελέγη στο κογκρέσο της πολιτείας της Σιναλόα το 2013. Μάλιστα παρέμεινε στο πολιτικό της αξίωμα μέχρι το 2016, ενώ παράλληλα διατηρούσε δεσμό με τον Γκουσμάν.

Φυσικά η σχέση του Ελ Τσάπο με τις αρχές του Μεξικού δεν εξαντλείται στη θέση που είχε η ερωμένη του. Πάμε να δούμε τη συγκλονιστική ιστορία ενός εμπόρου ναρκωτικών που κατάφερε να εξουσιάζει στην ουσία μία ολόκληρη χώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joaquin Guzman. (@chapitoguzman701) στις

Η φτώχια τον οδήγησε στην καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών

Ο Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα γεννήθηκε στη Λα Τούνα της Σιναλόα, στο βορειοδυτικό Μεξικό. Ένα μέρος που σύμφωνα με τον ίδιο αν ήθελες να ζήσεις έπρεπε αναγκαστικά να ασχοληθείς με την καλλιέργεια ναρκωτικών. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή και ο ίδιος αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο στην Γ’ Δημοτικού για να βοηθήσει τον πατέρα του σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Σε συνέντευξη που έχει δώσει στον ηθοποιό Σον Πεν είχε εξομολογηθεί:
«Όταν ήμουν αγρότης είχα αρχίσει να καλλιεργώ μαριχουάνα και παπαρούνες επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να συντηρήσω την πάμπτωχη οικογένειά μου. Σήμερα προμηθεύω τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωΐνης, μεταμφεταμίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας από κάθε άλλον στον κόσμο. Έχω ένα στόλο υποβρυχίων, έχω αεροπλάνα, φορτηγά και πλοία».

Αν αναρωτιέστε από τι ηλικία ξεκίνησε τότε η απάντηση είναι από… 15 χρονών! Μάλιστα το παρατσούκλι του «Ελ Τσάπο» το έχει από την εφηβεία του.

Η… «καριέρα» του πήρε τον δρόμο της όταν εντάχθηκε στο διαβόητο καρτέλ της Γουαδαλαχάρα, αρχικά ως «βαποράκι», και έπειτα από διάφορα πόστα, ανεβαίνοντας ταχύτατα στην ιεραρχία. Τι τον βοήθησε; Οι βίαιες μέθοδοί του. Όταν το εν λόγω καρτέλ έσπασε σε μικρότερα ο Γκουζμάν ανέλαβε την ηγεσία του καρτέλ της Σιναλόα όπου έμελε να κυριαρχήσει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joaquin Guzman. (@chapitoguzman701) στις

Η περιουσία που δημιουργήθηκε με αίμα

Φυσικά η περιουσία του δεν δημιουργήθηκε με τον σταυρό στο χέρι. Το 1 δισ. δολάρια που εκτιμάται ότι έχει αποκτήθηκε μέσω της βίας. Εκείνος βέβαια στην ίδια συνέντευξη στον Σον Πεν υποστήριξε ότι δεν ήταν καθόλου βίαιος.

«Κοίτα, το μόνο που έκανα ήταν να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, τίποτα περισσότερο. Δεν άρχισα ποτέ εγώ την φασαρία» είχε πει.

Η αλήθεια είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο «Ελ Τσάπο» κατάφερε να εξελίξει το καρτέλ Σιναλόα στη «μεγαλύτερη οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο» χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».


Όπως είχε πει στον Σον Πεν το 2015: «Παρέχω περισσότερη ηρωίνη, μεθαμφεταμίνες, κοκαΐνη και μαριχουάνα από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Έχω έναν στόλο από υποβρύχια, αεροπλάνα, φορτηγά και πλοία».
Συγκεκριμένα μιλάμε ότι είχε τουλάχιστον 586 αεροπλάνα και 13 ελικόπτερα ενώ η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Μεξικό, η Aeroméxico, διαθέτει «μόλις» 127 αεροπλάνα. Για να μιλήσουμε με χρήματα. Η κυβέρνηση του Μεξικού εκτιμά πως ο Γκουζμάν ελέγχει μία αυτοκρατορία της οποίας η αξία ανέρχεται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχουν μαρτυρίες στη δικογραφία που περιγράφουν τις βίαιες μεθόδους του. Φαίνεται μάλιστα ότι είναι λάτρης τον όπλων και έχει στην κατοχή του ένα πιστόλι με λαβή επικαλυμμένη από διαμάντια και με τα αρχικά του χαραγμένα…

Αυτό το βίαιο πρόσωπο ο Ελ Τσάπο προσπαθούσε να το αντιστρέψει δίνοντας χρήματα στους φτωχούς ώστε να τους έχει με το μέρος τους.

Όταν έγινε βασιλιάς των φυλακών και οι κινηματογραφικές αποδράσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελ Τσάπο βρίσκεται στη φυλακή. Δύο φορές έχει καταφέρει να αποδράσει ο βαρόνος των ναρκωτικών εξαγοράζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Ο Γκουζμάν συνελήφθη για πρώτη φορά το 1993 στη Γουατεμάλα, εκδόθηκε στο Μεξικό και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών και 9 μηνών για διακίνηση ναρκωτικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δωροδοκίες. Αργότερα καταδικάστηκε επίσης για παράνομη οπλοχρησία και για τη δολοφονία ενός καρδιναλίου, αν και για την τελευταία αυτή κατηγορία τελικά αθωώθηκε.

Ο Γκουσμάν δεν σταμάτησε ποτέ να διευθύνει το καρτέλ της Σιναλόα. Οι συναλλαγές γίνονταν κανονικά μέσα στη φυλακή αφού ο Ελ Τσάπο είχε μετατρέψει το σωφρονιστικό ίδρυμα σε πεντάστερο ξενοδοχείο που μάλιστα ήταν δικό του. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποκλίνονταν μπροστά του ή μάλλον μπροστά στα χρήματά του.

Πρώτη απόδραση: Κρύφτηκε σε ένα καλάθι με άπλυτα!

Χάρη σε αυτήν την επιρροή που είχε πάνω σε όλους κατάφερε το 2001 να αποδράσει εντυπωσιακά, καθώς ο θρύλος τον θέλει να βγήκε από τις φυλακές κρυμμένος μέσα σε ένα καλάθι με άπλυτα! Εκτιμάται ότι η απόδραση του στοίχισε έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πάνω από 70 εργαζόμενοι στη φυλακή φέρονται να ενεπλάκησαν σε αυτήν, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής της!

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια έμεινε ελεύθερος ο Ελ Τσάπο πριν πέσει και πάλι στα χέρια των αρχών. Τη δεύτερη φορά η φυλακή ήταν πιο δύσκολη αφού ήταν στην απομόνωση επί 23 ώρες την ημέρα χωρίς παράθυρο και χωρίς επαφή με άλλους κρατουμένους.

Δεύτερη απόδραση: Έφυγε από το… ντους!

Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς κατάφερε να αποδράσει τη δεύτερη φορά. Το μοναδικό μέρος που οι κάμερες του κελιού δεν «έβλεπαν» ήταν το ντους όπου μία σήραγγα τον περίμενε το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2015. Πώς άνοιξε αυτή η σήραγγα; Μα φυσικά με τα αμέτρητα χρήματά του. Όπως έχει διηγηθεί είχε στείλει μηχανικούς να εκπαιδευτούν στη Γερμανία για τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην εκσκαφή της υπόγειας στοάς που έφθανε ως το κελί του, διότι ο υδροφόρος ορίζοντας βρισκόταν σε μικρό βάθος.
Συνολικά η δεύτερη απόδραση φέρεται να του στοίχισε 50 εκατομμύρια δολάρια.

Η ματαιοδοξία του οδήγησε στην τρίτη σύλληψή του

Ο Ελ Τσάπο συνελήφθη για τρίτη φορά στην πόλη Λος Μότσις, μετά από μία αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ μελών καρτέλ και Μεξικανών πεζοναυτών. Αυτό που τον «έκαψε» ήταν η ματαιοδοξία του. Οι επαφές του με τη Μεξικανή ηθοποιό Κέιτ Ντελ Καστίγιο η οποία δήλωνε δημόσια τη στήριξή της στον έμπορο ναρκωτικών αποδείχτηκαν το μεγάλο λάθος του. Οι δυο τους είχαν ξεκινήσει μία κουβέντα ώστε να μεταφερθεί η ζωή του στη μεγάλη οθόνη. Η Κέιτ Ντελ Καστίγιο απευθύνθηκε στον Σον Πεν ο οποίος της ζήτησε να τον φέρει σε επαφή με τον Γκουσμάν για μία συνέντευξη για λογαριασμό του Rolling Stone. Τελικά αυτές οι επαφές ήταν που έφεραν τις αρχές ένα βήμα πιο κοντά στη σύλληψη του Ελ Τσάπο.

Ο Ελ Τσάπο έδωσε συνολικά επτά ώρες συνέντευξη στον Σον Πεν, από κοντά, από το τηλέφωνο και μέσω βίντεο. Τον Οκτώβριο συναντήθηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα εκατό ενόπλων ανδρών σε ένα ξέφωτο μέσα στη ζούγκλα του Μεξικό. Μετά τη συνάντηση άντρες του μεξικανικού στρατού εισέβαλαν στο κρησφύγετό του λίγες ημέρες μετά την συνάντηση αλλά ο Γκουσμάν κατάφερε να διαφύγει την τελευταία στιγμή. Συνέχισε την συνέντευξη μέσω BlackBerry Messenger και ενός βίντεο, το οποίο παραδόθηκε αργότερα στον Πεν και την Καστίγιο.

Είχε δωροδοκήσει μέχρι και τον πρώην πρόεδρο του Μεξικό!

Ο Ελ Τσάπο φαίνεται ότι είχε απλώσει τα πλοκάμια του παντού και δεν δωροδοκούσε μόνο τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος τους Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο φέρεται να είχε πάρει από τον έμπορο ναρκωτικών το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, ο Άλεξ Σιφουέντες, ο οποίος υπήρξε το «δεξί χέρι» του Γκουσμάν.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ο Νιέτο είχε ζητήσει 250 εκατομμύρια δολάρια πριν συμβιβαστεί στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Σιφουέντες ισχυρίστηκε ότι η παράδοση έγινε στον Πόλη του Μεξικού τον Οκτώβριο του 2012 από έναν φίλο του «Ελ Τσάπο».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emma Coronel Aispuro (@emmacoronela) στις

Πώς έκανε πρόταση γάμου στο 18χρονο μοντέλο Έμα Κορονέλ Αϊσπούρο

Ο Ελ Τσάπο θα λέγαμε ότι έχει… αντιγράψει όλες τις ταινίες περιπέτειας ή το ανάποδο. Είναι δυνατόν βαρόνος ναρκωτικών να μην είχε στο πλάι του ένα μοντέλο για σύζυγό του; Φυσικά και όχι. Ο γάμος του με το 18χρονο μοντέλο Εμα Κορονέλ Αϊσπούρο έγινε στις 6 Ιανουαρίου του 2007. Η πόλη Κανέλα του Μεξικού γέμισε από έναν μικρό στρατό που προσγειώθηκε με αεροπλάνα και στόχο είχε να προστατέψει τον Ελ Τσάπο που παντρευόταν. Η στρατιωτική «εισβολή» ήταν ο τρόπος που είχε επιλέξει ο διαβόητος Ελ Τσάπο (ο κοντούλης, όπως τον αποκαλούν στο Μεξικό, αφού δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο και 68 εκατοστά) για να ζητήσει το χέρι της αγαπημένης του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emma Coronel Aispuro (@emmacoronela) στις

Οι παραπάνω είναι ίσως οι πιο σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του Ελ Τσάπο. Η δίκη φυσικά, που αναμένεται να κρατήσεις πολλούς μήνες, θα φέρει και άλλες λεπτομέρειες στην επιφάνεια. Όπως όλα δείχνουν ο… «κοντός» όπως τον αποκαλούν δύσκολα θα μπορέσει να γλιτώσει αυτή τη φορά αν και μέχρι στιγμής η περιουσία φαίνεται να μετατρέπεται συνεχώς σε εισιτήριο για την ελευθερία του. Αναμένουμε να δούμε την έκβαση της δίκης του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους, χωρίς να υπολογίσουμε εκείνους που πέθαναν από τη χρήση των ναρκωτικών που διακινούσε και διακινεί το καρτέλ του…

Με άλλα λόγια η έκβαση της δίκης θα δείξει εάν η φράση του Ελ Τσάπο θα “βγει” αληθινή:

«Μπορεί να μην είμαι ο πρόεδρος του Μεξικού, αλλά είμαι το αφεντικό του»
Χοακίν Γκουζμάν – Ελ Τσάπο

 

Σχετικά άρθρα