Το παιδί μου παίρνει κακούς βαθμούς. Πώς να το διαχειριστώ;

Οι διακοπές τελείωσαν, τα κεφάλια πάλι μέσα και έχουν αρχίσει δυναμικά τα διαγωνίσματα και το πολύ διάβασμα. Ωστόσο, το παιδί σας φαίνεται να μην… ανταποκρίνεται σε αυτό τουλάχιστον που εσείς περιμένετε από εκείνο. Είναι κακό να παίρνει κακούς βαθμούς; Πώς να το διαχειριστείτε χωρίς να του… κόψετε τα φτερά και χωρίς να του μεταδώσετε μια απέχθεια για το σχολείο;

Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος  Pascale Roux δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές στους γονείς.

Να λαμβάνετε υπόψιν την ηλικία και την… πρότερη καλή συμπεριφορά

Αν το παιδί σας είναι γενικώς καλός μαθητής αλλά ξαφνικά έχει αρχίσει να παίρνει κάποιους κακούς βαθμούς, τότε θα πρέπει και να του δώσετε χρόνο αλλά και να διερευνήσετε τους λόγους. Μπορεί κάτι να έχει συμβεί που επηρεάζει την απόδοσή του. Από την άλλη, αν γενικώς δεν φέρνει καλούς βαθμούς αλλά προσπαθεί δίχως αποτέλεσμα, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να δείτε μήπως παρουσιάζει κάποια μαθησιακή δυσκολία που δεν έχετε ανακαλύψει. Αν από την άλλη, το παιδί σας δεν διαβάζει γενικώς και, όπως είναι φυσικό, δεν αποδίδει, τότε με ήρεμο τρόπο θα πρέπει να προσπαθήσετε να δείτε μαζί τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Και φυσικά όλα εξαρτώνται από την ηλικία του. Αλλιώς είναι να είναι στο δημοτικό, αλλιώς στο γυμνάσιο αλλιώς στο Λύκειο.

Προσπαθήστε να διερευνήσετε τους λόγους που παίρνει κακούς βαθμούς

«Οι καλοί βαθμοί εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά είναι απαραίτητο να πάρουμε τις αποστάσεις μας και να δούμε γιατί το παιδί μας έχει έναν έλεγχο με κακούς βαθμούς», εξηγεί η ειδικός.

Οι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
  • Ψυχολογικοί λόγοι που πηγάζουν από κάτι που συνέβη στη ζωή του: ερωτική απογοήτευση, bullying, ακόμα και κακοποίηση… Προσπαθήστε να προσεγγίσετε το παιδί σας και να καταλάβετε τι έχει, καθώς είναι πολύ πιθανό να μη χρειάζεται μόνο τη βοήθειά σας αλλά ίσως και κάποιου ειδικού.
  • Μαθησιακές δυσκολίες: Μπορεί να παρουσιάζει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή που δεν έχετε ακόμα ανακαλύψει, όπως δυσλεξία, διάσπαση προσοχής ή και κάτι άλλο. Συμβουλευτείτε τους καθηγητές του για να μπορέσετε να προσανατολιστείτε! Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται πολύ τρέξιμο, γραφειοκρατεία και ενδεχομένως και χρήματα για να βοηθηθεί επαρκώς το παιδί σας, καθώς δεν υπάρχει κάποια συνταγή για την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών! Κάθε περίπτωση είναι μοναδική! Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να του τα προσφέρετε.
  • Το παιδί δεν αγαπάει το σχολείο: Υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για να γίνουμε επιστήμονες! Συζητήστε μαζί του, ψάξτε να βρείτε τι δεν του αρέσει, τι στόχους έχει στη ζωή του, ποια είναι η κλίση του… Μπορεί να χρειαστεί να το γράψετε σε κάποιο Τεχνικό Λύκειο ή δημόσιο ΙΕΚ για να μπορέσει να τελειώσει πιο ανώδυνα και πιο στοχευμένα τη σχολική του ζωή.

Πώς να του συμπεριφερθείτε;

Όχι τιμωρίες!

Η τιμωρία δεν είναι η καλύτερη λύση! Άλλωστε ο κακός βαθμός είναι ήδη μια τιμωρία και ανάλογα την περίπτωση, το παιδί μπορεί ήδη να το φέρει βαρέως! Μην του προσθέσετε παραπάνω απόρριψη! Θα είναι σαν να… ρίχνεις αλάτι στην πληγή.

Να λάβεις υπόψιν το μέσο όρο της τάξης

sxoleio lykeio

Το κλασικό επιχείρημα των εφήβων: “αφού όλοι πήγαν χάλια στο διαγώνισμα”. Προτού… στήσεις στον τοίχο το παιδί σου, λάβε υπόψιν και το πώς πήγαν τα υπόλοιπα παιδιά. Μήπως ήταν κάτι δύσκολο; Μήπως τελικά το παιδί σου δεν έγραψε μεν καλά αλλά πήγε καλύτερα από τους υπόλοιπους;

Μην κάνεις μονόλογο!

Ο βαθμός πέρα και πάνω από όλα αφορά το παιδί σας και όχι εσάς! Μην κάνετε μονόλογο με κηρύγματα ή παραδείγματα από τα δικά σας σχολικά χρόνια. Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει. Όχι να απολογηθεί! Να μιλήσει!

Μην ξεχνάτε να μιλάτε και για τους καλούς βαθμούς!

Το να κάνετε θέμα έναν κακό βαθμό και να θεωρείτε δεδομένο ότι πρέπει να παίρνει καλούς βαθμούς είναι μέγα λάθος! Το παιδί σας θέλει να ακούει από εσάς ότι είναι καλός μαθητής γιατί έτσι του τονώνετε την αυτοπεποίθηση! Αν του μιλάτε μόνο για τα αρνητικά, σίγουρα δεν το βοηθάτε να αγαπήσει τον εαυτό του και να δει τα δυνατά του σημεία!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από femmeactuelle.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κακοί βαθμοί στο σχολειο: Τι να κάνεις όταν το παιδί δε διαβάζει

Πήρε κακούς βαθμούς στο σχολείο; Τι πρέπει να κάνεις

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα