Νέοι ελιγμοί της Μέι για το Brexit-Μυστήριο η διαπραγμάτευση με το Δουβλίνο

Παραμένει ασαφές για τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας  το πώς οι ενδεχόμενες συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία με σκοπό την επίλυση του ζητήματος του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός καταθέτει σήμερα  τα σχέδιά της για το Brexit. Προηγήθηκε η απόρριψη της συμφωνίας που είχε κλείσει με τις Βρυξέλλες από τη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στη διαδικασία. Με βάση το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της 29ης Μαρτίου.

Ο Μάας δήλωσε στο ZDF ότι  «Πρέπει να διαπραγματευθούμε, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αποχώρησης με τη Βρετανία. Είναι λίγο μυστηριώδες για μένα το τι θέλει η βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με το Δουβλίνο, το τι είδους συμφωνία θέλει να κλείσει», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Πάντως, η όποια συμφωνία «δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση σε αυτό που συμφωνήθηκε με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή», συμπλήρωσε και υπογράμμισε με νόημα ότι θεωρεί «πολύ δύσκολο» να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Eεξηγώντας ότι θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη των 27 μελών κρατών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος σε μια συνέντευξή του που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μάας είπε: «Η Τερέζα Μέι και το βρετανικό κοινοβούλιο έχουν μεγάλη ευθύνη για το μέλλον μας στην Ευρώπη».

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ προέτρεψε σήμερα τη Βρετανία να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την απόφασή της για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB πως είναι αισιόδοξος ότι το λεγόμενο σκληρό Brexit – δηλαδή χωρίς μια συμφωνία – μπορεί να αποφευχθεί.

Δεύτερο δημοψήφισμα ή πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ προτείνουν οι Εργατικοί.  Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σχολίασε, εξ άλλου, ότι ακόμη κι αν η ΕΕ απομακρυνόταν από το backstop κι εγκατέλειπε τη θέση της ιρλανδικής κυβέρνησης,  ακόμη κι αυτό, δεν θα διέσωζε τη συμφωνία.Χαρακτήρισε μάλιστα άσκοπες τις όποιες ενδεχόμενες παραχωρήσεις των Βρυξελλών έναντι του Λονδίνου.

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε ότι η Μέι θέλει να κλείσει μια διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία, ώστε να βγει από τη μέση η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τον μηχανισμό ασφαλείας που η ΕΕ επιμένει πως πρέπει να υπάρχει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Πηγή: ert.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επιβίωσε από την πρόταση μομφής η Μέι – Ορατός ο κίνδυνος ενός  «άτακτου» Brexit

Συντριβή για τη Μέι: Καταψηφίστηκε η συμφωνία για το Brexit

Τερέζα Μέι: Η κόρη κληρικού που την παρομοιάζουν με τη Θάτσερ και θα γίνει τελικά πρωθυπουργός της Βρετανίας

Απίστευτο σκηνικό στη βρετανική Βουλή: Ο Κόρμπιν αποκάλεσε «ηλίθια» τη Μέι! (Βίντεο)

Tερέζα Μέι: Χορεύοντας το «Dancing Queen» ανακοινώνει το τέλος της λιτότητας (βίντεο)

Σχετικά άρθρα