Ασφαλίζομαι με βαρέα από το 1979. Μπορώ να βγω κανονικά σε σύνταξη;

Είμαι γεννηθείσα στις 5/3/1964 και ασφαλισμένη από το 1979, όχι συνεχόμενα. Τον 12/2010 είχα 3900 ένσημα βαρέα και 1000 απλά. Δικαιούμαι πλήρη σύνταξη στα 55; Τα τελευταία χρόνια συνεχίζω να εργάζομαι και έχω άλλα 2000 ένσημα βαρέα και αυτά. Και συνεχίζω μέχρι τώρα να δουλεύω σε βαρέα.

Στα ερωτήματά σας απαντά ο εργατολόγος Λεωνίδας Παππάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, πλήρη σύνταξη στα 55.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εργάστηκα από 01/02/2018 μέχρι 15/7/2018 και έχω συγκεντρώσει 118 ένσημα σε φούρνο, και τρείς μήνες τώρα είμαι άνεργος, αν κολλήσω τρείς μήνες οικοδομικά και συμπληρώσω 125 ένσημα μπορώ να πάρω το ταμείο ανεργίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, μπορείτε.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω καταθέσει για επικουρική από το 2015 στο ΙΚΑ Ελευσίνας και ενώ ανακοινώνονται ότι βγαίνουν όλες οι εκκρεμείς επικουρικές σε εμένα λένε ότι δεν θα βγει γιατί έχω δύο ταμεία για επικουρική το ΙΚΑ και το ΤΑΔΚΥ. Τι μπορώ να κάνω για να πιέσω να βγει η επικουρική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς, αργεί η αλληλογραφία με το τ. ΤΑΔΚΥ. Να πάτε στην Φιλελλήνων και να αναζητήσετε τον φάκελό σας για να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αλληλογραφίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν πάρω αναπηρική στα 63, μπορώ να τη γυρίσω σε γήρατος στα 67; Έχω 4500 ένσημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά μπορείτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 53 ετών και έχω ένσημα 30 1/2 στο ΙΚΑ και 1 έτος ΤΑΕ. Μπορώ να βγω στα 62 εξαγοράζοντας ένσημα  ανεργίας ΟΑΕΔ, στρατού και παιδιού; Δηλαδή τα 8 1/2 χρόνια που μου λείπουν, χωρίς να κολλήσω ξανά ένσημα; Τώρα έχω ΟΑΕ. Έχω ένσημα από το 1987.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στα 62 μπορείτε να πάρετε πλήρη σύνταξη με 40 έτη, αλλά δικαιούστε μέχρι 7 πλασματικά. Συνεπώς, στα 62 πρέπει να έχετε τουλάχιστον 33 έτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εργάζομαι σε εταιρεία με την οποία υπέγραψα ιδιωτικό συμφωνητικό να πληρώσει ένα αντίτιμο των μεταπτυχιακών σπουδών μου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, και θα διαρκέσουν ακόμη έναν χρόνο. Το συμφωνητικό ορίζει ρητά ότι αν παραιτηθώ πριν από την ημερομηνία που είναι 3 μήνες μετά την λήξη των σπουδών, θα πρέπει να επιστρέψω ολόκληρο το ποσό που μου χρηματοδότησαν για τις σπουδές, εντός μίας εβδομάδας. Κατά την άποψή μου, η εταιρεία χρησιμοποιεί τη ρήτρα και αποφεύγει να με εξελίξει μισθολογικά, ενώ έχει ήδη παρέλθει η κατάλληλη περίοδος για αυτό.

Σας ερωτώ λοιπόν:

– Είναι νόμιμο ένα τέτοιο συμφωνητικό?
– Αν είναι νόμιμο, υπάρχει κάποια ελάφρυνση για εμένα στην αποζημίωση που πρέπει να πληρώσω, είτε λόγω ότι εμποδίζεται η εξέλιξη μου ως επαγγελματίας, αλλά και μισθολογικά, είτε λόγω ότι χρησιμοποιώ ήδη γνώσεις από το μεταπτυχιακό στην παρούσα θέση εργασίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν πράγματι ενοχλείται η εξέλιξή σας θα πρέπει δικαστικά να διαγνωστεί. Το συμφωνητικό είναι νόμιμο.

Σχετικά άρθρα