Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Kοινοβουλευτικός «μαραθώνιος» για γερά νεύρα ξεκινά από σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, όπου συζητείται η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Οπλισμένη» με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση δίνει από σήμερα μια ακόμη καθοριστική μάχη που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας και θα καταλήξει, όπως όλα δείχνουν, στην κύρωση της συμφωνίας με πλειοψηφία άνω των 151.

Το επίσημο κείμενο με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή, υπό τη μορφή διεθνούς σύμβασης και σήμερα στις 17.00 το απόγευμα ξεκινάει η επεξεργασία του στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

Αν και οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία θα ληφθούν από τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων (12.30), η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει διήμερη συζήτηση στην επιτροπή (Δευτέρα – Τρίτη) και να ακολουθήσει η Ολομέλεια (Τετάρτη, Πέμπτη και –αν χρειαστεί- Παρασκευή).

Το κλίμα είναι ήδη «εκρηκτικό», καθώς αναμένεται σκληρή πολιτική αντιπαράθεση γύρω από διαδικαστικά ζητήματα. Η Ν.Δ. έχει ήδη καταγγείλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αν η κυβέρνηση μεταβάλλει τη σύνθεση των επιτροπών, λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τυπικά έχει μόνο 145 έδρες και επομένως –πρέπει να- αποτελεί μειοψηφία σε Ολομέλεια και επιτροπές.

Πλούσιο παρασκήνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με άξονα την 55μελή επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 έδρες και οι υπόλοιποι 28. Η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. δεν υπάρχει πλέον. Στη θέση του Σπύρου Δανέλλη, ως βουλευτή του Ποταμιού, τοποθετήθηκε μεν ο –αρνητικός με τις Πρέσπες– Γρηγόρης Ψαριανός, ωστόσο για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα τον αντικαταστήσει ο υπέρμαχος της συμφωνίας, Γιώργος Μαυρωτάς.

Τα δεδομένα άλλαξαν εκ νέου το πρωί της Δευτέρας όταν ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την άμεση ανεξαρτητοποίησή του από την Κ.Ο. του Ποταμιού, με αποτέλεσμα το κόμμα να διαλύεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να μην έχει τυπικά δικαίωμα εκπροσώπησης στην επιτροπή.

Αύξηση των μελών

Παράλληλα, δεδομένης της μεταβολής των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα μέλη της επιτροπής, π.χ. όσον αφορά τους ανεξάρτητους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης έχει στείλει επιστολή στο προεδρείο, ζητώντας να παραμείνει στην Επιτροπή Εξωτερικών ως ανεξάρτητος. Την απόφαση θα λάβει, βάσει Κανονισμού, ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

Σε περίπτωση που το αίτημα Δανέλλη γίνει δεκτό, τότε θα μέλη της επιτροπής θα αυξηθούν σε 56. Οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Μαυρωτά (Ποτάμι) και τον ανεξάρτητο Σπύρο Δανέλλη θα έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν τη συμφωνία κατά πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι στην επιτροπή συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα αντικατασταθεί από άλλον βουλευτή μετά τη διαγραφή του από τη Φώφη Γεννηματά λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» από την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει να αντικαταστήσει ο ίδιος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τον –αρνητικό με τις Πρέσπες– βουλευτή του Κώστα Κατσίκη, προκειμένου να κάνει αισθητή για άλλη μια φορά την παρουσία του.

Συνεχίζοντας τις αντιφάσεις του, έφτασε στο σημείο (μέσω tweet) να χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την αντικατάσταση Ψαριανού από τον Μαυρωτά, ζητώντας από τους διαφωνούντες βουλευτές του Ποταμιού να διαλύσουν την Κ.Ο., ενώ τα ίδια ακριβώς φαινόμενα παρατηρούνται και στους ΑΝ.ΕΛΛ.!

Την ίδια ώρα, έστειλε και μια επιθετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με την οποία τον προειδοποιεί «να αποφύγει κάθε πράξη ΝΟΘΕΥΣΗΣ ή ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ του Κανονισμού που θα ισοδυναμούσε με Συνταγματικό και Κοινοβουλευτικό Πραξικόπημα», αναφορικά με τη σύνθεση της επιτροπής. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι, βάσει του Συντάγματος, η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει απαραιτήτως να εγκριθεί από την επιτροπή, διαφορετικά δεν μπορεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής, ακόμη και αν απορριφθεί ένα νομοσχέδιο στην επιτροπή, αυτό εισάγεται κανονικά στην Ολομέλεια, η οποία παίρνει την τελικά απόφαση, ανεξάρτητα από την τυχόν αρνητική πρόταση της αρμόδιας διαρκούς επιτροπής. Στο παρελθόν έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια που αρχικά είχαν απορριφθεί στην επιτροπή. Π.χ. τον Αύγουστο του 1993 επί Ν.Δ. για τον στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ και το 2003 επί ΠΑΣΟΚ για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα