Παίρνω αντιπηκτικά φάρμακα. Τι διατροφή πρέπει να κάνω;

Παίρνω αντιπηκτικά φάρμακα. Τι από τα παρακάτω μπορώ να τρώω; Φαγόπυρο, γλυκοπατάτα, πιπεριά ψητή κόκκινη και πράσινη, αυγό…

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Παλιότερα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom) απαιτούσαν από τους ασθενείς να λαμβάνουν σταθερή ποσότητα βιταμίνης Κ κάθε μέρα. Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να τρώτε σταθερή ποσότητα των κύριων πηγών της βιταμίνης Κ.

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι το καρότο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, το λαχανάκι Βρυξελλών, το μαρούλι, η σόγια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, η σοκολάτα, το χοιρινό συκώτι.

Τα φάρμακα αυτά αποτελούν ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ και για να «δουλέψουν» σωστά απαιτούν ισορροπημένη διατροφή, με σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης από την καθημερινή διατροφή και όχι πλήρη αποφυγή της.

Ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με έναν πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο μπορούν με τακτικές μετρήσεις του λόγου INR/PT και αντίστοιχη μεταβολή της δόσεως του φαρμάκου να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο της αντιπηκτικής αγωγής ισορροπώντας την διατροφή σας. Άλλοι παράγοντα, όπως το αλκοόλ ή η αφυδάτωση επηρεάζουν επίσης την αντιπηκτική αγωγή.

Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή νέας γενιάς δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη διατροφική οδηγία.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.grwww.thehealthlab.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Θέλω να χάσω κιλά. Είναι αρκετό ένα πρόγραμμα διατροφής;

Κιλά στην κοιλιά και την περιφέρεια: «Μπορώ να τα χάσω χωρίς γυμναστική ή διαίτα»;

Σχετικά άρθρα