Ξηροί καρποί στη διατροφή του παιδιού πριν κλείσει τα 4; Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Οι περισσότεροι παιδίατροι ουσιαστικά απαγορεύουν τους ξηρούς καρπούς στα παιδιά προτού εκείνα κλείσουν τα 4. Δυο είναι οι βασικοί λόγοι: τροφικές αλλεργίες και φόβος πνιγμού. Δυο πολύ σημαντικές αιτίες για να τους αποφεύγουν οι γονείς!

Ωστόσο, οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Πιο συγκεκριμένα.

Προσφέρουν στα παιδιά:

  • Πρωτεΐνες
  • Καλά λιπαρά που επιτρέπουν την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς
  • Φυτικές ίνες, για τη σωστή λειτουργία του εντέρου
  • βιταμίνες και μέταλλα

Φόβος Πνιγμού: πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Ο φόβος αυτός δεν είναι μια υπερβολή των μαμάδων. Το μέγεθος του οισοφάγου των παιδιών κάτω των 4 ετών δημιουργεί το ρίσκο πνιγμού με την κατανάλωση ξηρών καρπών. Από την άλλη, σε τέτοια ηλικία δεν έχουν μάθει να μασάνε τέλεια την τροφή…

Για να βάλετε στη διατροφή των παιδιών σας ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια), ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
  • Να καταναλώνουν ξηρούς καρπούς μόνο σε αλεσμένη μορφή
  • Αν αλείψετε το άλειμμα αυτό πάνω σε ψωμί, προτιμήστε να το έχετε ψήσει πρώτα. Αν το ψωμί δεν είναι ψημένο, τότε η ψίχα του μαλακώνει ακόμα περισσότερο με το άλειμμα και το παιδί θα δυσκολευτεί να το μασήσει.
  • Βάλτε στα φαγητά και τα επιδόρπια “κρυμμένους” αλεσμένους ξηρούς καρπούς (σε σος, σε κέικ, μάφιν, σπιτικές μπάρες)…

Αλλεργίες;

Φυσικά οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να καταναλώνονται σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας. Πώς θα το καταλάβετε αν το παιδί έχει αλλεργία; Το ιστορικό της οικογένειας συχνά αποτρέπει τους γιατρούς να εισάγουν στη διατροφή ενός παιδιού ίσως τη Νο1 αλλεργιογόνα τροφή. Αν το παιδί δεν έχει παρουσιάσει άλλες αλλεργίες, τότε η εισαγωγή τους γίνεται προσεκτικά και φυσικά οι γονείς πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που το παιδί δείξει συμπτώματα αλλεργίας. Όπως και να έχει, ο παιδίατρός σας που γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό του παιδιού είναι ο αρμόδιος να απαντήσει για το πότε και πώς είναι… φρόνιμο και ασφαλές να εισάγετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή του παιδιού σας.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιοι ξηροί καρποί είναι οι πιο υγιεινοί;

Ξηροί καρποί: Πόσο σημαντική είναι η διατροφική τους αξία;

 

 

 

Σχετικά άρθρα