Ποιοι παράγοντες βοηθάνε μια γυναίκα να ζήσει περισσότερο;

Οι γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,75 μέτρα, έχουν 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στην ηλικία των 90 ετών, σε σχέση με όσες έχουν ύψος κάτω από 1,60 μέτρα, όμως η ίδια διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στους ψηλούς και στους κοντούς άνδρες, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που γιορτάζουν τα 90ά γενέθλιά τους είναι κατά μέσο όρο ψηλότερες και έχουν μικρότερο βάρος από ό,τι οι άνδρες στα 90 τους. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος και το βάρος σχετίζονται περισσότερο με το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, μια άσκηση διάρκειας μιας ώρας κάθε μέρα αυξάνει περισσότερο τις πιθανότητες μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα να φθάσει σε βαθιά γηρατειά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λόιντς Μπραντς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health”, ανέλυσαν στοιχεία για 7.807 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 68 έως 70 ετών, που παρακολουθήθηκαν εωσότου έφθασαν στην ηλικία των 90 ετών, κάτι που συνέβη σε 944 γυναίκες (το 34,4% των γυναικών) και 433 άνδρες (το 16,7% των ανδρών).

Οι άνδρες που έκαναν άσκηση ή άλλη σωματική δραστηριότητα (δουλειές σπιτιού, κηπουρική, ποδήλατο, σπορ κ.α.) για τουλάχιστον 90 λεπτά καθημερινά, ήσαν 39% πιθανότερο να φθάσουν τα 90, σε σχέση με όσους άνδρες ήσαν σωματικά δραστήριοι για λιγότερα από 30 λεπτά τη μέρα. Κάθε 30 πρόσθετα λεπτά καθημερινής κινητικότητας και σωματικής δραστηριότητας σχετιζόταν κατά μέσο όρο με αύξηση κατά 5% της πιθανότητας να φθάσει ένας άνδρας στα 90.

Όμως δεν ίσχυε ακριβώς το ίδιο για τις γυναίκες. Όσες ήσαν σωματικά δραστήριες 30 έως 60 λεπτά τη μέρα, είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν τα 90, σε σχέση με εκείνες που ασκούνταν λιγότερα από 30 λεπτά. Όμως φαίνεται να υπάρχει ένα «πλαφόν» για τις γυναίκες: Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν 90άρες, είχαν όσες ασκούνταν περίπου 60 λεπτά τη μέρα και όχι περισσότερο (ενώ στους άνδρες το περισσότερο, πάνω και από τα 60 λεπτά, σχετίζεται με έξτρα προσδόκιμο ζωής).

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

6 απλές καθημερινές συνήθειες για να βελτιώσεις δραστικά την υγεία σου

5 συμβουλές για Καλή Χρονιά με καλή υγεία!

Σχετικά άρθρα