Ο γιος μου δεν διαβάζει και πηγαίνει σαν… τουρίστας στο σχολείο. Τι να κάνω;

Έχω ένα γιο 12 ετών που πηγαίνει πρώτη γυμνασίου. Όταν γυρνάει από το σχολείο, αντί να φάει και να ξεκουραστεί, παίζει με το Playstation. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε το διάβασμα ούτε τίποτα. Συνέχεια τσακωνόμαστε να το κλείσει και να κάτσει να διαβάσει και εδώ γίνεται χαμός. Πηγαίνει σαν τουρίστας στο σχολείο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω αγανακτήσει. Έχετε να μου προτείνετε κάτι το οποίο δεν μπορώ να σκεφτώ; Ευχαριστώ.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Όταν κάτι μας φοβίζει ή μας αγχώνει συνήθως χρειαζόμαστε ένα καταφύγιο ώστε να προστατευτούμε από αυτά τα συναισθήματα. Η συγκεκριμένη  ενασχόληση του γιου σας,  ίσως του προσφέρει μια απόδραση από καταστάσεις που τις νιώθει πιεστικές.

Ανάμεσα στην ηλικία των  12 και 13 ετών οι φόβοι που σχετίζονται με το σχολείο ή την αλλαγή του σχολείου αποτελούν  το μισό όλων των άλλων φόβων.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο  Γυμνάσιο και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει είναι ένα χρονικό σημείο στη διάρκεια του οποίου μπορεί να δημιουργηθούν πολλές ανησυχίες και προβλήματα.

Ο φόβος και το άγχος δεν επηρεάζουν μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο, με τη μορφή της υπερέντασης και του συνεχούς εκνευρισμού, αλλά ακόμα και σε βιολογικό επίπεδο με τη μορφή σωματικής ασθένειας.

Η κατανόηση του τι είναι αγχογόνο για ένα συγκεκριμένο νεαρό άτομο απαιτεί πάντα προσεκτική ανάλυση των ιδιαίτερων καταστάσεων και περιστάσεων στις οποίες αυτά τα άγχη παρουσιάζονται και της αντίδρασης του ατόμου σ’ αυτά.

Αν και  οι γονείς μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους,  όταν οι ίδιοι βρίσκονται στη θέση να βιώνουν  ποικίλους βαθμούς ανησυχίας, θυμού ή απελπισμένης  «εγκαρτέρισης» , είναι καλύτερα να αναζητούν έναν ειδικό που θα μπορούσε να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στο νεαρό άτομο.

Γιάννα Αγγελάκου

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μail:[email protected]
Τηλ: 6982160384, 2731027590

Σχετικά άρθρα