Πώς οι… σκάλες ωφελούν την υγεία σου;

Το να ανεβαίνεις σκάλες (στο μετρό, στην πολυκατοικία, στη δουλειά κ.ά.) μπορεί να είναι μια απλή καθημερινή δραστηριότητα, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την φυσική σου κατάσταση και κατ’ επέκταση για την υγεία σου.

Η υιοθέτηση αυτής της δραστηριότητας είναι αρκετή για να θωρακίσει την υγεία σου απέναντι σε πιθανά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτό που χρειάζεται είναι τρεις φορές την ημέρα να ανεβαίνεις σκάλες με ένταση. Πώς καθορίζεται η ένταση; Μιλάμε για ρυθμό ο οποίος να αγγίζει σχεδόν το σπριντ που μπορεί να κάνεις στο τρέξιμό σου, βελτιώνοντας έτσι την καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα.

30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά

Οι επιστήμονες έχουν ως εκ τούτου επιδιώξει να καθορίσουν εάν η σθεναρή αναρρίχηση των σκαλοπατιών σε ένα μόνο σπριντ θα ήταν αρκετή για να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των ανθρώπων, ένα σημαντικό δείκτη καλής υγείας.

Μια ομάδα καθιστικών νεαρών ενηλίκων κλήθηκε να σκαρφαλώσει σθεναρά σε τριώροφο κλιμακοστάσιο τρεις φορές την ημέρα, με περίοδο ανάπαυσης από μία έως τέσσερις ώρες.

Αυτό το πρωτόκολλο έπρεπε να επαναληφθεί τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ερευνητές συνέκριναν την καρδιοαναπνευστική πρόοδό τους με μια ομάδα εξεταζομένων νεαρών ενηλίκων που δεν είχαν σωματική δραστηριότητα.

«Ξέραμε ότι η διαλειμματική προπόνηση είναι αποτελεσματική, όμως δεν περιμέναμε ότι και ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης θα ήταν εξίσου αποδοτικός», επισημαίνουν οι ερευνητές. Η γρήγορη αναρρίχηση σκαλοπατιών σε ένα διάλειμμα που κάνει κανείς στη διάρκεια της ημέρα για τουαλέτα ή για καφέ, ωφελεί τόσο την φυσική κατάσταση όσο και την υγεία γενικότερα.

Μάλιστα, στο μέλλον οι ερευνητές ελπίζουν να μελετήσουν διαφορετικές μεθόδους άσκησης με ποικίλους χρόνους ανάκαμψης και τις επιπτώσεις τους σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση και ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος.

Γενικότερα, πάντως, οι ειδικοί συστήνουν καθημερινή άσκηση διάρκειας μισής ώρας σε σχετικά έντονο ρυθμό και για τον λόγο αυτή προτείνουν την πεζοπορία ή την χρήση ποδηλάτου για τις καθημερινές μας μετακινήσεις.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πώς θα κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω κιλά;

 Διάταση αορτής: Τι να προσέχεις και πώς να τρέφεσαι

 

Σχετικά άρθρα