Νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ο «Φοίβος»;

Σε κλοιό κακοκαιρίας ξανά η χώρα. Ο «Φοίβος» φέρνει ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Τα «δόντια» του θα δείξει ο καιρός από σήμερα, Τετάρτη (23/01), καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σκηνικό θα «ντύσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν τα 8 μποφόρ θα εκδηλωθούν:

  1. Την Τετάρτη (23/01) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, σταδιακά τη δυτική Πελοπόννησο, από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Στη δυτική Ελλάδα τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  2. Την Πέμπτη (24/01) τις πρωινές ώρες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εκ νέου από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στα παραθαλάσσια), καθώς και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
  3. Την Παρασκευή (25/01) αρχικά τη δυτική Ελλάδα, με βαθμιαία επέκταση στην ανατολική χώρα.

Πού θα χιονίσει;

Την Τετάρτη και την Παρασκευή χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές, θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Πού θα «χτυπήσει» ο Φοίβος;

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας έως την Κυριακή 27/01. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας «Φοίβος», όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς επίσης οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (8 έως 9 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο έως το Σάββατο (26/01). Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ο αναμενόμενος υετός (βροχή, χιόνι, χαλάζι) από το μεσημέρι της Τρίτης 22/01 έως το βράδυ της Πέμπτης 24/01.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 23/01 και της Πέμπτης 24/01, βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί γρήγορα βορειοανατολικά και ξεκινώντας από τις ακτές τις Λιβύης θα φτάσει στη Βουλγαρία το βράδυ της Πέμπτης 24/01.

Κατά το διήμερο αυτό αναμένονται βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και πάλι στα βόρεια ορεινά. Σημειώνεται ότι κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, από την Παρασκευή 25/01 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 27/01, ένα νέο χαμηλό κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας.

Βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, αρχικά στο Ιόνιο και κατόπιν και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως το Σάββατο, οπότε αναμένεται παγετός ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Όμως η βελτίωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εκ νέου φαινόμενα, η έκταση και ισχύς των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επί του παρόντος.

Σε αυτές τις περιοχές θα σαρώσει σήμερα η κακοκαιρία

Στην Αττική, σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες και εκ νέου το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα οι οποίες από αργά το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κατά τη διάρκεια της νύχτας εκ νέου στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, όπου πρόσκαιρα θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στα νησιά του Ιόνιου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και σταδιακά τη δυτική Πελοπόννησο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια πρόσκαιρα 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νότια και εκ νέου από αργά το απόγευμα, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα από τα δυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα