Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το ανανεωμένο πρόγραμμα για το 2019

Τη μεγάλη επέτειο του 1821 θα τιμά το νέο εκθεσιακό πρόγραμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα αρχίσει στο τέλος του 2019. Το τριετές σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα που σχεδιάζεται, «θα ξεκινήσει από θέματα αρχαιοελληνικών επιρροών στην ιδεολογική προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα και θα καταλήξει σε ένα αφιέρωμα για τη Νίκη του λαού μας».

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στις 14 Ιανουαρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τη διευθύντριά του, Μαρία Λαγογιάννη, η οποία παρουσίασε τις περσινές δράσεις, αλλά και τον σχεδιασμό για το 2019, που υπόσχεται να μην αφήσει κανέναν αδιάφορο. Η παρουσίαση, που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη νέα χρονιά, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Λίγο πριν, έργα γνωστών συνθετών από τον διακεκριμένο πιανίστα Άρη Γραικούση πλημμύρισαν την κατάμεστη με κόσμο αίθουσα του Βωμού, ενώ αμέσως μετά έγινε η παραδοσιακή κοπή πίτας στο Καφέ του Μουσείου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Πιο ειδικά, ως προς το νέο εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου που θα τιμά τη μεγάλη επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, η πρώτη θεματική έκθεση θα αναδείξει τον ρόλο που έπαιξαν οι αρχαιότητες στο κίνημα του φιλελληνισμού αλλά και την ενδυνάμωση της αυτοσυνείδησης των Ελλήνων. Στην έκθεση θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα, προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. «Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση θα τεκμηριώσει την περιπετειώδη συνύπαρξη του αρχαίου κόσμου με τη νεότερη εποχή, μια συνύπαρξη που όχι μόνο διαπότισε την ιδεολογική πρόσληψη του αγώνα για την απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, αλλά οδήγησε και στην άνθηση της αγάπης για τον κλασικό πολιτισμό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του μουσείου. Η έκθεση, που προγραμματίζεται για το τέλος του 2019, θα έχει ετήσια διάρκεια και στη συνέχεια προβλέπεται να ταξιδέψει σε άλλους προορισμούς.

«Η δεύτερη θεματική έκθεση», συνέχισε η κ. Λαγογιάννη, «που προγραμματίζεται για το τέλος του 2020, θα έχει διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο κάνοντάς τον να πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων, την προσωποποίηση της Νίκης και τις ποικίλες απεικονίσεις της στα αρχαία έργα τέχνης». Την έκθεση θα πλαισιώνουν «αρχαίες φτερωτές νίκες από χαλκό, χρυσό, μάρμαρο ή πηλό, νίκες μικρές ή μεγάλες, νίκες που κρατούν στεφάνια, ταινίες ή φιάλες», οι οποίες «θα αφηγηθούν τη δική τους μοναδική ιστορία για ατομικές προσπάθειες ή συλλογικές αναμετρήσεις σε ειρήνη ή πόλεμο, μεταφέροντας στο σήμερα ισχυρούς συμβολισμούς και μηνύματα για τον απελευθερωτικό αγώνα και τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στη νεότερη εποχή».

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, κατά του διάρκεια του 2019 θα διεξαχθούν, για πρώτη φορά, ένα ολοήμερο αφιέρωμα στη γειτονιά του Μουσείου, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και θα περιλαμβάνει θεματικές περιηγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο, καθώς και δυο ενδιαφέρουσες ημερίδες.

Η πρώτη θα αφορά τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο πλαίσιο της βράβευσης από τον Αμερικανικό Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών (American Society of Mechanical Engineering – History and Heritage Committee) και η δεύτερη, με τίτλο «Θάνατος στην Αίγυπτο: Από τους Φαραώ στους Πτολεμαίους», θα γίνει στο πλαίσιο της παρουσίασης των πορισμάτων που προέκυψαν κατά την απεικονιστική εξέταση 5 μουμιών της Πτολεμαϊκής περιόδου από τον Ιατρικό Όμιλο Αθηνών ΑΕ.

Επίσης, θα διεξαχθούν έξι νέες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στη σταθερή φιλόξενη εστία του καφέ του Μουσείου, ενώ σε όλη τη διάρκεια του έτους ένα νέο έκθεμα από τον αθέατο κόσμο των αποθηκών θα παρουσιάζεται κάθε δύο μήνες στο «Αθέατο Μουσείο». Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικές δράσεις και εικαστικά εργαστήρια στη διάρκεια των σχολικών διακοπών, καθώς και δράσεις εκτός μουσείου σε νοσοκομεία για μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας και σε Καταστήματα Κράτησης Νέων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2019, θα υλοποιηθούν για ενήλικες έξι θεματικές παρουσιάσεις στα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου, επτά θεματικές παρουσιάσεις στη Συλλογή των Αγγείων και έξι δράσεις μαθημάτων σχεδίου με έμπνευση από τις διαφορετικές συλλογές του μουσείου.

Στο πλαίσιο της παρούσας περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» και σε συνέχεια των εργαστηρίων πειραματικής αρχαιολογίας που πραγματοποιήθηκαν το 2018, θα ακολουθήσουν κατά το 2019 νέα εργαστήρια σε θέματα νεολιθικής υφαντικής και προϊστορικών τεχνικών μεταλλοτεχνίας. Επιπλέον, προϊόντα πειραματικής αρχαιολογίας για τους σκοπούς της έκθεσης δημιουργήθηκαν και από την Εταιρεία Κορρές. Έτσι, μετά το «Ρόδο της Αφροδίτης», που παρουσιάστηκε το 2018, δύο νέα αρώματα θα κάνουν την εμφάνισή τους τον Φεβρουάριο μαζί με ένα άγνωστο άγαλμα γυμνής Αφροδίτης που θα αναδυθεί για πρώτη φορά από τον κόσμο των αποθηκών του μουσείου.

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα